אלי ישי ממשיך לפעול: מעכב את הדיון הממשלתי בביטולו של מטבע 5 אגורות

השר אלי ישי ביקש לדחות את הדיון בטענה כי הדבר יגרום לדינמיקה של העלאת מחירים * צוות של משרד התמ"ת יגיש מחר מסקנותיו בנושא

ביטול מטבע 5 אגורות מתעכב: שר התמ"ת, אלי ישי, פנה לראש הממשלה, אהוד אולמרט, שר האוצר, רוני בר און, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר ומזכיר הממשלה, עובד יחזקאל, לדחות את הדיון בממשלה בהצעת בנק ישראל לבטל את המטבע, בטענה כי הדבר יגרום לדינמיקה של העלאת מחירים. לפי שעה נדחה הדיון בממשלה בנושא, עד שצוות של משרד התמ"ת ונציגי ארגוני הצרכנים יבחן את הנושא ויגיש מסקנותיו. הצוות אמור לסיים את עבודתו מחר (ב').

לטענת ישי, העלות הכרוכה בביטול המטבע, שתביא לחיסכון של מיליון שקל, עלולה לעגל מחירים כלפי מטה או מעלה. במכתב שהעביר לבנק ישראל לפני כחודש כותב ישי כי "עלולה להתברר כלא רלוונטית במבחן הביצוע, שהרי על פי הניסיון, בעלי עסקים יטו תמיד לעגל מחירים כלפי מעלה ואין למנגנוני האכיפה הקיימים כדי להבטיח סחר הוגן".

לפני כחודש, פנה בנק ישראל לממשלה בבקשה לקבל את אישורה לביטול המטבע, בטענה כי השימוש בו נמוך ואילו הוצאות הייצור שלו, שעלו בעקבות העלייה החדה במחירי המתכת, גבוהות ועומדות על 16 אגורות - פי שלושה מערך המטבע עצמו. בעקבות הביטול צפוי עיגול מחירים כלפי מעלה או כלפי מטה בסכום של 10 אגורות. סכום לתשלום במזומן המסתיים בין 1 אג' ל-4 אג' יעוגל כלפי מטה ל-10 האג' הקרובות והסכום לתשלום במזומן המסתיים בין 5 אג' ל-9 אג' יעוגל כלפי מעלה ל-10 האג' הקרובות.

אם יוחלט להשאיר את המטבע במחזור, יאלץ בנק ישראל למצוא מתכת חלופית שתוזיל את עלויות הייצור. לפי שעה, המתכת היחידה שנמצאה כמתאימה, הוזילה את עלויות הייצור של מטבע בודד ל-6 אגורות.

אם יאושר השינוי על-ידי הממשלה ואחר כך על-ידי ועדת הכספים של הכנסת, יוציא הנגיד צו המבטל את מטבע 5 אגורות כהליך חוקי והביטול ייכנס לתוקף לאחר תקופת מעבר של כשנה. החיסכון השנתי הצפוי מביטול מטבע 5 אג' הוא 1.7 מיליון שקל.