פטור מחובות ל"מוכר פלאפל" פושט רגל בוטל אחרי 13 שנה: התגלה כמנכ"ל חברה

התברר כי החייב, עמי הראל, שיקר בהצהרות שנתן לגבי עבודתו והכנסותיו; כעת יוכלו הנושים לגבות את חובם

בית המשפט המחוזי בתל-אביב ביטל, באורח נדיר, צו הפטר (שמיטת חובות) שניתן לפושט רגל, 13 שנה לאחר נתינתו. זאת, לאחר שהתברר שהחייב שיקר בהצהרות שנתן לגבי עבודתו והכנסותיו.

אדם שנקלע לקשיים כלכליים יכול להיכנס להליך פשיטת רגל ולקבל הפטר מחובותיו, אם הנושים קיבלו כל מה שאפשר ואין עוד טעם בהליכים. זאת, בתנאי שהסיבות לכישלון עסקיו מקורן במהלך העסקים הרגיל ולא במעשי מירמה מצידו. ההליך מסתיים בצו הפטר, המוחק את חובות החייב (למעט אלה שנוצרו במירמה) ומסיר את המגבלות שהוטלו עליו כפושט רגל.

אחד מנושיו של עמי הראל ממושב עין-ורד הגיש בשנת 93' בקשה לפשיטת רגל נגדו. ב-95' ניתן להראל צו הפטר מותנה, שהתבסס על הצהרתו כי הוא "עובד למחייתו במכירת פלאפל" בפולין, בזמן היותו בהליכי פשיטת הרגל, בשכר של כ-1,000 דולר. זאת, לאחר שנקבע שטענות הנושים שהראל מסתיר נכסים בפולין לא הוכחו. ההפטר המותנה הפך לחלוט בשנת 2001.

כעבור שנתיים הורשע הראל בבית המשפט, לפי הודאתו, בעבירות זיוף ומירמה. המעשים התייחסו להיותו מנכ"ל חברת "טאו אינטרנשיונל", שעסקה בניהול מסעדות בעיר לודג' בפולין, בתקופת היותו פושט רגל. בעקבות התפתחות זו ומידע נוסף שהגיע לכונס הרשמי במשרד המשפטים, נפתחה חקירה מחודשת שנוהלה בראשות רו"ח ציפי קליין ובסיוע החוקרת הבכירה ניבה הלל ממחוז תל-אביב.

במהלך החקירה נעשו פעולות אופרטיביות ונאספו ראיות חדשות לכך שהחייב "זכה" בהפטר במירמה ובאמצעות מצג-שווא. בעיקר הוברר כי הראל לא היה עובד-כפיים, "מוכר פלאפל" כדבריו, כי אם איש עסקים ומנכ"ל חברה, שאינו בוחל במעשי מירמה. לפני שנה ביקשה עו"ד קרן פלפל-ברקה בשם הכנ"ר לבטל את צו ההפטר והליכי פשיטת הרגל.

הפרה חד-משמעית

השופטת ורדה אלשיך ציינה, שדי בפסק הדין הפלילי כדי לבטל את צו ההפטר שהושג במירמה, מה גם שמצטרפים לכך "ממצאים נוספים וחמורים העולים מדו"ח חוקרת הכנ"ר".

היא הוסיפה, שהראל עקף בסיוע רעייתו ומקורביו את הוראות פקודת פשיטת הרגל. "מצטיירת תמונה של מי ששימש כמנכ"ל לכל דבר ועניין בחברה, עובדה שהיא עצמה הפרה חד-משמעית של פקודת פשיטת הרגל, והיה מעורב בתוקף תפקידו במו"מ עסקי. זאת, בנוסף לפעילות עסקית נוספת שהסתיימה בצבירת חובות חדשים בעת פשיטת הרגל".

הראל חויב ב-100 אלף שקל הוצאות. משבוטלו הליכי פשיטת הרגל, יוכלו הנושים להמשיך ולגבות את חובם מהראל באמצעות הליכי הוצל"פ. (פש"ר 6349/83).