מסעדת פוקצ'טה בירושלים ממשיכה ליצור תקדימים בתביעות עישון בגין אי-אכיפת החוק להגבלת עישון במקומות ציבוריים. במסגרת תביעה ייצוגית שהוגשה נגדה, צפויה המסעדה לשלם ללקוחותיה הלא-מעשנים פיצוי חסר תקדים, בשווי כ-2.5 מיליון שקל.
מסעדת פוקצ'טה ידועה בתפריט בשרים, פסטות, פירות ים, סלטים ופוקצ'ות שהיא מגישה. אלא שבשנה האחרונה היא "כיכבה" לא מעט בכותרות דווקא בשל נושא העישון. ביולי השנה הוגשה נגדה תביעה שלישית במספר, ובקשה לאשרה כייצוגית בסך 7 מיליון שקל.
התובעים, דן מן ואירית שמש, טענו באמצעות עו"ד עמוס האוזנר (יו"ר המועצה הישראלית למניעת עישון), שביקרו במסעדה בזמנים שונים וגילו שהיא מפרה את חוק העישון באופן מתמשך. בין היתר, טענו, המסעדה לא הציבה שילוט האוסר על עישון במקום, על השולחנות מונחות מאפרות בניגוד לחוק ואין שטחים נפרדים המוקצים למעשנים וללא מעשנים.
שמש ציינה בתביעה, כי בעבר זכתה בפיצוי בסך 1,000 שקל מהמסעדה בגין אי-אכיפת החוק למניעת עישון, ואולם המסעדה המשיכה שלא לאכוף את החוק.
התובעים דרשו פיצוי בסך 1,000 שקל לכל לקוח לא-מעשן, שישב במסעדה בחודש שלפני הגשת התביעה. לערכתם, מדובר בכ-7,000 לקוחות כאלה - לא מעשנים שישבו במסעדה ושנפגעו מהעישון.
זמן קצר לאחר הגשת התביעה החלו להתנהל מגעים להסכם פשרה בין המסעדה לבין התובעים. לאחר שתי ישיבות גישור שהתקיימו בפני השופט בדימוס יעקב בצלאל, הם אף הצליחו לגבש מסמך עקרונות ובו רוב ההסכמות העיקריות.
לפי הסיכום, המסעדה תעניק לכ-4,000 לקוחות שוברים ל-10 ארוחות בהן יקבלו הנחה של 60% מהמחיר הרגיל. שווי הפשרה ללקוח הוא כ-600 שקל. לא ניתן יהיה לממש את השוברים בארוחות עסקיות, וככל הנראה ההנחה המקסימלית לארוחה בשובר תהיה 60 שקל.
הזכאים לקבל את השובר, מהנאמן שימנה בית המשפט, הם אנשים שיגישו תצהיר מאומת ע"י עו"ד, בו נאמר שהם סעדו במסעדה בין ה-15 במאי ל-15 ביוני השנה, ונחשפו לעישון שהיה במקום.
כאמור, כל זכאי יקבל פנקס ובו 10 שוברים. בכל ביקור יוכל לנצל שובר אחד בעצמו ושובר נוסף לאדם נוסף, אך לא יותר משני שוברים בביקור. סועד שלישי יחויב בתשלום מלא ורגיל. בהסכם נאמר, שהסועד יוכל להשאיר טיפ לפי רצונו.
המסעדה מתחייבת בהסכם גם לפרסם מודעות בעיתונות המציינות את פרטי ההסכם. המודעה תכלול התחייבות לשמור על הוראות החוק להגבלת עישון, וכן הבהרה למבקרים בה שאסור לעשן אלא לפי החוק, וכי לא יינתן שירות למעשן בניגוד לחוק.
הסכם הפשרה הסופי טרם גובש ובכל מקרה הוא כפוף לאישור בית המשפט, לו מעניק החוק שיקול דעת מלא. ייתכן שהשופט יצחק ענבר, הדן בתביעה, אף ימנה בודק מומחה בתחום התביעה, כדי לבחון האם הסכם הפשרה אכן מיטיב כראוי עם הציבור.
זו הפעם השנייה שפוקצ'טה מחויבת לפצות מעשן פאסיבי. "בזכותה" נרשם פסק הדין היחיד בסוגיה שהגיע לבית המשפט העליון, ובו השופט אליקים רובינשטיין גילה אהדה לנושא תביעות העישון. "נוכח הפרותיו המרובות של החוק שהפכו מכת מדינה", כתב, "צריך שהרשויות יעשו מלאכתן כפי שהטיל עליהן המחוקק בפיקוח ובאכיפה. ואולם כבדותה ואיטיותה של פעולת הרשויות מצדיקה לפתוח פתח ל'אכיפה אזרחית', כך שהאזרח האכפתי המבקש לשמור את בריאותו ובריאות הציבור יוכל להשפיע אף הוא לתקנת הרבים".
ביולי השנה חויבה המסעדה לשלם פיצוי בסך 10,000 שקל בתוספת 2,000 שקל הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד, לאחר שלא הגישה סיכומים בתביעה של "מעשנים פאסיביים" נגדה. ככל הידוע, היה זה הסכום הגבוה ביותר בו חויב עסק בגין אי-אכיפת החוק.
יצויין, כי בבתי המשפט תלויות שתי בקשות נוספות לאישור תביעות ייצוגיות בנושא העישון. הנתבעים הם קניון רמת אביב וקניון בת-ים. עו"ד האוזנר, המלווה את רוב תביעות העישון, אמר ל"גלובס" כי בתביעות נגד קניונים ואולמי שמחות, בהם לא ניתן לפצות בשווה כסף, בכוונתו לעמוד על פיצוי כספי לציבור. (ת.א. 9307/07).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.