מבחינת רשתות הטלוויזיה האמריקניות, ז'רום קרוויאל הוא "האיש של 7 מיליארד דולר". מבחינת הבנקאי מספר 1 בצרפת, הוא "גאון של הונאה". אך אף אחד מהם לא ידוע מה גרם לסוחר בן ה-31 לבצע את מה שסוסייטה ז'נרל מכנה "הונאה ענקית".
"מה שבלתי יאומן לחלוטין הוא, שהבחור הזה לא עשה את זה לתועלתו האישית. הוא לא קיבל מזה שום דבר", אמר מקור פנימי רם דרג.
הבנק עצמו נזהר שלא לחשוף הרבה על קרוויאל, ובתחילה לא מסר אפילו את שמו. מנהלים בבנק שנוסד לפני 140 שנה אומרים באופן פרטי שאולי הסוחר, בוגר אוניברסיטת ליון, הושפע מטרגדיה משפחתית שקרתה לו לפני שנתיים (מות אביו) בדיוק כשהצטרף לסגל עובדי המסחר של הבנק. אומרים גם כי יחסיו עם חברתו נותקו באחרונה.
הרזומה של קרוויאל עבר ביום ה' שעבר מיד ליד בין סחרי הסיטי של לונדון. לפי המסמך, קרוויאל דובר אנגלית ותחומי העניין שלו כוללים ג'ודו, תחום שבו עסק כמדריך ילדים, ושיט מפרשיות.
כאשר סקרנות התקשורת ברחבי העולם הפכה לקדחתנית - שמו היה המילה ה-26 בהיקף החיפושים בגוגל - הבנק מסר שאינו יודע היכן נמצא קרביאל. אחד מבכירי הבנק אמר כי הוא מעריך ש"הבחור הזה עבר טראומה".
קרוויאל, שהחל לעבוד בסוסייטה ז'נרל בשנת 2000, הרוויח 100 אלף אירו בשנתו הטובה ביותר, כולל בונוסים. "הוא לא בדיוק אחד הקרייריסטים הגדולים", נאמר עליו.
לקרוויאל היה עמוד ב"פייסבוק". היו לו 11 חברים וירטואליים באתר לפני שהפרשה התפוצצה. המספר צנח ל-4 כמה שעות לאחר הפרסום והתאפס בסוף יום ה' שעבר.
מנהלי הבנק התאמצו מאוד להסביר איך קרוויאל יכול היה לגרום לפרשה כזו. אחד מהם אמר: "כאשר אתה במערבולת, כנראה קשה להפסיק", והוסיף שקרוויאל היה כמו "וירוס שעבר מוטציה" באופן בו הצליח לעקוף את כל הפיקוח והנהלים.
"מסתבר שזה היה אפשרי מפני שהיה לו ידע רב על מערכת הבקרה הפנימית מתחילת הקריירה שלו בבנק, והוא ללא ספק גאון מחשבים", אמר כריסטיאן נוייה, נגיד הבנק המרכזי של צרפת.
הבנק התלונן במשטרה נגד קרוויאל, שנעלם לאחר שנחקר ממושכות על ידי הבוסים שלו בשבת שעברה, לפני שנעצר אתמול על ישי המשטרה.
לפי הבנק, הצוות שבו עבד קרוויאל הניב הכנסה של 20 מיליון אירו בלבד בשנה, מה שממחיש כמה נועזת היתה ההונאה שלו.
"הוא חתיך, אלגנטי, היה ילד טוב ורציני"
"הוא בחור יפה-תואר ולבוש היטב", אומרת ניקול תומאס, שכנתו בת ה-79 של ז'רום קרביאל, הסוחר שחולל את השערורייה בסוסייטה ז'נרל. "לא הכרתי אותו היטב, אך נהגנו לומר שלום במדרגות. הוא אהב ללטף את אוראני, הפודל שלי". בתה של הגברת תומאס, איזבל, אמרה שהיא ראתה את קרביאל פעם בשבוע. "הוא לא נהג לדבר. טיפס במדרגות, בקפיצות של שלוש מדרגות בכל צעד, ונעלם בדירתו".
תושבי נויי, השכונה המהודרת שבה התגורר קרביאל, נדהמו לגלות שהסוחר בן ה-31 שגרם לבנק השני בגודלו בצרפת הפסד של 5 מיליארד אירו, הוא שכן שלהם. "הוא גר למעלה?", שאל רובר מסטורקיס, שחנות כלי הבית שלו ממוקמת במרתף הבניין שבו מתגורר קרביאל, "כמה חבל שהוא לא נכנס אלי והוציא קצת כסף אצלי".
