עד חמש שנות מאסר וקנס מנהלי של 400 אלף שקל יוטלו בגין הפעלת מפעל המזהם ללא היתר המשרד להגנת הסביבה או בניגוד לתנאי ההיתר- כך קבעה היום ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת שדנה בפרק הפיקוח, האכיפה והעונשין של "חוק אוויר נקי". על פי החלטת הוועדה, במקרה שבו המזהם הוא תאגיד, הקנס יעמוד על 800 אלף שקל.
בנוסח עליו הוסכם היום בוועדת הפנים גובשה שורת צעדי ענישה ואכיפה נגד בעלי מפעלים מזהמים. על פי דרישת יו"ר הוועדה ח"כ אופיר פינס, במסגרת החוק יוגדרו עבירות זיהום כעבירות פשע פליליות. כמו כן הוחלט כי יוטל קנס של חצי שנת מאסר וקנס מנהלי של 200 אלף שקל בגין דיווח כוזב של מפעל על ניטור ערכי הזיהום, ייבוא וייצור מתקני פליטה ללא דיווח. אם העבירה תבוצע על ידי תאגיד, הקנס יעמוד על 400 אלף שקל.
עוד נקבע במסגרת החוק כי פקחים של המשרד להגנת הסביבה יוכלו להוציא צו סגירה של 30 יום למפעל או מתקן בתוך מפעל עקב זיהום שהוא גורם. במידה וגורם הזיהום לא תוקן במהלך ימי הסגירה, תתאפשר הארכת הצו. למפעל המזהם תהיה זכות ערעור על הצו לבית המשפט.
פינס אמר בדיון כי "בנוסף לענישה ולעיצומים הכספיים על המפעלים המזהמים חשוב לתגמל ולעודד תעשיה נקייה", והוסיף לחוק סעיף על פיו שר האוצר יהיה רשאי להקל בכל הקשור לאגרות ומסים על מפעלים שעובדים תוך התחשבות בהיבטים הסביבתיים. נציג האוצר הביע הסכמה עם סעיף התמריצים.
נציגת האוצר הודיעה כי ההכנסות מחוק זה יועברו לקרן שיעדיה תחזוקת מערך האכיפה במסגרת החוק ונקיטת פעולות לשיקום בעקבות עבירות סביבתיות.
יו"ר הוועדה כינס את הדיון היום במסגרת המאמץ לאשר את החוק לקריאה שנייה ושלישית עוד השבוע, לפני תום מושב החורף של הכנסת, אולם לאור התנגדות משרדי הממשלה שביקשו ארכה נוספת עד לאישור החוק הסופי מטעמי חוסר הסכמות בינהם, נדחתה ההצבעה ב-45 יום והיא תתקיים במהלך הפגרה. החוק במלואו יוכל לעלות לקריאה שנייה ושלישית במליאה כבר בשבוע הראשון של מושב הקיץ, באמצע חודש מאי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.