חברת הסטארט-אפ הישראלית אינפון (inphone), שדב מורן הקים בתחילת השנה, השלימה בימים האחרונים גיוס ראשון בהיקף של 20 מיליון דולר מקרנות ההון סיכון ג'נסיס וג'מיני ומענקית זיכרונות הפלאש סנדיסק. כך נודע ל"גלובס". כזכור, סנדיסק בהנהלתו של אלי הררי רכשה לפני כשנה את אם-סיסטמס, שנוהלה ע"י דב מורן, ב-1.6 מיליארד דולר.
אינפון החלה את פעולתה בחודש ינואר השנה ומורן אומר שהיא תשנה את שמה בקרוב. החברה פועלת בינתיים באופן חשאי ומורן שומר את הקלפים קרוב לחזה ולא מנדב פרטים: "אנחנו מפתחים משהו מהפכני שיעשה גלים ויפתח דרכים חדשות. מדובר בתפיסה חדשה של הקישוריות בעולם הנייד, לא רק בסלולר".
מורן בחר את המשקיעים החדשים על רקע אישי. יאיר שוהם, שותף בג'נסיס, מלווה את מורן משנת 1993, עוד כשהיה עו"ד במקצועו. כרמל סופר, שותף בג'מיני, היה בעבר נשיא קומברס אירופה ואסיה פאסיפיק. סופר הקים גם את חברת סטארהום. שותף נוסף הוא כאמור הררי מסנדיסק, אותו מגדיר מורן כ"הוא חבר יקר וקרוב". בנוסף, נמצאת גם רונית מאור, מנהלת הכספים והתפעול לשעבר של אם-סיסטמס.
* מה הבשורה?
מורן: "מדובר בעולם שהשתנה מעט מאוד בעשר השנים האחרונות. המכשירים אמנם התפתחו, אך החידושים הם שיפורים קטנים: עוד יישום, מסך דק יותר וקיבולת אחסון גדולה יותר. החידוש הגדול האחרון היה כששילבו את נגן המוזיקה בטלפון. מאז התחום לא משתנה באופן מסעיר. מה שאנחנו עושים זה לנסות ולהבין מה יקרה בתחום בעוד 5-8 שנים ולהציע משהו מסעיר לשוק".
שוהם: "השנה החלטתי לא לנסוע לתערוכה העולמית 3GSM כי ידעתי שלא נראה שם מהפכות גדולות, ואכן לא היו. החברות הציעו שיפורים קטנים אבל שום דבר מרגש וחדש. אינפון הולכת להוציא לשוק מוצר שיאפשר לספקי התקשורת להרחיב את ערוצי ההכנסה. עבור המשתמש זה הולך להיות קל ומלהיב. לא משהו שיגרום לפהק".
"אין חידושים בסלולר"
כאמור, דב מורן לא מוכן לחשוף את הרעיון של אינפון, אלא רק אומר שרעיון זה נבט במוחו זה לא מכבר ורק בתחילת השנה עם סיום תהליכי המיזוג באם-סיסטמס, הוא התפנה להקמת החברה החדשה: "כמו שהדיסק-און-קי נולד כתוצאה מהבעיות והקשיים שאני נתקל בהם, גם כאן הרעיון החדש נולד מהצרכים שלי שלא באים על סיפוקם. הרעיון של הדיסק-און-קי נולד כשנסעתי לארה"ב. כל הטיסה עבדתי על המצגת וכשהגעתי לפגישה הקריטית המחשב שלי שבק חיים. זה היה בכנס ו-200 איש הסתכלו עליי ואני חשבתי, 'יש באולם הרבה מחשבים. הלוואי והיה לי כלי שיחזיק את הזיכרון והייתי מפעיל את המצגת על מחשב של מישהו אחר. זה היה מצחיק כי כשיצאנו לשוק עם המוצר הראשון, המניה של החברה נפלה ב-10% כי כולם אמרו שאף אחד לא צריך את זה. היום מדובר בשוק של 4-5 מיליארד דולר, שאני גאה להיות חלק ממנו".
סופר: "השנים האחרונות בתעשיית הסלולר היו משעממות. אין חידושים מסעירים. מצד שני, הטלפון הנייד הופך להיות מכשיר שעושה אינטגרציות של פונקציות. ב-2006 יוצרו מיליארד מכשירים סלולריים ורובם עם מצלמה מובנית. אני, כמשתמש, רוצה לראות את המכשירים מתקדמים צעד קדימה. אם אני משתמש במצלמה בטלפון אני רוצה שהיא תגיע ישר למאגר המידע שלי, למשל".
