"איתי היקר, כאן צוות התמיכה של גוגל. צדקת, זר פרץ לתיבת הג'ימייל שלך. ולא, לא נגלה לך מי זה"

המקרה המשונה של איתי כ"ץ, עורך ב"גלובס", שמנסה לשכנע את גוגל לחלוק איתו מידע על זהות שותף סמוי ולא רצוי בחייו הפרטיים אונליין - ולא מצליח. המשטרה תסייע? נו, באמת. וגוגל? היא מנומסת, עמוסת טיפים בדיעבד - אך עומדת בסירובה לחשוף את הפורץ

גוגל מסרבת להסגיר פרטים על זהות פורץ לתיבת ה-Gmail, אף כי החברה מודה כי התיבה אכן נפרצה וכי המיילים שהיו בה נמחקו על ידי משתמש שאינו בעליה "החוקיים" של התיבה.

כך עולה מטור אישי שפרסם השבוע איתי כ"ץ, עורך מגזין G של "גלובס", המבוסס על ניסיון אישי טרי.

כ"ץ ניסה להשיג תשובות בנוגע לפריצה לחשבונו מגוגל ישראל, אך אז התברר לו שהשלוחה הישראלית כלל לא מחזיקה כאן מרכז תמיכה. צוות התמיכה בגוגל העולמית, לעומת, טרח וכתב לכ"ץ אימייל תשובה מנומס ומפורט להפליא:

"שלום איתי, קיבלנו את הדיווח שלך על בעיות עם חשבון הג'י-מייל שלך. בדקנו את מה שתיארת ולרוע המזל מסתמן כי הבעיה נגרמה כתוצאה מחדירה של אדם אחר, שנכנס לחשבון שלך ומחק לעד את כל האימיילים שלך.

"הצלחנו להחזיר את האימיילים המחוקים, אבל עדיין עליך להשיבם מקטגוריות הספאם והזבל בחזרה לתיבת הדואר הנכנס שלך. כמו כן, כדי לוודא את הבטיחות של החשבון שלך, אנו ממליצים כי תנקוט בצעדים הבאים:

1. שנה את שאלת הביטחון שלך. בחר שאלה שרק אתה יודע את התשובה עליה ושאינה קשורה לסיסמא שלך. בחר שאלה שהתשובה לה אינה יכולה להתקבל כתוצאה מחיפוש ותחקיר (לדוגמא, שם הנעורים של אמך, תאריך הלידה שלך, שמך הפרטי או שם המשפחה שלך, שם חיית המחמד שלך וכולי). בחר תשובה זכירה, אך גם כזו שאינה קלה לניחוש. התשובה שלך צריכה להיות משפט שלם.

2. צור סיסמא ייחודית.

- הייה יצירתי. אל תשתמש במלים שאפשר למצוא במילון.

- השתמש ב-8 אותיות ו/או מספרים לפחות.

- אל תשתמש בסיסמא הנמצאת בשימושך במקום אחר.

- אל תשתמש בשילובי מקלדת או במספרים עוקבים (1234).

- הוסף סימני פיסוק לסיסמא שלך, שלב בסיסמא אותיות תחיליות גדולות, אותיות בכתב רגיל וגם מספרים.

- הוסף לסיסמא תחליפים הדומים מבחינת המראה, למשל המספר 0 כתחליף לאות O, או $ כתחליף לאות S.

- שלב בסיסמא תחליפים פונטיים כדוגמת 'Luv 2 Laf' במקום 'Love to Laugh'.

- אל תתפתה לסיסמא שכל כולה מספרים, שכל כולה אותיות תחיליות או שכל כולה אותיות רגילות.

- מצא דרכים להשגת שילובים מקריים של אותיות ומספרים, למשל דרך לוחיות זיהוי של מכוניות או דרך זכירת האות השלישית בכל אחת מעשר המילים הראשונות בספר שבחרת.

- אל תשתמש בצירופים חוזרים (aa11).

- אל תשתמש בסיסמא המוצגת כדוגמא לאיך לבחור סיסמא טובה.

לכל העצות המשובחות הללו הוסיף צוות התמיכה הגוגלי הוראות סטנדרטיות לשינוי הסיסמא בג'י-מייל, וחתם בהערה שאינה משתמעת לשתי פנים: 'לידיעתך, עקב הכרח לשמור על החוק ועל פרטיות, אין אנו יכולים לשתף אותך במידע בנוגע לנסיונות לחדור לחשבון שלך, כתובת האיי.פי ממנה בוצעה החדירה או הזמנים בהם היא בוצעה. שלך, צוות גוגל'".

כ"ץ הגיש תלונה במשטרת ישראל, אולם נדרשת אופטימיות יוצאת דופן כדי להניח שדווקא זו תסייע לו. השאלה הראשונה ששאל החוקר שענה לטלפון התלונה, הייתה: "איפה זה קרה?" התשובה - "באינטרנט" - לא משאירה ספקות רבים מדי כי לפנינו עוד תיק שסיכויי הפיצוח שלו שואפים לאפס. סליחה, O.