יוני מסתמן כחודש הגרוע ביותר של הקרנות מאז מפולת 2008

הציבור בלחץ: מתחילת החודש איבד הענף כ-2% מנכסיו - 4.5 מיליארד שקל נפדו תוך 3 שבועות בלבד ■ גילעד אלטשולר מצדיק את הפדיונות: "היקף האג"ח הקונצרניות בתיקי הלקוחות הגיע למשקל לא סביר" ■ אלטשולר מזהיר גם מה"איומים מסביב" ומהריבית במשק

חודש יוני מסתמן כחודש הגרוע ביותר בענף קרנות הנאמנות מאז המשבר הכלכלי של 2008. על רקע הסנטימנט השלילי בבורסה בתל אביב ובבורסות העולם, איבד מתחילת החודש הענף כ-2.8 מיליארד שקל מנכסיו, או קרוב ל-2% מהיקף הנכסים בו. בנטרול הקרנות הכספיות וקרנות המק"מ, מדובר באובדן נכסים גבוה בהרבה של כ-6 מיליארד שקל תוך 12 ימי מסחר. מתוך סכום זה, כ-4.5 מיליארד שקל הם פדיונות נטו והשאר ירידת ערך של הנכסים.

על פי הערכות בענף, אתמול היה אחד הימים הגרועים בשוק עם פדיונות של כ-600 מיליון שקל בקרנות המסורתיות (מניות ואג"ח). עד סוף החודש נותרו עוד שבעה ימי מסחר, כך שאם קצב הפדיונות הנוכחי ימשך, הענף יסיים את חודש יוני בפדיונות של למעלה מ-6 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות. לשם השוואה, בספטמבר ואוקטובר 2008, עם פרוץ המשבר הכלכלי העולמי, עמדו הפדיונות בקרנות המסורתיות על 5.7 ו-6.5 מיליארד שקל, בהתאמה.

"תנו לנו קרדיט"

מתחילת השנה, עומד סך הגיוס בקרנות (בחודשים ינואר עד מאי) על כ-1.9 מיליארד שקל, וזאת בזכות הגיוסים בינואר ובפברואר. אולם חודש יוני צפוי למחוק את כל הגיוסים הללו, ולהעביר את הענף לשורה תחתונה שלילית. בסך הכל, עד אתמול, קטנו נכסי הענף בכ-2 מיליארד שקל ל-154.6 מיליארד שקל - קרוב להיקפם בספטמבר אשתקד. מרבית הפדיונות נרשמו בקרנות האג"ח הקונצרניות - אפיק שגייס למעלה מ-40 מיליארד שקל בשנים 2009-2010.

אז מדוע הציבור בורח בהמוניו מהקרנות? לגילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף ובעלים של בית ההשקעות אלטשולר-שחם, שמשמש גם כמנכ"ל הקרנות, יש הסבר הגיוני. "משקל האג"ח הקונצרניות בתיקי הלקוחות של רוב מנהלי ההשקעות, הגיע למשקל יתר. לאור כל האיומים מסביב, זהו לא מצב סביר", הוא אומר. אלטשולר מסביר כי בנוסף לכך "נהייתה אלטרנטיבה שבעבר לא הייתה. היום הריבית כבר יותר גבוהה, ולתקופה של שנתיים קדימה אג"חים ופיקדונות שיקליים כבר נותנים ריבית של 4%".

לצד ההסבר המלומד, אלטשולר לא חוסך ביקורת ממנהלי ההשקעות שמשווקים במרץ קרנות סולידיות כמו קרנות כספיות וקרנות מק"מ, ומעודדים בכך את הפדיונות בקרנות המסורתיות, וההסתכלות לטווח הקצר. "יש מנהלי השקעות שטועים בכך שהם לא מחנכים את הציבור לראייה ארוכת טווח. הם מוכרים ליועצי ההשקעות בבנקים מה שהם רוצים עכשיו, ברגע זה. הם לא מאמינים שנכון לצאת מהקרנות המסורתיות, ובכל זאת הם מספקים את הסחורה".

אלטשולר סבור כי המשקיעים לא מעריכים מספיק את המקצועיות של מנהלי ההשקעות. "צריך לתת יותר קרדיט למנהלים שידעו לעשות את המעבר הנכון בתוך הקרנות לאפיקים יותר אטרקטיביים, באמצעות קרנות גמישות למשל", הוא אומר.

כאמור, חודש יוני הנוכחי מסתמן כגרוע לא פחות מחודשי סוף 2008, אבל אז כזכור החל באופן רשמי משבר כלכלי שהוכתר לא אחת כגדול בהיסטוריה, עם קריסת בנק ההשקעות ליהמן ברדרס. גם בתקופה האחרונה המצב מורכב, אולם אנחנו עדיין רחוקים ממשבר כלכלי חמור. מה גם שהאיומים הנוכחיים, כמו משבר החובות ביוון או המצב הגיאו-פוליטי הרגיש, ידועים כבר מזה זמן מה.

יתרה מכך, כלל ידוע הוא שדווקא תקופות של ירידות שערים מצמיחות הזדמנויות, ולכן ישנם גופים מוסדיים שאף קונים מניות ואג"ח על מנת לשמור על חשיפה קבועה לאפיקים אלה (לאחר שירידות השערים הקטינו את משקלם). אולם לאור הירידות האחרונות בבורסה נראה כי המוסדיים לא משתלטים על כמויות הסחורה הנזרקת, וכי כיום ההיצע בשוק גבוה משמעותית מהביקוש.

החודשים הגרועים של קרנות הנאמנות / צלם: בלומברג , רויטרס , בריקמן
 החודשים הגרועים של קרנות הנאמנות / צלם: בלומברג , רויטרס , בריקמן