"אביב העמים" בעולם הערבי עולה היום (שבת) מדרגה נוספת: העיתון "וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי נשיא תימן עלי עבדאללה סאלח הסכים להתפטר מתפקידו תוך 30 יום - בתמורה לקבלת חסינות לו ולבני משפחתו. לפי הדיווח, מדינות ערביות תיווכו בין ארגוני האופוזיציה בתימן לבין הנשיא, וכך הושג הסכם הפרישה, וזאת לאחר שבועות של מהומות.
מוקדם יותר היום האשים סאלח את ארגוני האופוזיציה בגרירת חצי האי ערב למלחמת אזרחים. בנאום שנא בפני אנשי צבא וסטודנטים, אמר סאלח: "הם רוצים לגרור אותנו למלחמת אזרחים ואנו מסרבים להיגרר לכך; יציבות וביטחון הם האינטרסים החשובים ביותר של תימן".
המהומות בתימן נכנסו לחודש השלישי; המפגינים קראו לנשיא סאלח לסיים את 32 שנות שלטונו במדינה, לאחר הפלת השלטונות בתוניסיה ובמצרים. הדיווחים בתקשות הזרה מדברים על עשרות הרוגים במהומות, כמו גם על 46 הרוגים מירי צלפים בבירה צנעא במהלך המהומות. כמו כן, ארגוני האופוזיציה הצליחו לארגן שביתה כלכלית, במהלכה נותרו חנויות ועסקים רבים סגורים.
גם בסוריה לא שקט
רשת הטלוויזיה "אל ג'זירה" מדווחת כי כוחות הביטחון הסוריים ירו אש חיה לעבר רגליהם של משתתפים בהלוויות המפגינים שנהרגו אתמול, בעיר דומא.
עדי ראייה אמרו לרשת כי תשעה אזרחים נהרגו היום בדומא, כשכוחותיו של אסד פתחו באש לעבר אלפי המשתתפים בהלוויות. באותה העיר נהרגו אתמול שמונה אנשים ולפחות 25 נפצעו. לפי הדיווחים, מאות אלפי אנשים יוצאים כעת לרחובות הערים, ומחדשים את המחאה העזה נגד משטרו של הנשיא בשאר אסד.
במקביל, בעקבות הדיווחים על הרג המפגינים, הודיעו שני חברי פרלמנט במדינה על התפטרותם.
רוב תושבי דמשק לא יצאו הבוקר מבתיהם, כך דיווח לסוכנות הידיעות רויטרס אחד האזרחים. "היום נערוך את ההלוויות, אנחנו מודאגים שבמהלכן יישפך עוד דם, מה שיעורר עוד מהומות ועוד מוות", אמר. "זה כמו כדור שלג, זה נהיה גדול יותר ויותר, הזעם גובר והרחוב רותח".
פעילי זכויות האדם בסוריה מדווחים היום כי 103 בני אדם נהרגו אתמול, כשכוחות הביטחון של נשיא סוריה בשאר אסד ירו קליעים וגז מדמיע לעבר אלפי מפגינים בכל רחבי המדינה. מדובר ביום הקטלני ביותר מאז תחילת המחאה נגד אסד, לפני כחודש. לעומת זאת, סוכנות הידיעות הסורית, מטעם הממשל, דיווחה כי נהרגו רק עשרה מפגינים וגם זה - רק מעימותים של מפגינים עם קבוצה "שלישית", כך בדיווח, ולא מאש כוחות הביטחון.
פעיל סורי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "כשיש לך כוחות ביטחון שהם בריונים, זה קשה לחשוב שהם לא יירו לתוך הקהל. זה מעגל של הלוויות והפגנות".
סורים מעלים סרטונים מתעדים לרשת
מאז פרץ גל ההפגנות נגד משטר אסד, בתחילת מארס השנה, נהרגו לפחות 300 בני אדם שהפגינו נגד השלטונות בסוריה.
בסרטון שהועלה היום ליו-טיוב, נראים תמונות קשות לצפייה למרחץ הדמים של המפגינים. בסרטון נראים הרוגים ופצועים במצב קשה מאוד.
בסרטון הבא ניתן לראות אחת הפגנות הענק אתמול בסוריה. בסרטון נשמעים קולות המפגינים שצועקים נגד אסד: "עזוב, תסתלק מפה".
אובמה: "אסד משתמש באיראן לדיכוי המפגינים"
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, גינה אמש בחריפות רבה את "האלימות המחפירה" של משטר אסד לדיכוי ההפגנות בסוף השבוע בערים בסוריה, שבהן נהרגו לפחות 88 אנשים, והאשים את דמשק בניסיון להיעזר באיראן לדיכוי ההפגנות.
בהודעה של הבית הלבן נאמר: "ארה"ב מגנה במילים הקשות ביותר את השימוש בכוח ע"י ממשלת סוריה נגד המפגינים. השימוש המחפיר באלימות לדיכוי המחאות חייב לבוא לקיצו עכשיו... אנו קוראים לנשיא אסד לשנות כיוון עתה ולהיענות לקריאות שמשמיע עמו שלו ".
אובמה אף גינה את "ההפרות המזעזעות של זכויות האדם" בסוריה, הפרות שמבטאות את העובדה שמשטר אסד בחר לדחות את השאיפות והזכויות של העם הסורי: "במקום להאזין לעמו שלו, מאשים הנשיא אסד גורמים זרים (בתסיסה) ובה בעת הוא מבקש סיוע איראני לדיכוי אזרחים סוריים באותן שיטות ברוטליות שמפעיל בעל בריתו, המשטר באיראן, נגד אזרחים איראניים".
"אנו מתנגדים בתקיפות ליחסה של ממשלת סוריה כלפי אזרחיה ואנו מוסיפים להתנגד להתנהלותה המתמשכת, התנהלות מערערת יציבות, לרבות תמיכה בטרור ובקבוצות טרור", נאמר בהודעת הבית הלבן.
הממשל מתייחס בביטול להחלטתו של אסד לבטל את חוקי החירום, שהיו בתוקף במדינה למן 1963 ומתאר צעד זה כ"בלתי רציני". לאור הדיכוי הקשה של ההפגנות בסוף השבוע. אין זו הפעם הראשונה שממשל אובמה מאשים את משטר אסד בהישענות על איראן במאמץ להחניק את ההפגנות, בעקבות דיווחים בתקשורת שטהראן סיפקה לסוריה ציוד לדיכוי הפגנות ולמעקב אחרי גורמים אופוזציוניים, לרבות טכנולוגיות למעקב אחר תקשורת מקוונת של מתנגדים למשטר.
ההודעה החדשה של הבית הלבן מדגישה את קשיי הממשל בגיבוש מדיניות עקבית והגיונית כלפי ההתקוממיות העממיות שתססו, ותוססות, במדינות המזה"ת. סוריה, חרף קשריה האמיצים עם איראן ותמיכתה בחיזבאללה, זוכה ליחס שממשל אובמה שומר לבחריין וסעודיה, הרבה פחות מאשר למצרים ולטוניסיה.
כך, למשל, הדגיש השבוע דובר משרד החוץ, שארה"ב "אינה מנסה לחתור תחת משטר אסד", אם כי הוא לא הכחיש שהממשל תורם למימון פעילותו של ערוץ טלוויזיה, בשליטת גולים סוריים, שיוצא נגד מדיניותו של אסד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.