איך מחליט הביטוח הלאומי שאשה היא נכה? בודק איך היא מקלפת תפוח אדמה

בנוסף, עקרת בית נכה, שנישאה, מאבדת אוטומטית את זכאותה לקצבת נכות * עקרת בית נשואה תזכה בקצבת נכות רק אם נרשמו לה 50% נכות רפואית, לעומת גבר נכה נשוי, שנדרש רק ל-40% נכות

עקרת בית נכה, המבקשת מהמוסד לביטוח לאומי להכיר במצבה הבריאותי, נדרשת לעבור מבחן כשירות, הכולל קילוף תפוחי אדמה וקיפול סדינים, שגבר נכה אינו נדרש לעבור.

בנוסף, עקרת בית נכה, שנישאה, מאבדת אוטומטית את זכאותה לקצבת נכות. עקרת בית נשואה תזכה בקצבת נכות רק אם נרשמו לה 50% נכות רפואית, לעומת גבר נכה נשוי, שנדרש רק ל-40% נכות.

האפליה המובנית בין נשים לגברים נחשפה בדיון שקיימה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות בכנסת, בראשות ח"כ משה שרוני, שאישרה השבוע לקריאה שנייה ושלישית תיקון בחוק הביטוח הלאומי, המאפשר לאשה נכה שנישאה, להמשיך ולקבל את קצבת הנכות, שלה היתה זכאית לפני נישואיה.

על-פי המצב הקיים, אשה שטרם נישואיה היתה זכאית לקצבת נכות בשל פגיעה בכושר ההשתכרות, נאלצה לעבור מבחן כשירות מחדש עקב נישואיה. אם נמצאה כשירה לתפקוד במשק הבית כעקרת בית, היא לא זכאית עוד לקצבת הנכות. כלומר, נישואיה של אשה יכולים להביא לביטול הקצבה, אף שלא חל שינוי במצבה הבריאותי.

ח"כ שרוני: "יש פה אפליה בעצם העובדה שנקבע מבחן כשירות אחד לגבר, ואחר לאשה. אין הגדרה בחוק לעקר בית. האם רק אשה צריכה לעבור את המבחן המשפיל של קילוף תפוחי אדמה וקיפול סדינים? צריך לבטל את ההגדרה המחריגה את הקצבה לעקרת בית. אבל בגלל שעלות ביטול האפליה היא 143 מיליון שקל בשנה, אין מנוס מתיקון העוול בשלבים".

לדברי עו"ד רועי קרת, יועץ משפטי של המוסד לביטוח לאומי, הביטוח הלאומי תומך בתיקון האפליה בין גברים לנשים, אך האוצר מתנגד לכך עקב העלות הכספית.

לדברי עו"ד קארין אלהרר, מהקליניקה לזכויות הנשים עם מוגבלות, "התיקון שהובא לאישור הוועדה מתקן רק חלקית את האפליה הקיימת בין נשים לגברים".