נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, תקפה היום (א') את תפיסתו של שר המשפטים, דניאל פרידמן, בנוגע למשמעות של עצמאות שיפוטית, שלפיה נשיאי בתי המשפט השונים עצמאיים מתלות בנשיא העליון, שאינו אחראי על כל המערכת. "אנו שוב רואים מגמה של פירור המערכת, שהוא דבר מסוכן. מצב שבו כל נשיא כפוף לעצמו וירוץ לבקש דברים מהרשות המבצעת הוא מסוכן לאי-התלות והעצמאות הנדרשת".
ביניש, שדיברה במפגש עם כתבי המשפט, אמרה שרק אחידות בשיטות הניהול בבתי המשפט השונים תאפשר חלוקת עבודה ומשאבים בין הערכאות, ודברים אלו אמורים להיקבע בפורום של נשיאי בתי המשפט.
הנשיאה התייחסה לדברים שאמר עוזרו של פרידמן, ד"ר גיא רוטקופף, בוועדת החוקה, ולפיהם "ייתכן שיש מקום לשנות חקיקה שבה נדרשת הסכמה משותפת של שר המשפטים ונשיא העליון". לדברי ביניש, מדובר בפגיעה מהותית שתערער את האיזון שהיה במשך 60 שנה בין הרשות השופטת למבצעת, ושבו היה ברור שנשיא העליון עומד בראש המערכת.
"הניסיון ליטול את סמכויות הניהול ולהעבירן לרשות המבצעת מסכן את העצמאות המהותית של המערכת. בלעדיה קיים סיכון לפוליטיזציה ואם המסר לשופטים יהיה שהם צריכים להתנהל על-ידי הרשות המבצעת, זה סיכון לכל המבנה המאוזן בין 3 הרשויות".
לדבריה, "זהו סימפטום של חשיבה שנוגדת את כל התפיסה של עצמאות רשות שיפוטית. אותם דברים שראינו כאינדיקציות למגמה, יש מאחוריהם פילוסופיה מסוימת. זו תוכנית פעולה שנועדה לשלול את סמכויות נשיא העליון ושלילת הניהול המשותף. זו תפיסה פגומה של כל הרשות השופטת. למי הרשות צריכה לתת אחריות - לכנסת? לראש הממשלה? בפני מי מצפה השר שנשיא בית המשפט ייתן אחריות?"
תפיסת עולם
היא הוסיפה, כי "היה מי שחשב שתוכנית השר אקראיות אבל עוזרו חשף שמדובר בתפיסת עולם. אני מקווה שהכנסת תבין את המשמעויות ושהדבר יישקל ברצינות. באופן בסיסי, יש לי אופטימיות רבה שמערכת המשפט חזקה מוסדית מדמויות פוליטיות כאלה ואחרות, שמלוות אותה במהלך השנים".
מבחינת ביניש, ההצעה המסוכנת ביותר של פרידמן היא הגברת הייצוג לדרג הפוליטי בוועדה לבחירת שופטים. "זו עלולה להיות פגיעה מן החמורות בכל השיטה. זו משיכה לעבר פוליטיזציה של שיטת המינויים. התרגום לחיי היום-יום יהיה ששופטים ירוצו לפוליטיקאים כדי להתמנות".
ביניש אמרה כי לאחר שתבחן את המודל הראוי מבחינתה לעיגון בחקיקה של עצמאות מערכת המשפט, היא תנסה להעביר זאת בכנסת. "הבנתי מראש הממשלה אולמרט שיש נכונות לבדוק מהלך כזה, לא נתקלתי בהתנגדות לכך", ציינה.
הנשיאה אמרה שהיא תומכת בהקמת ועדות איתור לתפקידי נשיאים וסגני נשיאים, כשסמכות המינוי תהיה בידי השר והנשיא, כפי שנעשה כיום.
ביניש הציגה נתונים על שיפור משמעותי במלאי התיקים בערכאות השונות (צמצום של 5% בעליון, למרות גידול במספר התיקים שנפתחו ו-3.65% בשלום ובמחוזי). היא שבה והביעה רצון לרפורמה מבנית במערכת, שביסודה הקמת ערכאה רביעית - בית משפט לערעורים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.