וודי אלן וסטיבן ספילברג לא יבואו

בפסטיבל הקולנוע היהודי ה-10, שייפתח במוצ"ש בסינמטק ירושלים, לא תמצאו את הקולנוענים היהודים הנוצצים מהוליווד ; הפסטיבל מתמקד בסרטים שעוסקים בקהילות היהודיות ובזהות היהודית, ולא באנשים שמאחורי המצלמה

פסטיבל הקולנוע היהודי בירושלים הוא פסטיבל צנוע. הוא מתרחש מדי שנה בסינמטק המקומי, ללא טקס פתיחה נוצץ, ללא כוכבים גדולים וללא קהל של רבבות. להבדיל מפסטיבלי קולנוע אחרים בארץ ובעיקר בחו"ל, הוא לא נוסד למטרות מסחריות וגם לא לשם הפגנת עוצמה. הפסטיבל, שייפתח במוצ"ש הקרוב ויימשך עד ה-19 בחודש, חוגג השנה את שנתו העשירית, ובמהלכו יוקרנו 50 סרטים, אשר רובם נוצרו על-ידי קולנוענים יהודים, והם עוסקים בחיים המורכבים ובהיסטוריה של קהילות יהודיות בעולם, בתרבות היהודית ובזהות היהודית.

אל תצפו לספילברג

מבחינה תרבותית, לפסטיבל יש חשיבות רבה כמפעל המעודד שימור ותיעוד של תרבות העם היהודי. יחד עם זאת, קשה להגדיר את המפעל ככזה המעודד יותר מכל איכות קולנועית, ולו מפני שהפסטיבל לא עוסק בעשייה של קולנוענים יהודים. אחרת, המבחר היה מגוון וטוב יותר, ורשימת האורחים הייתה נוצצת יותר - הלוא רבים מבכירי התעשייה ההוליוודית הם יהודים. את מנהלי הפסטיבל מעניינת העשייה של קולנוענים למטרות הנצחת הדת, הזהות והתרבות היהודית.

את רשימת האורחים בפסטיבל מובילים התסריטאי והבמאי היהודי-ספרדי דניאל בורמן, ושחקן הקולנוע היהודי-בריטי ג'ייסון אייזקס. בורמן, קולנוען היוצר בארגנטינה ואחד החשובים מבמאי דרום-אמריקה, יזכה לאות הוקרה מטעם הפסטיבל על פועלו רב השנים. הוא יזכה גם לרטרוספקטיבה של סרטיו, שתימשך אחרי תום הפסטיבל בסינמטקים ברחבי הארץ.

מוטיב חוזר בסרטיו של בורמן הוא תסכולו של הגבר היהודי הבורגני בקהילה הארגנטינאית, ואובדן האינדיבידואל בכבלי החברה, העיר והמשפחה. סרטו החדש "הקן המתרוקן", סרט הפתיחה של הפסטיבל, מספר על גבר בגיל העמידה שסובל ממחסום יצירתי וממשבר אמצע החיים. הסרט חביב, אך אינו מותיר את הצופה פעור פה.

אייזקס הוא שחקן איכותי ועסוק, שפועל הן בתעשיית הקולנוע הבריטית והן בתעשייה האמריקנית. הוא השתתף לאחרונה בצילומי הסרט "אזור ירוק" לצד מאט דיימון והישראלי יגאל נאור, וכיכב בשורה ארוכה של להיטים, ביניהם "ארמגדון", "בלאק הוק דאון", בסרטי "הארי פוטר", ובטלוויזיה, בין היתר בסדרות "הבית הלבן" ו"הפמליה".

בפסטיבל ישתתף אייזקס בהקרנת הסרט "טוב", שבו הוא מככב. הסרט, שצולם השנה בבריטניה ובגרמניה, מספר על פרופסור גרמני לספרות, שמנסה לשרוד בגרמניה הנאצית, ואחת הדרכים היא ללכת לפי הספר ולנסות להשתיק את מצפונו. את הסרט הפיקה מרים סגל, שגם היא מתארחת בפסטיבל.

