האירו ממשיך לאבד גובה מול הדולר: נופל ל-1.286 דולרים

זו רמתו הנמוכה ביותר של האירו כנגד השקל מאז נובמבר 2008 ■ הדולר היציג התחזק ב-0.35% ל-3.75 ש' ■ סוחרים: "בשוק מנצלים התחזקות הדולר לביצוע הגנות"

על רקע הטלטלה בשווקים בשל התפשטות משבר החוב באירופה, שוק המט"ח התעורר הבוקר למציאות חדשה בה נסחר שערו של האירו בעולם מתחת לרמה של 1.3 דולר לאירו, לאחר שצנח אמש בשיעור חד של 1.4% במהלך המסחר בניו יורק ומגמת ההיחלשות בו נמשכת גם היום, בעוד הדולר מתחזק כנגד מרבית המטבעות בעולם.

עם קביעת השערים היציגים קרס שערו של האירו ב-1.129% ונקבע ברמה של 4.8503 שקלים, רמתו הנמוכה ביותר מזה כ-18 חודשים, ימי הפאניקה של המשבר הפיננסי שהיו בחודש נובמבר 2008. מנגד, התחזק שערו היציג של הדולר ב-0.348% ונקבע ב-3.75 שקלים, רמה הנחשבת לרמת התנגדות חזקה אותה ניסה לפרוץ במהלך יום המסחר.

כעת ממשיך האירו לאבד גובה ונסחר בירידה של 0.1% לרמה של 4.841 שקלים ובעולם נופל ב-1.2% ל-1.285 דולרים לאירו.

סוחרים בשוק אמרו היום ל"גלובס" כי על רקע התחזקות הדולר כנגד השקל אל מעל לרמה של 3.75 שקלים, שנובעת מהתחזקותו של הדולר בעולם, ישנן חברות וגם סוחרים רבים שמנצלים את העלייה לשם ביצוע הגנות שער תוך שהם מעריכים כי העלייה הנוכחית לא תימשך לאורך זמן וכי השקל ישוב ויתחזק כנגד הדולר. בחדרי המסחר התייחסו גם להיחלשות האירו והסבירו כי "לא נכון יהיה לומר כי השקל מתחזק כנגד האירו, פשוט האירו צונח בעולם והשוק מתאים את עצמו לרמות החדשות".

נציין כי מחר גם יפורסמו החלטות הריבית בבריטניה ובאירופה, והן צפויות להישאר ללא שינוי, אך המשקיעים יעקבו בדריכות אחר דבריהם של הנגידים.

מה חושבים בארץ ובעולם על משבר החוב המתפשט באירופה

הנגיד סטנלי פישר אמר היום במהלך ישיבתה של ועדת הכספים כי "לפי קרן המטבע הבינלאומית, ארה''ב תצא ראשונה מהמשבר וההתאוששות באירופה תהיה איטית מאוד. לפני שלושה שבועות, כאשר הם עדכנו את התחזיות כלפי מעלה, הם ידעו שמדינות אחרות ייגררו אחרי יוון. אני לא חושב שהם תיארו לעצמם את היקף התופעה".

החשכ"ל שוקי אורן הזהיר היום בוועידת שוק ההון השנתית של "גלובס" מפני אופטימיות מוגזמת בבורסות וטען כי חלק גדול ממנה נבע מהמדיניות המוניטארית המרחיבה של הבנקים המרכזיים בעולם, וכי הכלכלות הריאליות טרם סגרו את הפער מול השווקים. "הראלי בשווקים נובע משערי הריביות הנמוכים ויש בזה הרבה סכנות כי הכלכלה לא סגרה את הפער", אמר אורן. "אם היא לא תסגור את הפער מספיק מהר - אנו נהיה בבעיה ועלולים להיקלע למשבר נוסף".

שווקי המניות באירופה התאוששו במהלך שעות המסחר, אך המטבע לא. בבלומברג צוטט אולי רוהן, הממונה מטעם האיחוד האירופי על הכלכלה והמדיניות המוניטרית אומר כי "האיחוד האירופי לא יגיש עזרה פיננסית לספרד" וזאת מאחר שלטענתו "אין צורך להציע סיוע לספרד סיוע שכזה". בהתייחסו למשבר החוב ביוון אומר רוהן כי "יוון היא מקרה מיוחד וספציפי באיחוד האירופי. זוהי המדינה היחידה ששיקרה בפירסומיה הסטטיסטיים במשך שנים". עם זאת ציין כי הוא " תומך באופן מלא במאמצי הממשלה היוונית".

הקנצלרית מרקל קראה לבית הנבחרים הגרמני להאיץ את אישור חבילת הסיוע ליוון, מאחר וגורלה ועתידה של גרמניה ושל האיחוד האירופי תלויים בכך. בינתיים ביוון מנסים המפגינים המתנגדים לתוכנית הצנע הקשה שאישרה הממשלה, לפרוץ לבית הפרלמנט. הסלמה זו משפיעה לרעה כעת על השווקים ברחבי אירופה ששבו לטריטוריה השלילית.

"ספרד היא הכלכלה החמישית בגודלה באירופה (והרביעית במרחב האירו). תוצרה גדול פי 5 מהתוצר היווני. לכן, השמועות לפיהן תגיש ספרד בקשה לסיוע בסך 280 מיליארד אירו זעזעו לחלוטין את שוקי המניות והאג"ח. התגובות כנראה מוגזמות, אך ניתן להבין מהיכן הן באות" אמר היום רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי-טפחות, אך ציין כי" אין להתעלם מהפוטנציאל שיש בספרד: שיעור האבטלה הגבוה, התוצר לנפש נמוך יחסית (כ 3/4 מהתוצר הממוצע לנפש במדינות המתקדמות) והפיחות המהיר בשער האירו, התומך בייצוא, הם שיאפשרו לה לשקם את הצמיחה המהירה שהציגה במשך שנים ארוכות בעבר. זאת, אם התנאים הפיסיקאליים והמימוניים יהיו בהתאם".

בבריטניה יתקיימו מחר הבחירות לראשות הממשלה, כאשר על פי הסקרים, צפוי רה"מ המכהן, גורדון בראון לאבד את כיסאו, יתכן כי יהיה זה למנהיג השמרנים, קמרון, הליש"ט מתחזקת כנגד מרבית המטבעות המרכזיים מולם היא נסחרת לאחר 4 ימים של ירידות חדות בערכה, על רקע פרסום סקר המצביע על כך שאכן דיוויד קמרון הוא שינצח מחר בבחירות עם 37% מהקולות. עם זאת עדיין קיימת אפשרות ממשית כי הבחירות לא יוכרעו בסיבוב הראשון, מה שעלול להכניס גם את האי הבריטי לחוסר יציבות כלכלי-פוליטי.

ועם לא די בזאת, אז גם ענן האפר הוולקני מסרב להיעלם. הפעם החליטו ברשות התעופה הבריטית לסגור להמראות ולנחיתות את שדות התעופה בסקוטלנד ובצפון אירלנד, כאשר ישנו חשש שגם הטיסות מויילס יבוטלו.

[לאתר המט"ח]