שר המשפטים, דניאל פרידמן, מקפיא את כוונתו לצמצם את סמכויות בג"ץ; מגלה: המדינה תתדיין בבוררות

לדבריו, משפטנים רבים תומכים בצמצום השפיטות - אבל יש להשאיר לשופטים לעשות זאת * "אין לי תוכנית לצמצם את זכות העמידה בבג"ץ, אבל לבג"ץ עצמו יש שיקול-דעת להעניק סעד רק כשדרוש מטעמי צדק"

שר המשפטים, דניאל פרידמן, אמר היום (ג') כי הוא אינו פועל כיום להגביל את סמכויות בג"ץ בחקיקה, כוונות עליהן הצהיר בעבר. "אין לי תוכנית לצמצם את זכות העמידה בבג"ץ, אבל לבג"ץ עצמו יש שיקול דעת להעניק סעד רק כשהדבר דרוש מטעמי צדק. בעבר הוא היה מסנן את התיקים בשלב מאוד מוקדם, ואפשרות זו קיימת גם כיום", אמר.

לדבריו, האפשרות להגביל את בג"ץ בחקיקה קיימת, "אבל כיום איני פועל בכיוון הזה. הדעה שרבים מהמשפטנים דוגלים בה היא שיש לצמצם השפיטות, אבל יש להשאיר לשופטים לעשות זאת". עם זאת, מדברי השר ניתן היה להבין שמדובר בהקפאת התוכניות ולא בביטולן. "יש כעת שופטים חדשים בעליון ויתווספו עוד שופטים, וראוי שנחכה ונראה איך ביהמ"ש פועל בהרכבו זה. אני מקווה שהעליון ישכיל לסנן את התיקים שאינם ראויים לבוא בפניו. איני יודע כמה זמן אשאר בתפקידי, ואני מקווה שבג"ץ ישכיל לעשות זאת ללא צורך בחקיקה", ציין.

חיזוק הבוררות

במפגש עם כתבי המשפט, לסיכום חצי שנת המשפט הראשונה, גילה פרידמן שהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, החל לפעול לשינוי הנחייתו שהמדינה אינה מתדיינת בבוררות. "המדינה היא אחד המתדיינים הגדולים ביותר בבתי המשפט. בינתיים התקבלה העמדה שיש לשנות את הנחיית היועץ וייקבעו תנאים שבהם המדינה תסכים ללכת לבוררות. בעקבות זאת נקווה שמוסד הבוררות יתחזק ובכך יפחית את העומס מבתי המשפט", הבהיר.

אנו רוצים מאוד לחזק את נושא הבוררות והגישור, אמר השר וציין שבכוונתו לתמוך בשתי הצעות חוק הקשורות להליכים אלטרנטיביים: הצעתם של גדעון סער ועמירה דותן, המאפשרת לערער על פסק בורר לערכאת בוררים, והצעה נוספת הנידונה בוועדת החוקה, המאפשרת לערער על פסק בורר לבית המשפט.

במטרה לצמצם את מספר התיקים בתחום הפלילי אמר פרידמן, כי בכוונתו לקדם חקיקה בעניין אכיפה פלילית אלטרנטיבית, כדוגמת קנסות מינהליים וקצין מבחן, במסגרת מנגנון שיהיה חיצוני לבית המשפט.

טיפול בהוצל"פ

פרידמן אמר כי מערכת ההוצל"פ מצויה "במצב מאוד לא טוב. הרבה פחות תיקים נסגרים מאשר נפתחים ומלאי התיקים ענקי ועומד על כ-2.5 מיליון". לדבריו, הנושא מצוי אצלו בסדר עדיפות גבוה מאוד ויטופל בחודשים הקרובים, גם מבחינת הצורך בשינויים במערך הניהול ("נעבור למבנה של יחידות עצמאיות עם מנהלים בכל מקום, שבראש מעייניהם יעמוד קידום הנושא") וגם מבחינת הכלים שיעמדו לרשות המערכת ("נושא זה דורש חקיקה". הוא הדגיש, שאין כוונה להפריט את ההוצל"פ.

הוא ציין כי בביהמ"ש העליון צומצם מספר התיקים בשנה החולפת, ונסגרו יותר תיקים משנפתחו. לדבריו, הבעיה שם היא בעיקר במשך הטיפול בערעורים אזרחיים, העומד כיום על 20 חודשים לתיק. "אני מאמין שאם יהיו 15 שופטים בעליון, הוא יוכל להתמודד עימם וייתכן שיש מקום למנות שופט נוסף שמומחיותו בתחום האזרחי", אמר. הוא רמז שהעליון עוסק יותר מדי בתיקי בג"ץ, מצב שלא היה לפני כ-20 שנה.