זמן האנרגיה הנקייה

חברות הדלק משקיעות מאות מיליוני דולרים בפיתוח; הערכות: פוטנציאל השוק של טכנולוגית רוח יהיה 50 מיליארד דולר ב-2014

כאשר מחירה של חבית נפט עולה לאזור 70 הדולר, תלוי באיזו סופה מתקרבת לארה"ב, עולה הצורך במציאת חלופות לאנרגיה הקונבנציונאלית, היקרה כל כך. הוסיפו לכך את התגברות פליטות גזי חממה, איומי טרור ומשטרים לא יציבים במדינות הנפט, כמו גם הגידול המתמיד של הצריכה בעולם המפותח והמתפתח, ותקבלו תחזית קודרת למדי בכל הקשור למשאבי אנרגית נפט זמינה.

שוק האנרגיות הנקיות בעולם (סולארי, רוח, תאי דלק ועוד) נאמד בלמעלה מ-16 מיליארד דולר ב-2004. מחקר של חברת CLEAN EDGE מצביע על כך ש-6% מהשקעות חברות גיוס ההון, 1.6 מיליארד דולר, מושקעים בטכנולוגיות ליצור אנרגיה נקייה.

אותו מחקר מראה, כי פוטנציאל השוק של טכנולוגית רוח יהיה קרוב ל-50 מיליארד דולר ב-2014 עלייה של פי חמישה, ופוטנציאל תאי הדלק יגיע ל-15 מיליארד דולר, לעומת היקף אפסי ב-2004.

מתברר, כי גם שתי חברות הפנסיה הגדולות בארה"ב משקיעות למעלה ממיליארד וחצי דולר באפיק זה. קצב ההשקעה של הסקטור הפרטי באנגליה בתחום גדל ב-30% בשנה (!) והוא כמעט 2 מיליארד דולר.

חברות דלק ענקיות, של, שברון, אקסון ו-BP משקיעות סכומי עתק בטכנולוגיות אלה. כך למשל, חברת "של" משקיעה 150 מיליון דולר מדי שנה, בעיקר בפיתוח והוזלת עלויות ייצור חשמל ע"י אנרגיה סולרית ואנרגית רוח. מאז 1990 השקיעה שברון למעלה מ-550 מיליון דולר בעיקר בטכנולוגיות ליצור מימן, אחסונו והובלתו. BP השקיעה אף היא 100 מיליון דולר.

ארה"ב, הגם שלא התחייבה לפרוטוקול קיוטו להפחתת פליטת גזי חממה, משקיעה סכומים נכבדים בקידום טכנולוגיות נקיות להפקת אנרגיה. 15 מדינות בארה"ב ישקיעו 4 מיליארד דולר עד 2017 באנרגיות מתחדשות וב-18 מדינות הוגדרו יעדים ברורים לשיעור אספקת האנרגיה ממקורות נקיים ומתחדשים.

בקליפורניה היעד הוא כי 20% מהאנרגיה תגיע ממקורות מתחדשים עד 2017 בהשקעות מדינה של יותר 2 מיליארד דולר. במדינת ניו-יורק 25% מצריכת האנרגיה ב-2013 תסופק ע"י מקורות נקיים.

השאלה האם ומתי יאזלו מרבצי הדלק בעולם הופכת מעט פחות רלוונטית לאור ההשקעות העצומות, גם מגוון הטכנולוגיות והמחיר הפוחת מצביעים על כך כי גיוון מקורות האנרגיה והתבססות גדלה והולכת על טכנולוגיות נקיות היא ודאית.

ישראל חייבת לנצל את יתרונותיה היחסיים בתחום הסולארי לסוגיו, ארץ שטופת שמש, ידע טכנולוגי מוכח בתחום ואפילו ההכרה החיונית של הרשות לשירותים ציבוריים-חשמל לתמוך בטכנולוגיות אלו.

הצד המשלים לפיתוח טכנולוגיות ליצור אנרגיה הוא פיתוח טכנולוגיות לחסכון באנרגיה. מוצרים חסכוניים- מזגנים יעילים, מכונות כביסה, מקררים וכו', חומרי בנייה - מבודדים, זגוגיות מפחיתות קרינה, עשויים לחסוך 20%-30% מחשבון החשמל של כל אחד מאיתנו, ושל המדינה כולה.

למרות זאת, בבנייה החדשה בארץ לא מאפשרים אפילו מקום לתליית כביסה, מתוך הנחה כי המייבש יעשה את העבודה. אז לפני שישראל תקלע לסחרור אנרגטי, כדאי כבר היום לעבור לתכנון ארוך טווח בנושא אנרגיה נקייה, חיסכון ושימור.

הכותבת ממוסד שמואל נאמן בטכניון.