בגלל העגבניות: מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3% בספטמבר

מחירי העגבניות זינקו ב-745 והמלפפונים ב-35% ■ לידיעת הנגיד סטנלי פישר: סעיף הדיור ממשיך לעלות - טיפס 0.7% בחודש ספטמבר

מדד המחירים לצרכן עלה בחודש ספטמבר ב-0.3% - כך מפרסמת היום (ו') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. לפיכך, עומדת האינפלציה השנתית (12 חודשים האחרונים) על 2.4%, קרי 0.5% מעל אמצע טווח יעד המחירים שקבע הממשלה (1-3%). הציפיות בשוק לפני פרסום המדד נעו בין 0% לעלייה של 0.5%, כך שהמדד בפועל יצא באמצע טווח התחזיות.

בהתאם לציפיות, הושפע מדד ספטמבר מהזינוק החד במחירי הירקות הטריים: מחיר העגבניות זינק בחודש זה ב-74.3% ותרם כמחצית מעליית המדד. יחד עם העגבניות כיכבו המלפפונים עם זינוק של 35%.

לידיעת נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, סעיף הדיור ממשיך לעלות כאשר בספטמבר נרשמה עלייה של 0.7% בסעיף דיור בבעלות דיירים וכן עלייה של 0.5% בשכר דירה. בנוסף עלה סעיף החינוך ב-1.2%.

מנגד, עליות אלו נוטרלו בירידה עונתית בסעיף ההלבשה (2.2%), מחירי הפירות הטריים שירדו ב-2.3% וסעיף הבראה ונופש שירד ב-5.8%.

בשוק מעריכים אחרי פרסום המדד כי פישר יימנע מהעלאת ריבית נוספת בסוף החודש. במקביל, גורמים בתעשייה קוראים לנגיד פישר שלא להעלות שוב את הריבית במשק בסוף החודש, לאחר פרסום המדד, בשל החשש מייסוף נוסף של השקל.

"כל העלאת ריבית בעת הזו רק תגדיל את אטרקטיביות המשק הישראלי למשקיעי הטווח הקצר, תגביר את הלחצים לייסוף השקל, ובכך תגרום לשחיקה נוספת בכושר התחרות של היצוא ולפגיעה בצמיחתו של המשק כולו" אמר אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים.

יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, הוסיף כי "גם מדד חודש ספטמבר מוכיח כי אין שינוי בסביבת האינפלציה במשק הישראלי מלבד התייקרויות עונתיות, וכי ניתן לשמור על רמת ריבית נמוכה ללא חשש מהתפרצות השד האינפלציוני".

מנגד, יוסי פריימן, מנכ"ל חברת המט"ח פריקו, טוען כי "המדד הגבוה, שנמצא בתחום העליון של הציפיות, לוחץ על פישר לבצע העלאה נוספת של 0.25% בריבית".