החשכ"ל: "יש פה תרבות מתלהמת; על כל החלטה שלי טוענת איזו עמותה שאני מושחת"

שוקי אורן: "משרד האוצר חושב שכל מנכ"לי המשרדים האחרים הם גנבים" * קובי הבר: "בסקטור הציבורי חילחל מסר, שיותר בריא שלא תקבל החלטה" * "אני הגעתי משווייץ, שם אין כמעט פיקוח על הבנקים. איגוד הבנקים הוא שקובע את הכללים, ויוצאים מתוך הנחה שיצייתו להם"

"יש חוסר אמון בסיסי בין משרדי הממשלה. משרד האוצר חושב שכל המנכ"לים של המשרדים האחרים הם גנבים" - כך אמר היום (ג') החשכ"ל, שוקי אורן בדיון בנושא הביורוקרטיה, שהתקיים בפורום קיסריה של המכון הישראלי לדמוקרטיה.

אורן תקף את התרבות ה"קיצונית מתלהמת" שהשתרשה. "אני מקבל החלטה, למחרת אני מקבל מכתבים מאחת העמותות - אותן אלה שרואים את היחסים בין הון ושלטון - שאני פועל בשחיתות. מי שלא זכה במכרז - מתלהם. אנחנו צריכים לראות איך מייצרים תרבות שבה אפשר לעבוד.

"אני הגעתי משווייץ, שם אין כמעט פיקוח על הבנקים. איגוד הבנקים חזק יותר מהפיקוח והוא שקובע את הכללים. יוצאים מתוך הנחה שיצייתו לכללים. צריך לייצר איזו אמנה - תרבות שונה שבה אנשים יתחילו לפעול עם יותר אמון. יש כשל מוחלט של המערכת, וזה שורש הבעיה".

גם ראש אגף התקציבים באוצר לשעבר, קובי הבר, תקף את ההתנהלות הקיצונית המביאה לשיתוק של פקידי הממשלה. "הבעיה האמיתית היא שאיבדנו את האמון במערכות. היום אנחנו מתייחסים לכולם - גם לצד הפקידותי מקצועי וגם לצד העסקי, כאילו הם קודם כל הם גנבים ועליהם להוכיח שהם בסדר. הפכנו את היוצרות. כנראה צריך לעבוד בגישה הפוכה. אני מסתכל על הפקידים שמקבלים החלטות, שחוששים לקבל החלטה שמא יאמרו שהם מושחתים.

"בסקטור הציבורי חילחל מסר, שיותר בריא שלא תקבל החלטה. כממונה על התקציבים הגיעו אליי החלטות שלא הבנתי למה הן אצלי. המחיר של אי קבלת החלטה הרבה יותר גבוה מהמחיר של החלטה מוטעית". הבר תקף גם את מדיניות מבקר המדינה, לפרסם שמות מבוקרים בדו"חות שלו, שהביאו לדבריו, להגדלת השיתוק במשרדי הממשלה.

מנכ"ל האוצר לשעבר, דוד ברודט, אמר כי כל הגופים המפקחים, כדוגמת מבקר המדינה ונציבות שירות המדינה, ודומיהם, "צריכים קצת לשחרר סמכויות ומשוכות כדי לתת איזו עוצמה למנכ"לים שיוכלו לבטא מנהיגות כלפי המערכת שלהם: גם ייצרו אתוס ציבורי, וגם יקבלו החלטות בסופו של דבר. התוצאה כיום היא שהמערכת משותקת".

מנכ"ל האוצר לשעבר, אהרון פוגל, תקף אף הוא מה שכינה, "עודף משפטנות וצדקנות שהולכת יחד עם רייטינג של תקשורת". לדבריו, זה מביא לחוסר איזון בהתנהלותם של פקידים ומהווה את "חסם הצמיחה הגדול ביותר שקיים במשק הישראלי".

שר האוצר, רוני בר-און, אמר כי "הביורוקרטיה לא מונחת רק לצידו של השלטון". לדבריו, לא אחת הביורוקרטיה מגיעה מהסקטור הפרטי, המסכל תוכניות שונות שהשלטון מבקש ליישם.

מנכ"ל טבע לשעבר, ישראל מקוב, תקף את מהירות העברת התפקיד משר לשר. מקוב: "יש חילופי שרים והחפיפה ביניהם היא דקה אחת. יש לפעמים מנכ"לים שחופפים חצי יום. איך זה יכול להיות שמנכ"ל מתחלף ויש חפיפה ביניהם של יום או חצי יום? בחברה עסקית זה לא קורה".

הכלכלנית הראשית של רשות ההגבלים העסקיים, מרב בארי אמרה, כי המגבלות הדרקוניות המוטלות על פקידי ממשלה מהוות לא אחת חסמי כניסה לאנשים טובים להצטרף למגזר הציבורי.