היועץ החדש של מבקר המדינה למאבק בשחיתות: "אני לא יודע אם בובה, אבל קרוב לזה - המפכ"לים בשנים האחרונות לא עמדו מאחורי חקירות השחיתות נגד בכירים"

בראיון למגזין G של "גלובס", שיתפרסם הערב במלואו, אומר מאיר גלבוע: "לרשות ההגבלים כפי שהיא היום אין הצדקה" * גורמים במשטרה: האיש לא ראוי לתפקיד

"אני לא חושב שאהוד אולמרט בא לדני פרידמן ואומר לו 'תכסח אותם', אבל כשאתה רואה שאלה שנאבקים ברשויות אכיפת החוק הם אנשים שאולמרט מינה לתפקידים מסוימים או מקורבים לו, אתה לא יכול להימנע מהמחשבה שמדובר בפעילות מתוזמרת שמכוונת את חיציה נגד כל מערכת אכיפת החוק". כך אומר נצ"מ בדימוס מאיר גלבוע, שביום ראשון השבוע פורסם כי ימונה ליועץ מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, למאבק בשחיתות.

בראיון למגזין G של "גלובס", שיתפרסם היום במלואו, תוקף גלבוע גם את המשטרה ובכיריה: לגבי תיק בנק לאומי, שבו לא נמצאה לפי המשטרה "תשתית ראייתית מספקת" נגד ראש הממשלה, אמר גלבוע כי "בפרשת לאומי הבדיקה של מבקר המדינה העלתה ראיות מאוד רציניות. במשטרה התיק, במרכאות, התקלקל. החקירה איכשהו לא נוהלה כמו שצריך.

"אני מעריך שאם לא בכוונה ממש, אז בחלק האחורי של הראש שלהם מונחת הידיעה שלא כדאי להם להגיע לתוצאות. יוחנן דנינו היה ראש יאחב"ל בתקופה של חקירת אריק שרון. הוא ניהל חלק מחקירת שרון, ועוד לפני שנגמרה החקירה הוא אמר השכם והערב שאין ראיות.

"אם הוא מדבר כך, מה החוקרים שלו צריכים להבין מזה? אני מעריך שזה לא נעלם מעיניו של מי שקידם אותו. העובדה היא שהבחור לא הגדיל את המוטיבציה של החוקרים לחקור את התיק. הוא עדיין ראש אגף חקירות. אנשים יודעים את הגישה שלו, אז למה שיתאמצו יותר מדי?".

גלבוע הוסיף כי "אני רואה רפיון בכל רשויות האכיפה שקשורות לצווארון לבן ולשחיתות. זו תולדה של כך שהבכירים יצרו הרתעה כלפי אותן רשויות, שלפיה לא כדאי למישהו להתעסק יותר מדי עם שרים וחברי כנסת עבריינים".

כשנשאל האם המפכ"ל הוא בובה של הפוליטיקאים שמינו אותו, השיב: "אני לא יודע אם בובה, אבל קרוב לזה. המפכ"לים בשנים האחרונות לא עמדו מאחורי חקירות השחיתות נגד בכירים, ואני גם לא רואה איך דודי כהן נותן להן גיבוי".

בין השאר התייחס גלבוע לנעשה ברשות הגבלים עסקיים, שם שימש כראש מחלקת החקירות עד לפני כשלוש שנים. לטענתו, "כמו שהיא מתנהלת היום, אין הצדקה לקיום הרשות".

לדעתו, הסיבה היא האכיפה הפלילית הלקויה: על חקירת קרטל הבנקים קבע כי היא "מוסמסה לחלוטין ובכוונה על-ידי הרשות" ואילו את פרשת קרטל חברות הגז "מזמזו בעסקאות טיעון מבישות".

