כצפוי: בנק ישראל הוריד את הריבית ב-0.25% ל-2.75%

בבנק ישראל חוששים מהשלכות המשבר באירופה: "משבר החוב באירופה מעמיק ומתפשט למדינות נוספות, ומתגברים החששות לפגיעה קשה במשק העולמי" ■ "מחירי הדיור בהחלט מהווים שיקול בהחלטה, רואים סימני התקררות"

בנק ישראל, כצפוי, הכריז הערב (ב') על הורדה של 0.25% בשיעור הריבית במשק, לרמה של 2.75% בחודש דצמבר. נזכיר כי מדובר בהחלטת הוועדה המוניטארית של הבנק, בראשות הנגיד סטנלי פישר. לפי סקר של סוכנות בלומברג לקראת ההחלטה היום, 17 מתוך 21 הכלכלנים שהשתתפו בסקר העריכו שבנק ישראל יוריד את הריבית ב-0.25%, בעוד ש-4 בלבד העריכו כי הריבית תיוותר ברמה של 3%.

בבנק המרכזי מציינים כי ההחלטה להוריד את הריבית לחודש דצמבר לרמה של 2.75%, עקבית עם מדיניות ריבית שנועדה לבסס את האינפלציה בתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים, ולתמיכה בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. תוואי הריבית בהמשך תלוי בהתפתחויות בסביבת האינפלציה, בצמיחה בישראל, בכלכלה העולמית, במדיניות המוניטרית בבנקים המרכזיים העיקריים ובהתפתחות שער החליפין.

בבנק ישראל מציינים כי ההחלטה הנוכחית היא נקודתית ולא מדובר על תוואי ריבית. "מחירי הדיור בהחלט מהווים שיקול בהחלטה, רואים סימני התקררות. המגבלה שהציב בנק ישראל על חלקן של ההלוואות לדיור בריבית משתנה מקטינה את ההשפעה שיש להפחתת ריבית בנק ישראל על שיעור הריבית הממוצע למשכנתאות".

עם זאת, "נמשכת הרמה הגבוהה של הפעילות בענף הבנייה. מחירי הדירות, הנמדדים על פי סקר מחירי הדירות ואינם נכללים במדד המחירים לצרכן, ירדו בחודשים אוגוסט-ספטמבר (לראשונה מאז דצמבר 2008) ב-0.2%, לאחר עלייה של 0.6% ביולי-אוגוסט. כן התמתן הקצב השנתי של עליית מחירי הדירות: ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר הוא עמד על 10.5%, לעומת 12.1% ב-12 החודשים שהסתיימו באוגוסט, וזאת לאחר רמות של כ-20% בשנת 2010. ההתמתנות במחירי הדירות באה על רקע המשך הגידול של מספר התחלות הבנייה, ההשפעה בפיגור של העלאת הריבית, צעדי בנק ישראל בתחום המשכנתאות והצעדים שנקט משרד האוצר במיסוי על נדל"ן. השפעתם של צעדים אלה צפויה להוסיף ולבוא לידי ביטוי בהמשך".

עוד מציינים בבנק ישראל כי הנתונים שהתווספו החודש תומכים בהערכה שברבעון השלישי ובאוקטובר נמשכה ההאטה בקצב הגידול בפעילות. עיקר ההאטה בקצב ההתרחבות בכלכלה המקומית באה כתוצאה מהתמתנות הביקושים העולמיים והשפעתם על הייצוא ובמידה מסוימת גם מהתמתנות בביקושים המקומיים.

תחזיות האינפלציה ל-12 החודשים הקרובים כפי שנמדדות משוק ההון, אלו של החזאים ואלו של בנק ישראל נמצאות קרוב למרכז יעד האינפלציה. האינפלציה בפועל ב-12 החודשים האחרונים נמצאת בתוך היעד זה החודש השני ברציפות וצפויה להישאר כך בשנה הקרובה.

המשך המגמות השליליות באירופה הוביל להפחתת הריבית באירופה ובמשקים נוספים ולכך שהשווקים לא מתמחרים העלאת ריבית בשנה הקרובה באף אחד מהבנקים המרכזיים של המדינות המפותחות הגדולות. כזכור, לפי הודעת ה-Fed, הריבית בארה"ב צפויה להישאר ברמתה האפסית לכל הפחות עד לאמצע 2013;ה-Fed וה-ECB המשיכו את הפעולות להרחבה מוניטרית.

