ביניש: "ביהמ"ש העליון עדיין זוכה לאמון הרב ביותר"

"מדברים הרבה על ירידה באמון הציבור בבתי-המשפט, ואני סבורה שזהו תיאור מוגזם ומעוות של המצב", אומרת נשיאת בית-המשפט העליון, דורית ביניש, בראיון מיוחד ל"ליידי גלובס", לרגל דירוגה במקום הראשון ברשימת 50 הנשים המשפיעות ביותר בישראל לשנת 2006 של המגזין

"מדברים הרבה על ירידה באמון הציבור בבתי-המשפט, ואני סבורה שזהו תיאור מוגזם ומעוות של המצב", אומרת נשיאת בית-המשפט העליון, דורית ביניש, בראיון מיוחד ל"ליידי גלובס", לרגל דירוגה במקום הראשון ברשימת 50 הנשים המשפיעות ביותר בישראל לשנת 2006 של המגזין.

לדברי ביניש, "האווירה בישראל היום שונה מבעבר, ואין מוסד שזוכה לאמון ללא פקפוק. ברוח ימים אלה, יש גם המעלים שאלות ביחס לבתי-המשפט. בנוסף לכך, יש גורמים נגישים לתקשורת, שמסיבות שונות - לא תמיד ענייניות - מבקשים להחליש את מעמדו של בית-המשפט. אבל בעיני הציבור הרחב, גם היום, בית-המשפט העליון זוכה לאמון יותר מכל זרוע אחרת של הממשל, והדבר בא לידי ביטוי בריבוי הפניות הבאות מכל שכבות הציבור".

דברים אלה מעידים על אווירת שדה הקרב שאליה נכנסת הנשיאה הראשונה לתפקידה בבית-המשפט העליון. ביניש היתה צריכה להתגבר על לא מעט התנגדויות בדרך לכניסתה לתפקיד. מקורביה תולים את הקמפיין נגדה בעובדה שהיא זו שלפני יותר מעשור הובילה את כתב האישום נגד אריה דרעי.

ביניש לא סבורה שיש "שפיטה נשית", והיא אינה רואה במינויה ניצחון לפמיניזם. "כשלעצמי, אני לא רואה את כהונתי כקידום בשל היותי אישה", היא אומרת ל"ליידי גלובס". "אולם מסיבות מובנות, נשים רואות חשיבות רבה בכך שאישה מתקדמת למשרות בעלות השפעה. במקומות רבים, התקדמותן של נשים אינה קלה ואינה מובנית מאליה. דווקא בתחום המשפט יש לנשים ייצוג, הן בבתי-המשפט והן במערכת המשפטית בכללותה", היא אומרת.

במכתב, ששלחה לאירוע הבחירה של 50 הנשים המשפיעות במשק, מוסיפה ביניש: "אין לי ספק כי הבחירה בי כאשת השנה אינה בחירה אישית, והיא נועדה לבטא את החשיבות שציבור הנשים מייחס לכך שאישה מכהנת לראשונה בישראל בתפקיד נשיאת בית-המשפט העליון. דרכן של נשים לקידום בכל תחומי החברה בישראל - בפוליטיקה, בעסקים, בכלכלה, בשירות הציבורי, באקדמיה ובתחומי העבודה המקצועיים למיניהם - היא במקרים רבים דרך קשה, המחייבת התמודדות עם עולם שאינו קשוב לצורכיהן ורבים בה המכשולים. גם כיום במאה ה-21 ולאחר שמדינת ישראל בגרה ופיתחה מסורת דמוקרטית וחברה החותרת לשוויון, טרם הושג השוויון המלא בין גברים לנשים בתחומים שונים. שוויון ההזדמנויות להתקדמותן של נשים אינו מלא, כך גם השוויון בתנאי השכר ותנאי העבודה טרם הושג בתחומים שונים", כותבת ביניש.

למקום השני ברשימה הגיעה גליה מאור, מנכ"לית בנק לאומי, הבנק השני בגודלו בישראל. מתוקף תפקידה, משפיעה מאור על המהלכים הפיננסיים של לקוחות פרטיים ועסקיים רבים, שותפה למימון העסקאות הגדולות במשק, יושבת בוועדות החשובות ביותר ונמצאת בעמדת השפעה על המהלכים הכלכליים במשק.

גם המגזין הבינלאומי "פורבס" מכיר בכוחה והשפעתה של מאור, כאשר מיקם אותה במקום ה-88 ברשימת 100 הנשים המשפיעות בעולם שפורסמה באחרונה. השנה ביססה מאור את מעמדה ומעמד הבנק בשורה של הישגים: תוצאות השיא שנושפות בחוזקה בעורפו של בנק הפועלים, המימושים המוצלחים בעקבות ועדת בכר, המהלכים שמוביל הבנק להרחבת פעילותו בחו"ל והשקט היחסי שבו עבר את מהלך ההפרטה, אף שהמהלך רחוק מהשלמה.

במקום השלישי נמצאת יהודית ברוניצקי, מנכ"לית חברת אורמת תעשיות ובעלת שליטה בקבוצה. הקבוצה, העוסקת בתכנון, הקמה, אחזקה והפעלה של תחנות כוח המפיקות חשמל משדות גיאותרמיים, לא מפסיקה לייצר חדשות טובות: רק במחצית הראשונה של השנה דיווחה הקבוצה על שורת עסקאות לאספקת חשמל באתרים שונים בעולם, בשווי של עשרות מיליוני דולרים. גם החברה-הבת, אורמת טכנולוגיות, השלימה בשנה החולפת הנפקה מוצלחת בוול סטריט. במספרים פירוש הדבר הוא רווח נקי של 87 מיליון דולר ברבעון השני - עלייה של 11.2% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה.

בענף מפרגנים לאורמת ולמנכ"לית, שהגיעה לפני כמה שנים למקום הראשון ברשימת המנכ"לים הטובים בישראל לפי ביצועים ופרמטרים כמותיים. הפרגון נובע ממקצועיותה, מהיכולת שלה לחלום ולבצע, מהישגיה וכן מהשכר הצנוע שהיא נוטלת לעצמה: בשנת 2005 הסתפקה ברוניצקי בעלות שכר שנתית של 1.6 מיליון שקל, כאשר הממוצע בקרב החברות במדד ת"א 100 עמד על יותר מ-5 מיליון שקל.

את המקום הרביעי תופסת המילארדרית המוכרת שרי אריסון, הבעלים ויו"ר אריסון השקעות, השולטת בבנק הפועלים ובחברת הבינוי שיכון ובינוי. במקום החמישי והשישי ניצבות שתי פוליטיקאיות: מ"מ ראש הממשלה ושרת החוץ, ציפי לבני (קדימה) ושרת החינוך, יולי תמיר (העבודה).