אורח בכיר נוסף הוא התסריטאי, הבמאי והמפיק היהודי-אמריקני דיוויד גרובין, שזכה בתשעה פרסי אמי. גרובין, אשר יצר יותר מ-100 סרטי תעודה, יעביר במהלך הפסטיבל כיתת אמן לסטודנטים ולקולנוענים. לאחרונה הוא הפיק את סדרת הטלוויזיה "היהודים האמריקנים", שזכתה לשבחים ולפרסים יוקרתיים. זוהי סדרה דוקומנטרית בת שישה פרקים, המנסה לחקור את ההיסטוריה של יהודים באמריקה ב-350 השנים האחרונות.

האחים וורנר בפרונט

אחד הסרטים הדוקומנטריים המעניינים בפסטיבל הוא "האחים וורנר" - סרטה האישי של קאס וורנר, נכדתו של הארי, אחד מארבעת האחים למשפחת מהגרים יהודים מפולין, שהסתובבו עם מקרנת סרטים ניידת בין עיירות ומכרות בפנסילבניה והקרינו סרטים. מהר מאוד הם הפכו לגורם משפיע מרכזי על התרבות האמריקנית, כשייסדו את אחד האולפנים ההוליוודיים היציבים והמצליחים ביותר בתולדות הקולנוע.

הסרט נע בין בימוי חובבני למקצועני, בין סרט משפחתי חווייתי לתיעוד רציני וחושפני, אך התוצאה מרתקת. וורנר תגיע גם היא לירושלים להקרנת סרטה.

סרט נוסף שכדאי לראות הוא "זרובבל", הפקה מקומית של מרק רוזנבאום. "זרובבל" הוא סרט הביכורים של השחקן, ועתה גם תסריטאי ובמאי, שמואל ברו. זהו סרט מחאה עלילתי על מצבה של הקהילה האתיופית בישראל, על המעמד הכלכלי הנמוך של חבריה, ועל מעמדם החברתי במדינה, במקרה הטוב כאזרחים סוג ב'.

הסרט קטף את פרס הדרמה המצטיינת בפסטיבל חיפה. ברו הצעיר (33) הוא יוצר אמיץ, בעל חוש הומור אינטליגנטי, ובהחלט מעורר ציפייה בתעשייה.

עוד סרט שמעורר ציפייה לעבודות נוספות של יוצריו הוא "תזכור את זה" - סרטה היפה והמרשים של עילית זקצר, תלמידת החוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל-אביב. הסרט מספר על חיילת בשם אנה, עולה חדשה מרוסיה, מ"כית בנים בבסיס טירונות, שנחושה להוכיח את עצמה ואת קשיחותה. מומלץ.

עלייה במכירת הכרטיסים

המנהל האמנותי של הפסטיבל, אבינועם חרפ"ק, משמש בתפקיד זהה גם בפסטיבל הסרטים בירושלים, שגם לניהולו שותף הסינמטק המקומי. לדברי חרפ"ק, ישנה עלייה משנה לשנה במכירת הכרטיסים. וגם בכמות הסרטים הנשלחת לפסטיבל. השנה נבחרו 50 הסרטים שיוקרנו בפסטיבל מתוך יותר מ-250 שנשלחו.

*מהם הקריטריונים להשתתפות של סרט בפסטיבל?

חרפ"ק: "הקריטריון הראשון הוא שהסרט יהיה טוב. השני, שיעסוק בפולקלור יהודי, זהות יהודית ותרבות יהודית. לא מספיק שהגיבור יהיה יהודי".

*רק יוצרים יהודים, או גם יוצרים לא יהודים של סרטים יהודים יכולים להשתתף?

"כמובן שגם במאים לא יהודים יכולים להשתתף. לא מחייב שהיוצר יהיה יהודי בעצמו. זה לא "מיהו יהודי". אמנם לא בדקתי, אבל אני די בטוח שחלק די גדול מהיוצרים לא יהודים". *