עוד אומרים חברי הוועדה המוניטארית כי "הפחתת הריבית יחד עם החלשות שער החליפין האפקטיבי של השקל בתקופה האחרונה צפויים לסייע למשק הישראלי להתמודד עם הקשיים העומדים בפניו. בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות במשקים הישראלי והעולמי ובשווקים הפיננסיים. בנק ישראל ישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו - יציבות מחירים, עידוד התעסוקה והצמיחה, ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית - ובהיבט הזה, ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות בשוקי הנכסים ובכללם בשוק הדיור".

"משבר החוב באירופה מעמיק ומתפשט למדינות נוספות"

לגבי המצב בעולם מציינים בבנק ישראל כי משבר החוב באירופה מעמיק ומתפשט למדינות נוספות, ומתגברים החששות לפגיעה קשה במשק העולמי. צעדי הצנע שהוכרזו בכמה ממדינות אירופה לא מצליחים, לפי שעה, להרגיע את השווקים. התשואות על אג"ח ממשלתיות של איטליה, ספרד ומדינות בולטות נוספות בגוש האירו הגיעו לרמות גבוהות, שככל הנראה אינן בנות קיימא. המגזר הבנקאי בכל העולם ובעיקר באירופה נתון ללחץ בעקבות חשיפתו לאג"ח של המדינות שבקשיים, ובמידה ויתרחש משבר הוא עלול לפעול לגלישתו אל מדינות אחרות, מעבר להשפעות המקרו-כלכליות הכרוכות בהצטמצמות היקפי הסחר העולמיים.

בחודש האחרון הוסיפו חברות הדירוג להוריד את הדירוג של כמה מדינות באירופה ולהזהיר לגבי תחזית הדירוג של מדינות אחרות ושל בנקים ברחבי העולם. נתוני המקרו שהתפרסמו החודש בארה"ב היו טובים יחסית, והפתיעו בדרך כלל לטובה ביחס לתחזיות המוקדמות, אך חשוב לציין כי עדיין מדובר בנתונים חלשים יחסית. הנתונים שהתפרסמו באירופה היו חלשים יותר, וחזאים ובתי השקעות רבים צופים שאירופה תתדרדר למיתון; זה עלול להחריף בשל צעדי צנע שהוכרזו בכמה מדינות.

האינפלציה בעולם מתחילה להתמתן, ומחירי הסחורות, שירדו ירידה תלולה, צפויים להוסיף ולהוריד אותה. לעומת זאת עלו השנה מחירי הנפט בשיעור שאינו תואם את המצב הכלכלי ואת הירידה של מחירי המתכות התעשייתיות, והם מכבידים על המשק העולמי הממותן. על רקע אלה הורדה החודש במפתיע הריבית באירופה, והשווקים מתמחרים הורדות ריבית במשקים נוספים, מציינים בבנק ישראל.

הריבית צפויה להמשיך לרדת

נציין כי מרבית כלכלני המאקרו במשק מעריכים שהריבית תמשיך לרדת בקצב איטי גם בחודשים הקרובים עד ל-2.25% - 2% במהלך החצי הראשון של 2012.

כלכלני ה-OECD פרסמו היום דוח, במסגרתו הם מעריכים כי הכלכלה המקומית לא תיכנס למיתון בשנת 2012, אבל הירידה בביקוש לייצוא יפגעו בצמיחה המקומית וזה יימשך עד אמצע 2012. התחזיות השליליות בעניין הייצוא יחד עם עלייה באחוז האבטלה - שצפויה לעלות לרמה של 6% בשנת 2012 לעומת ממוצע של 5.6% השנה - והתחזית לאינפלציה נמוכה תוביל להקלה במדיניות המוניטרית של בנק ישראל.

בארגון מעריכים שהצמיחה בשנת 2011 תסתכם ב-4.7% לעומת התחזית בחודש מאי שדיברה על צמיחה של 5.4%. בשנת 2012 צפוייה הצמיחה לספוג מכה רצינית, שכן על פי התחזית, הכלכלה המקומית תצמח ב-2.9%.