המסחר בשווקים הגלובליים מתנהל היום (ג') על רקע דרמה של ממש בשוק האיטלקי אתמול, עת הגיעו תשואות האג"ח האיטלקיות לשיא כל הזמנים - ברמה של 6.7%. הדבר מטריד מאד מומחים פיננסים וכמובן את המשקיעים, שחוששים כי איטליה תתקשה למחזר את חובותיה, לא תוכל ליהנות יותר מביקושים סבירים בהנפקות אג"ח עתידיות, ולבסוף תיאלץ להידרדר ולהכריז על חדלות פירעון - מהלך שיוביל לטלטלה עזה בשווקים.
אתמול האמירו תשואות האג"ח לשיא על רקע דיווחים בדבר התפטרות אפשרית של ראש הממשלה האיטלקי, סילביו ברלוסקוני, אשר העביר באחרונה מספר רפורמות תקציביות מקומיות במסגרת מדיניות הצנע. כעת, מודאגים האנליסטים מהמשך עליית התשואות של הכלכלה השלישית בגודלה באירופה, המחזיקה בחובות בהיקף 1.9 טריליון אירו.
"האיטלקים יצטרכו לעשות משהו גדול"
"ברלוסקוני חייב ללכת. אני חושב שהשווקים צופים זאת, כיוון שאתה זקוק למנהיגות במדינות כאלה שתאפשר לכפות צעדי צנע נוספים", סבור סטיב מסוקה (Steve Massocca), אנליסיט מ-Wedbush בסן פרנסיסקו.
גם ריק קלינגמן (Rick Klingman), אנליסט בכיר ב-BNP פריבה בניו יורק, עוקב מקרוב אחר האג"ח האיטלקיות: "אם נראה תשואות אג"ח ברמה של 7%, המשמעות היא שהתשואות על האג"ח בארה"ב ל-10 שנים יגיעו לרמה של 1.9% - ואז זה יהיה מפחיד לצפות שהשוק יעלה", הוא מסביר. "אם התשואות יגיעו ל-7% - האיטלקים יצטרכו לעשות משהו גדול".
עוד באיטליה, צפוייה להתקיים היום הצבעה מחודשת על התקציב בפרלמנט המקומי, במסגרת החלה של קיצוצים וצעדי צנע נוספים במדינה. זאת, על רקע הקריאות להתפטרותו של ברלוסקוני, שצפויים להביא את ההחלטה להצבעת אי-אמון בפרלמנט בשבוע הבא - כדי לוודא שהקיצוצים אכן מתרחשים.
יש עניין ביוון
בינתיים ביוון, עובדים הפוליטיקאים על כינונה של ממשלת אחדות, ואמורים להכריז על ראש הממשלה העומד בראשה ביום חמישי (לאחר שגיאורג פפנדריאו, רה"מ המכהן, יפנה את כיסאו). בנוסף, צפוייה המדינה לקבל את הנתח הבא במסגרת תוכנית החילוץ הראשונה שלה, בהיקף 8 מיליארד אירו, לכל המוקדם היום.
"אם נמשיך להתמקד בסוגיה האירופאית, השווקים רק ימשיכו לצנוח", מסביר מסוקה. "למרות תוצאות פיננסיות טובות של החברות בארה"ב, אנחנו לא רואים עליות כפי שהיינו מצפים". דבריו של מסוקה נאמרים על רקע תוצאות פיננסיות חיוביות לכל הדעות בוול סטריט, כאשר 71% מהחברות במדד S&P500 מכות את תחזיות האנליסטים בדוחותיהן.
אז מה יהיה לבסוף בשווקים? "השוק פשוט קפוא. זה מרגיש ככה. אי-אפשר לדעת מה יגרום לדברים להתקדם בכיוון כזה או אחר", מסביר ג'ון אודונוגה (John O'Donoghue), מנהל השקעות ב-Cowen. "אבל בהתחשב בעובדה שיש כל כך הרבה דברים שלא בשליטתנו - השוק לא במצב רע כל כך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.