אנליסטים: "השוק 'מהלך על קרח דק' של הרבה כסף ובזול"

כך אומר ל"גלובס" אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בדש ניירות ערך ■ אריה טל מאלומות ספרינט: המגמה החיובית תימשך בזמן הקרוב בעיקר על רקע פרסום הדוחות הכספיים החיוביים

מדד ת"א 25 ממשיך לטפס והיום צפוי להעפיל לשיא חדש, ובגדול, במקביל למגמה חיובית בבורסות העולם. ואולם, מנהלי השקעות ואנליסטים מזהירים את המשקיעים שלא להתפס לאופוריה.

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בדש ברוקראז' אומר ל"גלובס" כי שוק המניות עולה בדרך כלל כאשר קיימות ציפיות להתרחבות כלכלית. זה לא המצב היום. מרבית התחזיות מדברות על האטה בצמיחה הן בישראל והן בעולם עם מרכיב מאוד משמעותית של אי הוודאות וסיכון גבוה יותר לטעות כלפי מטה לעומת התחזית. אך יש לשוק המניות מנוע נוסף והוא היעדר אלטרנטיבות.

הריבית הנמוכה מאוד וכפועל יוצא ממנה גם התשואות הנמוכות של שוק האג"ח הקונצרניות והממשלתיות הופכות את שוק המניות להשקעה אטרקטיבית יחסית. תשואות באגרות החוב הקונצרניות הרבות נמוכות היום מתשואות הדיווידנד של המניות של אותן חברות. זה מצב די נדיר, מה שדוחף משקיעים להעדיף את האלטרנטיבה המנייתית, כך שבהיעדר זעזועים, עליות שערים בשוק המניות יכולות להימשך.

יחד עם זאת, אומר זבז'ינסקי, לא נשכח שהטריגר לגל העליות האחרון הייתה ההערכה שהבנקים המרכזיים במדינות מפותחות, בעיקר הבנק המרכזי של ארה"ב, יחדשו תוכנית תמריצים ע"י רכישת אגרות החוב. הבנק המרכזי בארה"ב עשוי לקבל את ההחלטה על הרחבה תוכנית התמריצים לא מהסיבות הטובות, אלא בגלל שכלכלת ארה"ב אינה מתאוששת בקצב מספק. כך שבסופו של דבר המקורות לעליות בשוק המניות לאו דווקא חיוביים, ושוק המניות "מהלך על קרח דק" של הרבה כסף ובזול.

אריה טל: כולם רוצים להשתתף בחגיגה תוך התעלמות מנתוני המאקרו המגיעים מארה"ב וגוש היורו

אריה טל, מנהל מחלקת מחקר ואסטרטגיה באלומות ספרינט, אומר כי הבורסה ממשיכה לשבור שיאים כאשר הקטאליזטורים העיקריים הם דיווחי החברות לרבעון השלישי הרוח הגבית שמגיעה מאסיה המתבטאת בקצבי צמיחה גבוהים, פעילות המיזוגים והרכישות, רמות תשואות לפדיון נמוכות מאד בשוק האג"ח, ונחישותו של הבנק הפדראלי לתמוך בכלכלה ע"י הותרת ריבית ברמת 0% ויישום צעדים מרחיבים נוספים.

ללא ספק גם לגורם האנרציה של כניסת משקיעים חדשים וכסף חדש שנכנס לשוק יש השפעה מהותית על השווקים. כולם רוצים להשתתף בחגיגה תוך התעלמות מנתוני המאקרו המגיעים מארה"ב וגוש היורו אשר מעידים על הבעיות, לא רק אלה הקיימות כיום, אלא גם אלה העתידיות לבוא בעיקר מכיוונם של הצרכנים.

טל מעריך כי המגמה החיובית תימשך בזמן הקרוב בעיקר על רקע פרסום הדוחות הכספיים החיוביים והעלאת תחזיות בקרב החברות המדווחות בארה"ב. החברות האמריקאיות צפויות להציג המשך צמיחה ברווח התפעולי אשר אפיינה גם את הרבעונים האחרונים".

באשר לטווח הארוך יותר, לאחר שמתבוננים בנתוני התוצר ובאינדיקטורים המובילים כגון הזמנות ממפעלים, השקעות ריאליות, נתוני תעסוקה, אמון הצרכנים והצריכה הפרטית, עולה הסבירות כי ב־2011 יחול קיטון בשיעור צמיחת ההכנסות של המגזר העסקי כך שלאורך זמן יהיה קשה לשמור על קצב צמיחה דו־ספרתי בשורת הרווח התפעולי.

צעדי ההתייעלות של החברות האמריקאיות קרובים למיצוי וצמיחת הרווחים העתידית תהיה חייבת להתבסס לא רק על התייעלות אלא גם על עלייה בפעילות ובהכנסות. טל ממליץ על יישום של סלקטיביות רבה בבחירת השקעות ע"י פיזור גיאוגרפי תוך הטיית כספים גם לטובת שווקים מתעוררים ובעיקר לשווקים האסייתיים והדרום אמריקאים. כמו כן יש להתמקד במניות ערך בעלות שווי שוק גבוה המחלקות דיבידנדים הפועלות בפריסה גיאוגרפית רחבה ופונות בעיקר לשווקים הנ"ל. כמו כן, מומלצת השקעה המשלבת סקטורים מחזוריים ולא מחזוריים בתוך התמקדות בענפי הצריכה הבסיסית, הבריאות, הטכנולוגיה, הבנקים, החומרים והתעשייה.