המשרד להגנת הסביבה יזמן לבירור 11 מפעלים החשודים ברמות זיהום מסוכנות במפרץ חיפה. לבירור, שיתקיים בתוך שבועיים, יוזמנו נציגי 11 המפעלים: גדות מסופים לכימיקלים, גדיב תעשיות פטרוכימיה, בתי הזיקוק, דור כימיקלים, כרמל אולפינים, פז שמנים וכימיקלים, פרוטרום, תרו תעשיות רוקחות, פוליאורטן, א. שיצר, אלקטרוכלור תעשיות כימיות, החשודים בזיהום המפרץ.
בדיון שהתקיים היום בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, דיווח המשרד להגנת הסביבה על מציאת רמות חריגות של זיהום אוויר במפרץ חיפה. שולי נזר, ראש אגף זיהום אוויר במשרד להגנת הסביבה, סיפרה לחברי הוועדה כי הבדיקות השגרתיות של המשרד להגנת הסביבה לא מסוגלות לזהות זיהום מסרטן, אולם הן מראות "שיש בעיה".
נזר אמרה כי המשרד אינו יכול להצביע על מקור זיהום אחד. "איתרנו 11 מפעלים חשודים שעוסקים בחומרים בהם נמצאו חריגות. פנינו למפעלים הללו ודרשנו שיעשו מדידות ויתחילו להיערך לבדיקה, בשבועיים הקרובים המפעלים החשודים יזומנו לפגישות בירור במשרד להגנת הסביבה. יכול להיות שהקריטריונים שלנו לא מספקים ונצטרך להחמיר את הדרישות מהמפעלים".
נזר אמרה עוד כי המשרד ערך שני סטים מיוחדים של דגימות, בעלות של למעלה ממיליון שקל באזור מפרץ חיפה והקריות. לדבריה, בחודש פברואר ייערכו בדיקות נוספות לאיתור חומרים מסרטנים באזור מפרץ חיפה. הבדיקות יורחבו עד איזור הכרמל.
יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, ח"כ אופיר פינס, קרא בדיון לסגור את המפעלים עד שיוכיחו כי אינם מזהמים. "אני מצפה מהשר ומהמשרד להגנת הסביבה להיות הרבה יותר נחושים ותקיפים לנוכח הממצאים. יש לסגור מפעלים חשודים עד שיוכיחו שהם לא מזהמים" אמר.
לדבריו, לא ייתכן שבישראל 2008 תהיה תעסוקה שהמחיר שלה זה חיי אדם. "עד שלא ייסגר מפעל מסרטן - נמשיך להיות חשופים לסכנות בריאותיות. כמו כן אני מציע במסגרת חוק אוויר נקי לחייב מפעלים להעסיק איש מקצוע שיהיה אחראי לבריאות הציבור".
ח"כ דב חנין שהשתתף בדיון אמר כי הממצאים מהווים פעמון אזהרה "שמצלצל בעוצמה רבה". לדבריו, הנתונים חורגים מהשגרה וגם התגובה של המשרד להגנת הסביבה "צריכה לחרוג מהשגרה. על המשרד לנקוט בצעדי חירום כלפי המזהמים בתעשייה".
ח"כ אסתרינה טרטמן אמרה כי "חייבת להיות שקיפות ופומביות לגבי רמות הסיכון באזורים השונים בארץ. הציבור צריך לדעת מה הסכנות הבריאותיות במקום בו הוא חי".
מלשכת ראש עיריית קריית אתא, יעקב פרץ, נמסר בתגובה כי "תושבי הקריות הם הקורבנות הישירים של אותם מפעלים מזהמים, על המדינה לנקוט ביד קשה כנגד אותם מזהמים. כמו כן אני קורא לממשלת ישראל, אם אין בכוונתה, להזיז את אותם מפעלים מאזור מפרץ חיפה לפחות שתפעל להאיץ את הגעת הגז הטבעי לאותם מפעלים על מנת שתושבי הקריות יוכלו לנשום אוויר נקי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.