בנויי (Neuilly), ממערב לתחום המוניציפלי של פריז, מתגוררים עשירי צרפת. כאן הפך ניקולא סרקוזי לראש עיר בגיל 28, בשנת 1983, כשהוא מנצל את היכרותו עם הדיירים המקומיים ובעלי ההשפעה כדי להגיע עד ארמון האליזה. העושר בולט לעין בשכונה. מכוניות פרארי אפורות מרחפות ברחובות, ונשים בשלות, בנות 60 פלוס, עטויות פרווה, צועדות בזרועות שלובות ברחובות, כשהן מציצות בחלונות הראווה.
קרביאל התגורר בקומה העליונה של בניין בן ארבע קומות, במרחק הליכה קצר מתחנת המטרו, שנמצאת במרחק שלוש תחנות מהתחנה בלה-דפאנס, שלידה שכן משרדו. השכנה תומאס, שגרה מזה כשנתיים בדירה שמתחת לדירתו של קרביאל, אמרה כי לא ראתה את קרביאל בשבועות האחרונים.
על תיבת המכתבים של קרביאל כתבו שכנים פתק בכתב יד המיועד לתקשורת הסקרנית. "עיתונאים, כדי להקל על עבודתכם: קרביאל לא מוכר בבניין, הדירה הושכרה לדיירים בעלי מראה אסיאתי שדוברים אנגלית. אל תחפשו כאן, הוא מזמן איננו".
בסניף המקומי של סוסייטה ז'נרל, שממוקם בפינת הרחוב במרחק הליכה קצר, עסקו הלקוחות בעיכול החדשות על קרביאל. "זה איום ונורא", אמרה ג'סיקה מויידה, תושבת האזור, לנוויי יש בדרך-כלל מוניטין טובים מאוד".
בעיירה פון ל'אבה, שבה גדל קרביאל, זוכר אותו לטובה מדריך הג'ודו שלו כנער רציני שאהב לעזור לאחרים. "הוא היה בא להתאמן פעמיים-שלוש בשבוע, וגם עזר להדריך קבוצה של ילדים", אומר פיליפ אורהן, שלא ראה את קרביאל זה עשר שנים, "חיבבתי אותו מאוד, והיה לי בו אמון מלא".
אביו של קרביאל מת לפני שנתיים, סיפרה דודתו, ריימונד קרביאל. ז'רום עצמו הוא רווק. פעילים באיגוד המקצועי של עובדי הבנק מסרו כי קרביאל סבל באחרונה מבעיות משפחתיות שהשפיעו עליו קשות. ביום ה' שעבר הגיעה אמו לפריז כדי לראותו לאחר חשיפת הפרשה. "הוא הרגיש רע", אמרה דודה נוספת, סילביאן קרביאל. לדבריה, "ז'רום לא עשה שום דבר רע. הוא היה ילד רציני ושקט. הוא לא גנב סנט, אני בטוחה בכך".
תיירי מאביץ, ראש מועצת העיירה, אמר כי קרביאל היה "צעיר שקול, שקט ומחושב". קריבאל תמך במאביץ כשהתמודד על תפקיד ראש המועצה ב-2001. "אני נדהם", הוא אמר בראיון למקומון "לה טלגרם".
ביום ה' שעבר הואשם ז'רום קרביאל באחריות להונאה הגדולה ביותר בהיסטוריה של בנקאות ההשקעות, לאחר שסוסייטה ז'נרל, הבנק השני בגודלו בצרפת, אחרי BNP-פאריבה, ומעמודי התווך של הפיננסים במדינה, חשף לפני 9 ימים, כי פעולותיו של קרביאל הסבו לו הפסד של 4.9 מיליארד אירו, ואילצו את הבנק לגייס 5.5 מיליארד אירו בהנפקת חירום בקרב בעלי המניות שלו.
קרביאל (Kerviel), תושב פריז, בן 31, שעבד בדסק נגזרי המניות האירופיות של הבנק, ותואר על-ידי נגיד הבנק המרכזי של צרפת, כ"גאון של הונאה", נעצר לחקירה במשטרת צרפת, לאחר תלונת הבנק.
נוכח השערורייה בסוסייטה ז'נרל, דרש שלשום (ו') נשיא הבנק האירופי המרכזי, ז'אן-קלוד טרישה, להדק את הפיקוח על מערכת הבנקאות. קריאתו יצאה במקביל להחרפת הביקורת על סוסייטה ז'נרל, שמתמקדת בכישלונו למנוע את ההפסד הגדול ביותר שגרם אי-פעם סוחר נוכל לבנק, וכן באפשרות שאופן יציאתו של הבנק מהפוזיציות הגדיל את ההפסד בן 4.9 מיליארד האירו (7.2 מיליארד דולר) באמצעות מכירה לשוק בירידה.
