דניאל פרידמן ממשיך לתקוף: "בבית המשפט העליון סותמים פיות על-ידי איומים וגינויים"

שר המשפטים הגיב למתקפות עליו בכנס העמותה למשפט ציבורי שהתקיים בסוף השבוע בקיסריה * לדבריו - אין "קול אחר" בעליון, ויש צורך בגיוון המקורות מהם באים השופטים

"בית המשפט העליון נתן תרומה עצומה לחופש הביטוי במדינת ישראל. אבל פתאום אתה רואה שכשחופש הביטוי מגיע אליהם, זה נראה קצת אחרת וישנה מגמה של סתימת פיות, בין בדרך של איומים וגינויים ובין בדרך אחרת". כך אמר היום (א') שר המשפטים, דניאל פרידמן, בתגובה למתקפות עליו בכנס הסוער של העמותה למשפט ציבורי שהתקיים בסוף השבוע בקיסריה.

בכנס ובשבוע החולף תקפו את פרידמן נשיאת העליון דורית ביניש ("החקיקה המוצעת היא שטחית וללא דיון מקיף ומעמיק"), קודמה אהרן ברק ("לא יהיו שופטים בירושלים אם הממשלה תנהל את מערכת בתי המשפט") והשופט בדימוס מישאל חשין ("פרידמן הוא פיל אפריקאי המשתולל בחנות חרסינה. הוא מעלה את הרפורמות שלו בקצב אש של מא"ג - 1,100 כדורים בדקה").

בראיון לגלי צה"ל אמר היום פרידמן, שברצונו לחזור לימים בהם בג"ץ היה נמנע מלהתערב בסוגיות פוליטיות וכותב החלטה בת עמוד, לפיה העניין אינו בסמכותו. הוא ציין כי בבג"ץ ההתנתקות "במקום ששלושה שופטים יכתבו עמוד וחצי 'זה לא ענייננו', ויהיו פנויים לעסוק בעניינים של באמת הגנה על זכויות האזרח, במקום זה כתבו 350 עמודים. אחד השופטים, אגב, חשב שכן צריך להתערב כי זה בניגוד למצע הליכוד".

לדברי פרידמן, דווקא בשל כך התכרסם האמון בבג"ץ. "האמון היה מתחזק אילו בג"ץ היה מפגין הרבה יותר ריסון עצמי בשורה של נושאים, בין אם זה נוהל שכן, ההתנתקות, החשמל בעזה ועוד", ציין.

היעדר הריסון נובע, לדברי השר, בין היתר מכך שאין בעליון את "הקול האחר" שהיה בעבר, כמו של חשין עצמו, שמגר, אלון ולנדוי. "הקול הזה נדם ונעלם, ובד בבד השופטים שולטים על הליך המינויים, ודאי לבית המשפט העליון", ציין.

מונוליטיות בחשיבה

פרידמן הוסיף, כי "יש מונוליטיות גדולה בחשיבה בעליון ויש גם מונוליטיות גדולה בביקורת על מי שמעז לומר עליהם משהו ולו הדבר הקל ביותר, הוא כבר עוכר ישראל ומסכן את זכויות האדם וכל מיני דברים שאין בהם שום שחר. הדה-לגיטימציה הזו נעשית לכל מי שמבקר אותם, זה לא רק כלפיי, יכול להיות שכלפיי זה ביתר חריפות, משום אני כרגע בתפקיד שיש לו אולי יותר השפעה מאשר לפרופסור רגיל שמותח ביקורת".

עוד אמר, ש"המצב שהעליון משכפל את עצמו איננו יכול להתקיים בבית משפט לחוקה. זה לא מתקיים בשום מדינה בעולם ויש צורך בגיוון המקורות מהם באים ומביאים שופטים לעליון". לדבריו, "התופעה של הלובי ששופטים בדימוס עושים בכנסת בעניין חוקים שהם חושבים שנוגעים לבית המשפט אינה בריאה".

שר המשפטים רמז שהוא מתנגד לפסילת הסדר הטיעון של נשיא המדינה לשעבר, משה קצב, בבג"ץ. "הכניסה של של בג"ץ לניסוח כתבי אישום מעורר בעיה מאוד מאוד חריפה, שאני לא רוצה להרחיב עליה את הדיבור", ציין.

פרידמן הדגיש שאין לו הרהורי פרישה. "כל מי שמתח ביקורת נעשתה לו דה-לגיטימציה, ולא חשבתי שאיתי זה יהיה אחרת", הבהיר.

פרידמן מאשים:

* בעליון סותמים פיות על-ידי איומים וגינויים

* העליון משכפל עצמו בבחירת שופטים מאותם מקורות

* על בג"ץ להימנע מלהתערב בסוגיות פוליטיות

* רומז שבג"ץ לא צריך להתערב בהסדרי טיעון