החוקר הפרטי אלכס ויינשטיין הורשע בפרשת הסוס הטרויאני; הודה שחדר למחשבי "גלובס"

התביעה תדרוש עונש של 40 חודשי מאסר בפועל * ביהמ"ש אישר הסדר טיעון של חוקר נוסף, אליעזר פילוסוף, וגזר עליו 15 חודשי מאסר בפועל

הרשעה נוספת בפרשת הסוס הטרויאני: החוקר הפרטי אלכס ויינשטיין הורשע היום (ה') בבית המשפט המחוזי בת"א, במסגרת הסדר טיעון, בעבירות של קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות, חדירה לחומר מחשב כדי לעבור עבירה אחרת, החדרת נגיף מחשב, פגיעה בפרטיות והאזנת סתר.

בנוסף אישר אתמול המחוזי בת"א הסדר טיעון בפרשה בעניינו של החוקר אליעזר פילוסוף, וגזר עליו 15 חודשי מאסר בפועל. לפני כשבועיים הורשע פילוסוף בעבירות דומות.

לפי הסדר הטיעון בעניינו של ויינשטיין, התביעה תדרוש עונש של 40 חודשי מאסר בפועל, מאסר על-תנאי, קנס כספי גבוה וחילוט המחשבים שנתפסו ברשותו בחקירה; ואילו ההגנה תטען כרצונה לעניין העונש. כמו כן, יעתרו הצדדים בהסכמה להוצאת צווים שיאסרו על ויינשטיין להשתמש במידע שהושג שלא כדין.

בכתב האישום המתוקן יוחסו לויינשטיין מעורבות בהחדרת סוסים טרויאנים למחשבים של 33 קורבנות למטרות של ריגול עסקי פלילי. בין הקורבנות - הוט, משרדי עורכי דין, מערכת העיתון "גלובס", מל"מ מערכות, מי עדן, חברות הפרסום ראובני פרידן ובאומן בר רבינאי, אייס, סטימצקי ושקם אלקטריק.

ויינשטיין, שפעל כמנהל תחום המודיעין העסקי במשרד החקירות "קרוכמל חקירות מיוחדות" שבניהולו של צבי קרוכמל, פיתח יכולת לשכפל באופן עצמאי את הסוס הטרויאני ולשלוח אותו במסווה של תקליטור פרסומי לקורבנותיו.

לדברי התביעה, הסוס הטרויאני, בו השתמש ויינשטיין, נודע כבעל יכולות מתוחכמות ויוצאות דופן. ביכולתו - לאחר החדרתו למחשב - לשגר את כל קבצי המחשב, תכתובות הדוא"ל, הסיסמאות, היסטוריית הגלישה באינטרנט, תצלומי מסך והקלדות המקלדת בזמן אמיתי.

עבירות חמורות

באשר לפילוסוף - הוא הורשע כי הזמין מרות האפרתי - הנאשמת המרכזית בפרשה, שנידונה לארבע שנות מאסר - החדרת סוסים טוריאנים למחשבים של שישה קורבנות למטרת ריגול עסקי. בקורבנות: חברת נאמנות שווייצרית, איש עסקים ישראלי וחברת צילומהעתיק.

במסגרת הסדר הטיעון, הוטל עליו - מלבד המאסר בפועל - 12 חודשי מאסר על תנאי, קנס של 50 אלף שקל ושלילת רישיון חוקר פרטי וניהול משרד לחקירות פרטיות לצמיתות.

השופט חאלד כאבוב החליט לכבד את הסדר הטיעון, למרות שקבע כי הוא מקל "ואולי אף מקל מדי". הוא נימק זאת בנסיבותיו האישיות של פילוסוף (בן 58, עבד כקצין בכיר במשטרה, ועקב הסתבכותו נאלץ לסגור את עסקו ונקלע לקשיים כלכליים), בכך שהביע חרטה ושזהו מאסרו הראשון.

השופט כאבוב ציין כי מדובר בעבירות חמורות, שכן "מדובר בסכנה ממשית הצפויה לכל אדם וכל חברה מסחרית, שבעידן המודרני של הישגים טכנולוגים, מגדילים את הפיתוי בקרב עבריינים לפגוע בפרטיותם". הוא הוסיף כי הקורבנות יאלצו להשקיע סכומי כסף נכבדים כדי לרכוש מערכות מיגון מתוחכמות יותר כדי למנוע חדירות דומות.

לדעת השופט, "לא ירחק היום, שבו בתי המשפט יקבעו רף ענישה גבוה יותר כדי להשיג את אותו אפקט הרתעתי מחויב המציאות בימים אלה, שבה הופך המחשב לכלי עזר וכלי עבודה, שאין אדם, לבטח לא חברה מסחרית, יכולים לוותר עליו, נוכח יתרונותיו העצומים להכיל מאגרי מידע בהיקף עצום".

ביוני 2006 גזר שופט המחוזי בת"א, זכריה כספי, על חוקר פרטי אחר שהואשם בפרשה, ניב חי, 22 חודשי מאסר בפועל, 18 חודשי מאסר על תנאי וקנס של 50 אלף שקל.

צוות התביעה בפרשת הסוס הטרויאני כולל את עו"ד חיים ויסמונסקי ועוה"ד שירי רום , כנרת כאהן ומיטל מור.