לדבריו, "אני חושב שזה בא מתוך כוונה לרצות אותן. יש היום איזו הליכה לקראת גופים עסקיים גדולים. אם הייתי רואה שבאכיפה מנהלית, כמו קנסות, ממלאים את קופת המדינה בכספים עצומים - הייתי אומר בסדר. אבל כשההליכים האלה נגמרים בקול דממה דקה, בקנסות של כמעט כלום, זה לא עוזר. מבחינה עסקית לעלית, למשל, היה שווה לעשות מה שעשתה (בפרשת עלית-קדבורי - א".ר, ה"מ), לקחת בחשבון את הקנס, ולהרוויח.

"גוף עסקי, כשהוא עושה חישוב האם כדאי לו להפר את החוק או לא, אומר היום שהסתברות התפיסה ממילא קטנה, וגם אם הוא ייתפס ויקבל קנס, שווה לו לגלם את הקנס הזה ברווחים. חברות היום יודעות שהסיכוי שייתפסו הוא אפס ולכן שווה להן להפר כל חוק".

גלבוע נשאל האם אינו חושש כי בקרוב יוגשו נגדו תלונות למשטרה בעקבות כניסתו לתפקיד החדש, בדומה לתלונות שהוגשו נגד קודמו, יעקב בורובסקי. "ברור לי שזה יגיע בשלב כזה או אחר. אני רואה את זה כחלק מהמחיר שמשלם כל חושף שחיתות. אני אתן לזה לעבור. סביר להניח שעשיתי דברים שטותיים בחיים שלי, אך לא הפרתי חוק ולא הפרתי נוהל. אבל לך תדע מה יכול להיות".

גורמים במשטרה: האיש לא ראוי לתפקיד

* מהמשטרה נמסר בתגובה כי "מדובר בטענות משוחזרות ונעדרות בסיס עובדתי. הן מושמעות על רקע אישי ומתוך שיקולים זרים, אשר בוודאי אינם טובתו של הציבור. חמור שאדם המתעתד לעבוד במערכת ציבורית רגישה בוחר בפתח דרכו להוציא את דיבתם של ארגון אכיפת החוק ומפקדיו". המפכ"ל, הדגישו במשטרה, מגבה את ניצב דנינו באופן גורף.

המשטרה סירבה להתייחס לדבריו של גלבוע על־אודות חקירת אולמרט, הגדירה אותם "חסרי שחר", והפנתה לדבריו של היועץ המשפטי מני מזוז, שלפיהם הוא הסמכות הבלעדית לסגירת תיקים.

גורמים במשטרה שהתבקשו להגיב היו חריפים בהרבה: "זאת שערורייה, ויש לפנות לגורם שמינה אותו כדי שישקול את המינוי מחדש. האיש לא ראוי לתפקיד". הגורמים הוסיפו ש"רק מי שהיה על הירח בשנים האחרונות יכול לומר דברים כאלה, התלושים מהמציאות. המשטרה קידמה בשנים האחרונות חקירות רבות, רגישות ומסועפות, שהובילו בסיומן להגשת כתבי אישום".

* הממונה על הגבלים עסקיים, רונית קן: "טענותיו המתלהמות של גלבוע אינן ראויות להתייחסות. הרשות ניהלה בשנת 2007 25 הליכים, פליליים ואזרחיים, בנוסף לעשייה אחרת, שכללה בין היתר קידום רפורמות לשיפור התחרות, מבחינה כלכלית ומשפטית, של כ־250 בקשות למיזוגים, וכן עשרות בקשות פטור והליכי פרה־רולינג.

"עסקות הטיעון בקרטל הגז, אשר כללו עונשי מאסר וקנסות כבדים לחברות הגז ולמנהליהן, אושרו על־ידי בית המשפט המחוזי. מתיחת ביקורת על החלטות בית המשפט המחוזי, וניסיון לייחס לרשות ולבית המשפט כוונה לרצות גופים עסקיים, מהווה חציית קווים אדומים. הרשות פעלה ופועלת להגן על התחרות בנחישות ובכל הכלים העומדים לרשותה".

* מלשכת ראש הממשלה נמסר: "הדברים אינם ראויים להתיייחסות".

* שר המשפטים, דניאל פרידמן, סירב להגיב.

[הראיון המלא יפורסם במוסף G]

[לעיתון הדיגיטלי]