מחירי הדירות עלו ב-1.3% בחודש אוגוסט, לאחר עלייה של 0.7% ביולי. כך עולה מנתוני סקר מחירי דירות בבעלות של הלמ"ס, שפורסם היום (ו'). סקר מחירי הדירות של הלמ"ס משמש בין היתר את בנק ישראל בעת הדיונים המוניטאריים על גובה הריבית במשק.
הנתונים מעידים על האצה בעליית מחירי הדירות, לאחר שבחודש יולי דווקא נרשמה התמתנות. העלייה של 0.7% ביולי הגיעה בעקבות זינוק של 3.2% ביוני; נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, הזכיר בראיונות אחרונים בתקשורת את ההתמתנות בעליית המחירים, אולם הנתונים שפורסמו היום מראים אחרת.
חודש אוגוסט היה החודש ה-20 ברציפות שבו נרשמו עליות במחירי הדירות בישראל. הפעם האחרונה שהמחירים ירדו הייתה בינואר 2009, וגם אז מדובר היה בירידה מינורית של 0.3% בלבד. בשנה האחרונה זינקו מחירי הדירות ב-19% ומאמצע 2007, אז החל גל העליות הגדול, נסקו מחירי הדירות בישראל ב-51.5%.
העלייה במחירי הדירות מלווה גם בעלייה בהיקפי המשכנתאות הממוצעים שנוטלים רוכשי הדירות. בבנק ישראל מודאגים מהעלייה ברמת המינוף של משקי הבית והזהירו בחודשים האחרונים כי למשברים פיננסיים יש נטייה להתחיל בשוק הנדל"ן. בחודש יולי נכנסה לתוקפה "הוראת חזקיהו" המפורסמת, אשר מטרתה להקשיח את התנאים לקבלת משכנתא; אולם לפי שעה התוכנית לא מצליחה לצנן את השוק.
משרד האוצר טרם גיבש צעדים לטיפול במשבר הדיור
"גלובס" חשף השבוע את תוכנית המגירה של בנק ישראל לפיצוץ בועת הנדל"ן. בין היתר, בבנק ישראל שוקלים להקשיח עוד יותר את התנאים לקבלת משכנתאות ובמידת הצורך ישפלו את "נשק יום הדין": איסור מוחלט להעניק משכנתאות על בסיס פריים (ריבית משתנה).
פישר העלה את הריבית לחודש אוקטובר ב-0.25% ל-2% במטרה לרסן את עליית מחירי הדירות, ואותת כי ימשיך להעלות את הריבית במידה והמחירים ימשיכו לעלות. במקביל, שר האוצר יובל שטייניץ הביע את הסתייגותו מהעלאת הריבית בתקופה כה רגישה בה הצמיחה הכלכלית בארה"ב נמצאת בהאטה והייצוא הישראלי עלול להיפגע מכך. פגיעה נוספת לייצוא צפויה להגיע מכיוון היחלשותו של הדולר, כאשר העלאת הריבית עשויה לתרום להמשך ייסוף השקל.
מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר, שפורסם היום, הצביע על עלייה של 0.3%, כאשר סעיף הדיור במדד עלה ב-0.7%. למרות זאת, חלק מהכלכלנים בשוק מעריכים כי פישר יימנע החודש מהעלאת ריבית שנייה ברציפות, בשל נפילת הדולר. "מדד המחירים לצרכן ללא דיור עלה ב-1.5% בלבד ב-4 החודשים האחרונים (בקצב שנתי) והמדד ללא ירקות ופירות וללא דיור עלה ב-0.3% בלבד. עקב כך, ומשום שבנק ישראל מייקר את הריבית לסירוגין, אנו מעריכים שהיא תישאר הפעם ללא שינוי", אמר רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות.
במשרד האוצר לא נקטו עד כה בצעדים לריסון עליית המחירים. בשבוע שעבר התקיים דיון בנושא ופקידי האוצר דנו באפשרויות שונות, כולל מיסוי דירות להשקעה (משקיעי הנדל"ן אחראים לכמעט 35% מסך רכישות הדירות החדשות). עם זאת, באוצר טרם גיבשו תוכנית קונקרטית בנושא ובכל אופן ממשיכים להחזיק בדעה שהפתרון למשבר בשוק הדיור צריך להגיע באמצעות הגדלת היצע הדירות. שטייניץ אמר השבוע בכנס התמ"ת בהקשר זה, כי חסרות אלפי דירות בשוק ולהערכתו ייקח פרק זמן של שנתיים עד שמשבר הדיור יסתיים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.