התביעה בגרמניה פשטה אתמול (ב') על בתים ומשרדים בפרנקפורט, במינכן, בהמבורג ולפחות בעוד שתי ערים במסגרת חקירת השערורייה של העלמת המס הגדולה ביותר בגרמניה המודרנית. פרשה שצוברת תאוצה מדי יום.
החוקרים פשטו על משרדי הבנק הפרטי מצלר בפרנקפורט ועל משרדי חברת בת שלו במינכן. דובר הבנק מסר שלא נבדקו עובדים מסוימים בבנק, אך הוא לא אמר אם הבנק עצמו חשוד, או שהפשיטה נועדה רק לצורך איסוף ראיות לעבירות מס של לקוחות. מקורות המקורבים לתביעה מסרו שהפשיטות אתמול היו הראשונות בסדרה של כ-100 פשיטות המתוכננות בימים הקרובים, חלק מהן באותן ערים שבהן פעלו החוקרים אתמול.
הפשיטות, שתואמו על-ידי התביעה הציבורית בבוכום שבצפון גרמניה, הן המשך של החקירה שכבר גרמה לפרישתו של קלאוס צומווינקל מכהונת המנכ"ל של דויטשה פוסט ויו"ר דויטשה טלקום. יש גם סימנים לכך שכמה חשודים בעבירות המס עשויים להסגיר את עצמם לרשויות המס האזוריות. "הפרסום שקיבלו הפשיטות הללו יזרז את מהלך העניינים", אמר דובר רשמי.
לדברי מקורות המקורבים לחקירתו של צומווינקל, התביעה ריכזה 750 שמות של חשודים באי-הצהרה על חסכונות שהפקידו במקלט המס ליכטנשטיין, מה שגרם למשלם המסים הגרמני הפסד שמגיע למאות מיליוני אירו. הזעם הציבורי מטלטל את הכלכלה הגדולה באירופה, ובממסד הפוליטי מעריכים שהנושא ישפיע על הבחירות המחוזיות בהמבורג ביום א' הקרוב.
"מה שאני חושש הוא, שכל זה יוביל להצבעת מחאה לשמאל", אמר ריינהולד וורת, בעליה של יצרנית הברגים הגדולה בעולם, ל"פייננשל טיימס".
אנגלה מרקל, הקנצלרית העומדת בראש ממשלת הימין-שמאל, אמרה שהיא תדרוש מראש ממשלת ליכטנשטיין, אוטמר הסלר, שמבקר בברלין, לבצע "שינויים נוספים" בחקיקה הפיננסית במדינתו כדי לשפר את השקיפות.
פר שטיינברוק, שר האוצר מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית, אמר שהוא ילחץ על הסלר לחתום על הסכמי עזרה הדדית בחשיפת עבירות כלכליות, אך השגרירות של ליכטנשטיין בברלין מסרה שלא צפויים צעדים משמעותיים בתחום זה.
שטיינברוק אמר עוד שהוא ידחף להחייאת היוזמות של האיחוד האירופי לדרוש יותר שקיפות ממדינות המהוות מקלטי מס, ולהגברת הענישה נגד עברייני מס. הוא ופוליטיקאים מהמפלגה הנוצרית-דמוקרטית, שבראשה עומדת מרקל, הזהירו בכירים במגזר העסקי שהתנהגות "בלתי אחראית" עלולה לאיים על "כלכלת השוק החברתית" של גרמניה, שמשלבת יוזמה חופשית ומדיניות רווחה מקיפה.
נסיך ליכטנשטיין מתרגז
נסיך הכתר של ליכטנשטיין, אלויס, תקף היום (ג') בחריפות את התנהגותה של גרמניה כלפי ארצו במסגרת הטיפול שלה בפרשת עברייני המס. הנסיך כינה את ההפעלה של סוכנות הביון הגרמנית בפרשה "תוקפנות" נגד הנסיכות.
"ברור שגרמניה לא מבינה איך ראויה להתנהג כלפי מדינה ידידותית", אמר אלויס בתדרוך לעיתונאים, בבירת הנסיכות, ואדוז. "התקפה על ליכטנשטיין לא תפתור את בעיותיה של מערכת המס הגרמנית", הוסיף. הנסיך התייחס לדרך שבה השיגו שלטונות גרמניה את המידע המפליל בפרשה. "אם מה שפורסם בתקשורת נכון, הרי ששלטונות גרמניה שילמו לפושע על מידע גנוב. אנחנו מגנים פעולה כזאת", אמר
בהתייחס למדיניות הבנקים בנסיכות, אמר אלויס כי "אין זה מתפקידנו לשמש זרוע של שלטונות גרמניה ולדרוש מכל לקוח להצהיר על נכסיו בגרמניה לפני שהוא פותח חשבון בנק".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.