* מה אינפון תפתח? חומרה, תוכנה, או יישום?
מורן: "את המכשיר אפשר יהיה להחזיק ביד והוא ייתמך בתוכנה ויישומים. אני מדבר על מכשיר שנייצר בכמויות של מיליוני יחידות בחודש".
* נשמע שאתם על כביש מהיר במיוחד.
מורן: "התחלנו לעבוד בינואר, הקמנו את החברה במרץ והיום יש לנו כ-25 עובדים ואנחנו מחפשים עוד מפתחים, אנשי שיווק, מכירות וניהול. זו הולכת להיות חברה עם מערך ייצור לוגיסטיקה, מיתוג ומכירות. חברה יצרנית, גדולה ומוכרת. אנחנו נכריז על המוצר בעוד 8 חודשים בתערוכת 3GSM הקרובה. נפתח פתח לחברות נוספות שיפתחו תוכנות, יישומים, ומכשירים נלווים".
שוהם: "מדובר באקוסיסטם שיתמוך בצורה חדשה של קישוריות".
* זה נשמע עמום.
סופר: "תראו מה קרה מסביב לאיי-פוד. הוקמה תעשייה שלמה שנבעה מהמכשיר, תעשייה שמזינה את עצמה. אנחנו מאמינים שנוכל להיות המרכז של התעשייה הזו".
* למה החלטתם להשקיע בחברה?
שוהם: "כי קיבלנו כסף מהמשקיעים ואנחנו צריכים להחזיר אותו במכפילים. מה שאנחנו יודעים על הרעיון של דב, מרגש ומסעיר ואנחנו מאמינים שניתן לבנות עליו חברה גדולה. אנחנו שואפים לחברת ענק, אם-סיסטמס וצפונה. זאת השאיפה, זאת ההבטחה".
* תמיד מתלהבים מרעיון ראשוני. ההבטחה אחר כך לא תמיד עובדת לפי התוכניות.
שוהם: "נכון, אבל יש כאן אלמנטים רבים מבטיחים, כמו העובדה שיש יזם שעשה את זה. כשהתחלנו לדבר היו איתו כבר שישה אנשים שמצביעים ברגליים והולכים אחריו. אנחנו מאמינים שכמות הכסף תיתן סיכוי סביר להצלחה".
מורן: "זה נחשב סיבוב גדול בישראל. בעולם לא פעם חברות מגייסות סכומים דומים. ב-1993 אם-סיסטמס גייסה 4 מיליון דולר, מה שנראה לנו אז סכום עצום. מאז הכל השתנה".
* אם ההבטחה כל כך גדולה למה היית צריך את אנשי ההון סיכון? היית יכול לעשות זאת לבד.
מורן: "הרעיון הראשוני היה להקים את החברה במשאבים האישיים, אבל אז סיפרתי לאלי הררי את הרעיון, הוא התלהב וסנדיסק נכנסה כמשקיעה אסטרטגית. בעקבות זה החלטתי לצרף את כרמל מג'מיני ואת יאיר מג'נסיס, שאת שניהם אני מכיר שנים רבות. האמת היא שהפנייה הראשונה לכרמל הייתה במטרה לקבל ממנו סיוע, כי הוא מכיר את השוק מעולה. צריך להבין שלא יצאנו לשוק, ולא דיברנו עם עוד קרנות הון סיכון מקומיות או זרות".
* למה החשאיות?
"דווקא בגלל שאנחנו עובדים על משהו מהפכני עדיף לא לחשוף מוקדם מדי. הביצוע הוא האתגר הגדול".
סופר: "אין חלל בתעשייה הזאת. אם אינפון לא תרוץ מהר מישהו אחר יעשה את זה. המפעילים הסלולרים צריכים מקורות הכנסה חדשים ואינפון מציעה מודל חדשני". סופר אומר שהמוצר אינו פשוט, למרות שעבור המשתמש הסופי הוא יהיה קל לשימוש.
מאור: "אולי מה שמייחד את החברה הוא העובדה שהיא קטנה-גדולה. היא קטנה עכשיו, אך מתנהגת מהיום הראשון כחברת ענק. חברת סטארט-אפ רגילה מפתחת מוצר ויוצאת לשוק. לפעמים יש רעיונות טובים שלא מצליחים בגלל מחסור בהון. לעתים יש חברות עם כסף אבל הרעיון לא סוחב, או שההנהלה לא כשירה. באינפון יש את כל המרכיבים שיכולים להביא אותה להצלחה גדולה. דב פוגש לקוחות ושותפים פוטנציאליים בשלב הזה והתגובות מהשוק הן מצוינות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.