יוזמתו של שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, להצעת חוק ממשלתית שתגביל את סמכויות בתי המשפט לבטל חוקים, מעוררת סערה.
לפי ההצעה, המבוססת על המודל הקנדי, חוקים שבג"ץ יבטל יועברו לעיון מחודש בכנסת, שתדון בהם בתוך תקופה של כחצי שנה, או תקופה אחרת שתיקבע בחוק, ובמהלכה תוקפו של החוק יושעה. הכנסת תדון בנושא, ואם לא תעשה דבר, החוק יבוטל.
אם הכנסת תרצה להותירו בתוקף, עליה לחוקק פסקת "התגברות", האומרת כי החוק יחול "אף-על-פי" שהוא פוגע בזכות מוגנת. החשוב הוא, ש"המילה האחרונה" נותרת למעשה בידי הכנסת ולא בידי בג"ץ.
באופן מפתיע, דווקא אחד ממקורבי נשיא העליון לשעבר, אהרן ברק, אומר ל"גלובס" כי "הנשיא ברק מקבל ברמה העקרונית אפשרות של מודל המבוסס על 'פסקת התגברות'". לדברי המקורב, "ברק תמיד אמר שאין לו התנגדות לשיח בין הרשויות, ומודל כזה מבטא את השיח".
השר פרידמן נחלץ היום להגנת היוזמה. הוא סבור שיש רווח כפול במודל זה: גם בג"ץ מקבל לראשונה בחקיקה לגיטימציה לסמכותו לפסול חוקים, וגם הכנסת ובית המשפט העליון מקבלים בחזרה את יוקרתם, ואולי בדרך יפחת המתח בנוגע להפרדת הרשויות.
"מכיוון שכל המערכת של יחסי הכנסת ובית המשפט העליון אינה מוסדרת", אמר היום פרידמן, "והמצב הוא שבית המשפט העליון קבע בעצמו את סמכותו לבטל חוקים, הדבר הביא בעצם להתנגדות גוברת והולכת גם בכנסת וגם בציבור".
איזון כזה, הוא הוסיף, "ייצור תחושה שאין מאבק, אלא ששני המוסדות בעצם חפצים להגיע לאותה מטרה: קביעת נורמות וחוקים הטובים ביותר שאנחנו מסוגלים ליצור למדינת ישראל ולצרכיה".
פרידמן התייחס היום גם ליוזמתו להגביל את כהונת נשיאי בתי המשפט וסגניהם לשבע שנים. "תהיינה הוראות מעבר כדי למנוע פגיעה בנשיאים וסגני נשיאים מכהנים, או בכל אופן כדי להגדיר את הנעשה לגביהם. ודאי שאין שום כוונה לפגוע באיזשהו אדם מכהן. מסגרת של שבע שנים נראית לי נאותה והיא מקובלת גם לגבי בעלי תפקידים אחרים".
פרידמן הבהיר, ש"אין שום מלחמה אישית" עם הנשיאה דורית ביניש, שממילא הדבר לא יחול לגביה. "אני מתכוון לשתף איתה פעולה", הוא הוסיף.
קלות בלתי נסבלת
שר המשפטים לשעבר וכיום שר השיכון, מאיר שטרית, תקף היום את יוזמתו של פרידמן לקיצוץ סמכויות בתי המשפט לבטל חוקים. "אם ההצעה היתה עוברת אתמול", אמר ל"גלובס", "מי היה מגן על האזרח הקטן מפני ההגמוניה של השלטון ורמיסת זכויות הפרט? הכנסת?".
שטרית דחה את הטענה שרוב הח"כים מעוניינים בחוק החדש. "אבל גם אם כן, כשאני רואה את הקלות הבלתי נסבלת של החקיקה, שבה כל שבוע מוגשים 30-40 הצעות חוק, בעוד בפרלמנטים בעולם עוברים 3-4 הצעות חוק בשנה, יש סכנה גדולה שאם הקואליציה תשתנה, יכולים להיות חוקים דרקוניים שיפגעו בזכויות הפרט בכל התחומים! מי יגן עליהם אז? היום המחסום האחרון הוא בית המשפט העליון".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.