השעיר לעזאזל
העיתון "לה פיגארו" העלה את ההערכה שג'רום קרביאל עלול להיות שעיר לעזאזל. העיתון ראיין את הפרופסור לכלכלה אלי כהן מאוניברסיטת סיינס פוליטיק, שאמר ש"קשה להאמין להסברים של סוסייטה ג'נרל". "זה נראה קצת מוגזם שסוחר כמוהו יכול להסתיר הפסד ענק כזה במשך שנה שלמה", אמר כהן, "התחושה בחדרי המסחר היא שזה בלתי אפשרי שרק אדם אחד יעשה את כל זה. יתכן שסוסייטה ז'נרל הדגיש את הסיפור של ההונאה כדי לסייע להסוות כמה הפסדים שלו ממסחר".
יומון השמאל הצרפתי "ליברסיון" כתב שההנהלה הבכירה בסוסייטה חייבת לתת דין חשבון על הפרשה. העיתון תיאר את קרביאל כ"אדם שברירי עם כשרון בלתי רגיל להונאה", שהוא הגרסה הצרפתית של ניק ליסון הבריטי, שגם הוא גרם להפסד של תקציב שנתי בשכר מינימום.
"מלבד זאת, אין צורך לדאוג", כתב העיתון, "זה מה ששרת האוצר כריסטין לגארד ונגיד הבנק המרכזי כריסטיאן נויה אומרים. זהו אירוע נקודתי, ללא קשר למשבר הפיננסי הנוכחי. לגבי דניאל בוטון, המנכ"ל, הוא שמר על כהונתו, אך עשה את המחווה הסמלית של ויתור על שישה חודשי שכר, כנראה כדי להרגיע את בעלי המניות והעובדים".
הגרעון הלך ותפח
בנקאי בכיר בבנק מתחרה, אמר שקרביאל לא הפסיד 4.9 מיליארד אירו, אלא 1.5 מיליארד אירו בלבד, באמצעות סחר בחוזים עתידיים על מדדי מניות אירופיים, ושהגירעון הלך ותפח עד חשיפתו. "מי שהפסיד את 3.4 מיליארד האירו הנוספים, היא מועצת המנהלים של סוסייטה ז'נרל. סוסייטה טען, שצעדיו היו מוצדקים, וכי לא היה יכול להסתכן בהשארת הפוזיציות פתוחות.
ז'אן-פייר מסטייה, מנהל בנקאות ההשקעות בסוסייטה מסר פרטים נוספים על הפרשה. לדבריו, קרביאל השקיע 50 מיליארד אירו, סכום גבוה משווי השוק של סוסייטה, ברכישת חוזים עתידיים על מדדי מניות אירופיים, תוך הימור על כיוון שוק המניות בעתיד. הוא רכש חוזים על מדדי מניות בבריטניה ובגרמניה וב-Eurostoxx 50, דקס, CAC וסטוקס-50 - בלי לגדר פוזיציות, ויצר רשת של פוזיציות גידור פיקטיביות לטשטוש מהלכיו.
לדברי מסטייה, "מדי יומיים-שלושה, הוא שינה את הפוזיציה שלו, ולפני שהביקורת היתה מתבצעת, הוא היה מחליף את העסקה הזו באחרת. כך ביצע הנוכל מאות אלפי עסקאות שהוסתרו, ויצר רושם שכל הפסד יקוזז".
מסטייה מאמין כי קרביאל פעל לבדו ולא הרוויח אישית מההונאה, למרות שהמניע שלו אינו ידוע. הוא ושישה ממונים עליו פוטרו מהבנק, שהגיש תלונה במשטרה.
בוטון: לפי התקנות
מומחים לדיווח חשבונאי הטילו ספק בנכונות החלטת סוסייטה לכלול את ההפסד בדו"חות 2007, כי הפוזיציות נפתחו ב-2008. אך דניאל בוטון, יו"ר ומנכ"ל סוסייטה, טוען, כי ציית לתקנות הדיווח החשבונאי הבינלאומיות.
לטענת הבנק, שהוא הגדול בעולם למסחר בנגזרים על מניות, הוא נאלץ לחסל במהירות, תוך שלושה ימים, את הפוזיציות שאליהן נכנס קרביאל, בערך של 40-50 מיליארד אירו, כשהוא רושם הפסד הענק, שהוחרף עקב צניחת שוקי המניות. מכירות הבנק גם תרמו למפולת שרשמו המניות האירופיות ביום ב' שעבר, יום לפני הפחתת הריבית שביצע הפד ביום ג'. לפד נודע על הפרשה ביום ד'.
כריסטיאן נויה, נגיד הבנק המרכזי הצרפתי, אמר שאינו מוטרד מערעור האמון בבנק. "עובדה שגם מול הונאה חסרת תקדים כזו, הבנק תיקן את הנזק בשלושה ימים ויצא מהפרשה חזק משהיה".