אריק בנדהן הוא מאמין גדול בהזדמנויות בכל מצב ובכל תנאי שוק. מבחינתו, סביבת המאקרו יכולה להמשיך ולתעתע - בטווח הארוך הוא ממשיך להיות שורי ומאמין כי מגמת העלייה תימשך, ואין כמו ספטמבר האחרון להוכיח זאת. בראיון בלעדי ל"גלובס", פורש בנדהן, מנהל ההשקעות בחברת הקרנות האירופאית Oyster, שצפוי להשתתף בתחילת השבוע הבא בכנס ההשקעות הגלובליות של בית ההשקעות טנדם קפיטל, את תחזיותיו לשוקי העולם המובילים. כן, הוא מונה את כללי האצבע המנחים אותו בבחירת השקעותיו, וחושף בפנינו 9 מניות מומלצות שהוא מחזיק בפורטפוליו שלו.
את המשקיעים: התחזיות הסטטיסטיות התבדו וחלק מהמדדים המובילים בעולם סיימו ברמות שיא, ביחס לרמות הנמוכות המאפיינות בדרך כלל חודש זה. רגע לפני סיומו של חודש אוקטובר, שאלנו את בנדהן האם לא מאוחר מדי לקפוץ על הרכבת ולהיכנס לשוק.
"אין ספק, ספטמבר היכה את פרשני הסטטיסטיקה", הוא אומר. "השווקים אמנם ימשיכו להערכתי להיות תנודתיים בטווח הקצר, אבל אני סבור שמגמת העלייה בטווח הארוך צפויה להימשך. שוקי המניות מאוד זולים כרגע לעומת שוק האג"ח, גופי ההשקעות הגדולים בעולם עדיין מנהלים מדיניות הקצאות נכסים שמרנית, וכך גם המשקיעים הקטנים. לכן, מספיק שינוי קטן מצד אלו כדי להוביל למהלך משמעותי בשוק. ההזדמנות קיימת", הוא משוכנע.
"בשורה התחתונה, אירופה מתומחרת בחסר. להערכתי, בשנה הנוכחית השוק האירופאי יסיים בעלייה של 8%, ואולי אף מעט למעלה מכך בשנה הבאה. אירופה תציג האטה ברווחי הצמיחה במהלך 2011, כאשר הזרז העיקרי לכך יהיה עדכון מחדש של מכפיל הרווח לשוק מ-10.5 למכפיל 12-13, שהוא עדיין רחוק בכ-16% מהממוצע של שוק זה".
להתרחק מיוון, להשקיע בבריטניה
בנדהן מנהל למעלה מעשור את קרן ההשקעות Oyster European Opportunities, השייכת לקבוצת הבנקאות SYZ השוויצרית. הקרן מנהלת נכסים בהיקף של 2 מיליארד אירו, ומתגאה כי מאז הקמתה הצליחה להכות את המדד. כך, בשנה הנוכחית הציגה הקרן עד לסוף ספטמבר תשואה של 10.45%, לעומת מדד ה-eurostoxx 50 שירד בכ-4%.
- מהי המדינה באירופה שתיתן למשקיע תשואה עודפת, ומאיזו מדינה כדאי להתרחק?
בנדהן: "הייתי ממליץ למשקיעים להתרחק מיוון, ולו בשל הסיכון הקשור בארגון מחדש של החוב שלה. בריטניה היא המדינה המועדפת עלינו מבחינת השקעות. אני לא מתלהב ממצב הכלכלה המקומית שם, אך החברות הנסחרות בבריטניה הן בעלות חשיפה בינלאומית רחבה ומתומחרות בחסר, כך שהפוטנציאל שלהן רב יותר בהשוואה לשווקים האחרים באירופה".
בנדהן הוא אמנם מומחה לשוק האירופאי, אך אינו מתקשה לסמן תחזית מאקרו אחידה לשווקים המובילים בעולם: "שערי הריבית לטווח הקצר באירופה ובארה"ב יישארו ברמות השפל לפחות במשך שנה מעתה", הוא צופה, "וסביר להניח שגם בעוד כ-18 חודשים השווקים ימשיכו להציג ירידה בצמיחה, עקב צמצום המינופים בפעילות הכלכלית.
"אירופה תציג האטה בצמיחה כיתר שוקי העולם המפותחים, קצת מתחת לארה"ב והרבה מתחת לשווקים המתעוררים. בשל כך, מיקדנו את ההשקעה שלנו בחברות אירופאיות בעלות חשיפה לשווקים המתעוררים. הן נסחרות מתחת לממוצע בשוק האירופאי, אך בעלות גישה לאזורים בעלי פוטנציאל צמיחה מהיר יותר".
איך בוחרים חברה לתיק
הכלל המרכזי המנחה את בנדהן בבחירת השקעותיו הוא התרכזות בחברה עצמה, בפעילותה העסקית, על פני המדינה בה היא יושבת. בהתאם לכך, ניתן לראות כי מרבית מהמניות המומלצות על ידו (ראו טבלה מצורפת) הן למעשה חברות בעלות חשיפה לשווקים המתעוררים, ללא קשר למיקום הגיאוגרפי של החברה באירופה.
בין המניות המומלצות של בנדהן ניתן למצוא את פרודנשיאל העוסקת בתחום ביטוחי החיים, עליה הוא ממליץ בעיקר בשל חשיפתה לשווקים המתעוררים והצמיחה החזקה שהציגה חטיבת החברה באסיה. מניה מומלצת נוספת היא יוניליבר, יצרנית וספקית מוצרי מזון בעלת חשיפה של יותר מ-50% לשווקים המתעוררים. כך היא גם חברת התכשיטים ריצ'מונט, מבעלי מותג התכשיטים היוקרתי "קרטייה", המציגה חשיפה של מעל ל-55% לשווקים אלו, וקרלסברג, מיצרניות הבירה הגדולות בעולם, שלהערכת בנדהן תמשיך להגדיל את היקפי המכירות שלה בשוקי רוסיה וכלל אסיה.
בנדהן שותף להערכות הרווחות כיום בשוק הגלובלי כי מחירי הסחורות בתחום המתכות ימשיכו במגמת העלייה, בעיקר בשל בעיות אספקה מחד וההתאוששות בממדי הצריכה העולמית מאידך. על כן, הוא אינו פוסל השקעה בחברות כרייה למיניהן כחלק מגיוון ופיזור הסיכונים בתיק, אך עם זאת מציע לנהל תיק השקעות לפי כללי אצבע שביסס לעצמו עם השנים.
למשקיעים הוא ממליץ להתמקד בחברות משפחתיות, שכן "אני מוצא שאופן קבלת ההחלטות בהן טוב יותר, והן נוטות להציג ביצועים טובים על פני חברות אחרות בטווח הארוך. בנוסף, אני נוטה לבחור חברות בעלות מודל פעילות עסקי מגוון, חברות בוגרות ובשלות בתעשייה. אני שם דגש על חברות בעלות ערך בשוק האשראי, אך עם תנודתיות נמוכה בשוק ההון.
"נקודה נוספת ולא פחות חשובה - אני תמיד מחפש את החברות שעברו שינוי משמעותי בתחום ההנהלה או האסטרטגיה העסקית. לעיתים רבות מדובר בחברות שהשוק פשוט נוטה לפספס את התמחור שלהן".
אריק בנדהן
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.