אולמרט בתגובה לדו"ח המבקר על היערכות העורף במלחמה: המבקר מחפש ראשים ולא לתקן ליקויים

רה"מ מטיח ביקורת קשה במבקר בעקבות הדו"ח: "כתם בהיסטוריה מפוארת של מבקרי מדינה ראויים"

"יותר משהוא מבקש לתקן ליקויים, הוא נועד לפגוע. לא תיקון ליקויים מחפש המבקר, אלא ראשים". כך אמרו במשרד רה"מ בתגובה לדו"ח המבקר. רה"מ, אהוד אולמרט, מטיח ביקורת חריפה במבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, בתגובה לדו"ח, שמעורר מחדש את המאבק הניטש בין השניים. במשרד רה"מ מיהרו להבהיר הבוקר כי במהלך השנה האחרונה עסק המשרד באינטנסיביות רבה בתיקון הליקויים ובטיפול בבעיות שהתגלו.

אולמרט מאשים את המבקר בניסיון להטיית דעת ובהצגת תקציר מגמתי לדו"ח. לדבריו, "אין מקום למניפולציה תקשורתית כזו במוסד הביקורת. אלו האחראים לה הופכים את עצמם במו ידם לכתם בהיסטוריה מפוארת של מבקרי מדינה ראויים. מבקר המדינה כדרכו מסמן מטרות אטרקטיביות, תוך שהוא יורה לכל עבר לשם השגת מטרות בולטות ויצירת הד ציבורי".

אולמרט טוען כי קיים פער תהומי ובלתי ניתן לגישור בין הדו"ח המקצועי והמעמיק על 582 עמודיו, שנכתב על ידי אנשי הביקורת, לבין פרק עיקרי הממצאים "המגמתי והשטחי" המופיע בפתח התקציר לדו"ח. "השוואה בין עיקרי הממצאים לדו"ח", נכתב בתגובת משרד רה"מ, "מלמדת שלא תיקון ליקויים מחפש המבקר, אלא ראשים".

אולמרט טוען כי התקציר משקף כפי הנראה את עמדותיו האישיות של המבקר כלפי מספר אישים ובראשם רה"מ. לדבריו, "הפרק עליו חתום המבקר מאופיין בקביעות פופוליסטיות, שטחיות ומתלהמות שצצו רק בדו"ח הסופי, ומשום מה לא בא זכרן בטיוטה שהועברה לעיוננו. דומה כי אותם תוספות מאוחרות נועדו לקצור כותרות ואינן משקפות את הדו"ח עצמו".

לדברי אולמרט, לינדנשטראוס השתמש בתקציר בביטוייים קשים שאין להם זכר בדו"ח הביקורת. רה"מ מציין, למשל, כי הביטוי "ליקוי מאורות" החוזר על עצמו שלוש פעמים בתקציר, אינו מופיע כלל בדו"ח. "ניכר כי הדו"ח נכתב על ידי אנשי ביקורת המכבדים את מלאכתם...בעוד 'עיקרי הממצאים' - כל כולם אוסף של כותרות תקשורתיות חסרות אחריות, הפוגעות בראש ובראשונה במהות מוסד הביקורת ובחשיבותו", טוען רה"מ.

אולמרט מציין בתגובתו כי בניגוד לדו"ח עצמו, עיקרי הממצאים מעולם לא הועברו לגורמים המבוקרים לצורך קבלת הערות ותגובות, "דבר המלמד על כוונת המחבר".

הזנחה של שנים

לגופו של עניין, טוען אולמרט, כי הבעיות בעורף מלוות את ישראל זה למעלה מעשור, ואותם ליקויים שנחשפו במהלך מלחמת לבנון השנייה, צפו בדו"חות ביקורת החל משנת 94'. "במקום לזהות כיצד במשך 12 שנה לא טופלו בעיות היסוד בעורף, בחר המבקר לכוון את חיציו המורעלים לממשלה שכיהנה רק חודשיים בתפקידה. האם באמת היתה ציפייה שבתוך חודשיים תפתור הממשלה בעיות בעורף, המלוות את ישראל שנות דור? כיצד ניתן לומר ביושר שהאחריות העיקרית נופלת על אלו שנאלצו להתמודד עם הפירות הבאושים של היערכות חסרה והזנחה של שנים"?", טוען רה"מ.

"היו פערים, היו מצוקות, היו קשיים", נטען "אך אלו התמקדו באיכות החיים בעורף. בכל הנוגע לשמירה על החיים, התגלו מערכי ההגנה בעורף כיעילים דיים".

במשרד רה"מ מבהירים כי בניגוד לנאמר בדו"ח, בתהליך קבלת ההחלטה על היציאה למלחמה ניתן משקל גדול למתקפה הצפויה על העורף ולצורך להיערך לקראתה, וכי בשעת ההחלטה ניתנו הנחיות מתאימות. "הטענה כאילו ההחלטה התקבלה מבלי שהממשלה הבינה את השלכותיה לגבי העורף עומדת בסתירה לעובדות", נטען.

מיקשה אחת

בתגובה לדברי אולמרט אמר לינדנשטראוס כי "תקציר דו"ח המבקר והדו"ח הם מיקשה אחת. הם בוצעו על ידי אותם המבקרים, ותקצירים אלה נהוגים". המבקר סירב להתייחס לטענות אולמרט, ואמר: "דו"ח זה לא עניין של רגשות, ואני מקווה שכל מי שצריך לבצע אותו ינהג בצורה ממלכתית".

בהתייחסו למחדלי הממשלות הקודמות, אמר המבקר כי לצערו לקחי דו"חות קודמים בנושא העורף לא יושמו. "זה הביא לכך ששילמנו דם במלחמה הזו", אמר. הוא ציין כי הוא מקווה שהדו"ח הנוכחי "לא יעלה אבק באיצטבאות הממשלה".

בהתייחסו להשלכות הדו"ח על האישים הרלבנטיים, אמר המבקר כי השאלה אם הם ימשיכו בתפקידיהם הינה "החלטה של האיש עצמו ושל הכנסת".