פישר ממתין לאירופה: מותיר במפתיע הריבית על 2.75%

למרות המשבר באירופה והירידה המפתיעה של מדד המחירים לצרכן בחודש נובמבר, בנק ישראל מותיר את הריבית על כנה ■ ב"י: "עליית מחירי הדירות צפויה להמשיך ולהתמתן"

בנק ישראל פרסם הערב (ב') ב-17:30 את החלטת הריבית האחרונה של הבנק לשנת 2011. נגיד הבנק, סטנלי פישר, השאיר באופן מפתיע ובניגוד לציפיות את הריבית לחודש ינואר ללא שינוי, ברמה של 2.75% - לאחר שבחודש שעבר הוריד את הריבית בכ-0.25%.

בהודעת בנק ישראל נכתב: "ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי עקבית עם מדיניות ריבית שנועדה לבסס את האינפלציה בתוך יעד יציבות המחירים של 1% עד 3% ב-12 החודשים הקרובים". עוד ציינו כלכלני הבנק כי "תוואי הריבית בהמשך תלוי בהתפתחויות בסביבת האינפלציה, בצמיחה בישראל, בכלכלה העולמית, במדיניות המוניטרית בבנקים המרכזיים העיקריים ובהתפתחות שער החליפין".

ניכר כי פישר מעודד מההתפתחויות האחרונות באירופה, שכללו הורדה מזה חודשיים ברציפות של הריבית לרמה של כ-1% - שפל כל הזמנים בגוש האירו. עוד הכריז הבנק המרכזי האירופי (ECB) על השקת הלוואות ארוכות טווח לבנקים באירופה, והזרים כחצי טריליון אירו לשווקים בתוך כשבוע. "על רקע הצעדים שננקטו החודש על ידי הבנק המרכזי של אירופה חל שיפור מסוים בשווקים הפיננסיים בעולם", נכתב בהודעת הריבית.

לקראת החלטת הריבית היום, העריכו אנליסטים כי מרבית הסיכוי שפישר יוריד את הריבית לרמה של 2.5% - כך עולה מסקר הכלכלנים שערכה סוכנות "בלומברג". במסגרת הסקר העריכו 12 מתוך 20 כלכלנים כי פישר יוריד את הריבית. רק 8 העריכו כי יותיר אותה ללא שינוי.

אירופה תיכנס למיתון ב-2012?

באשר למשק המקומי, ציינו בבנק ישראל כי הצמיחה המקומית צפוייה להמשיך ולסבול מהאטה על רקע היחלשות הייצוא, כתוצאה מהחולשה בכלכלה העולמית וההתמתנות בביקושים המקומיים גם כן. "בארה"ב אמנם ממשיכים הנתונים להצביע על שיפור, אולם באירופה הנתונים תואמים את ההערכות לפיהן צפויות מדינות הגוש להיכנס למיתון ב-2012", נכתב בהודעת הבנק.

באשר לשווקים הגלובליים בכלליות, נכתב בהודעת בנק ישראל כי "אי הוודאות לגבי ההתפתחויות בכלכלה העולמית נותרה גבוהה, ומשליכה גם על אי הוודאות לגבי ההתפתחויות במשק הישראלי".

באשר לשוק הדיור, מציינים בבנק ישראל כי חלה התמתנות במחירי הדירות, וזאת על רקע "המשך הגידול של מספר התחלות הבנייה, ההשפעה בפיגור של העלאת הריבית, צעדי בנק ישראל בתחום המשכנתאות והצעדים שנקט משרד האוצר במיסוי על נדל"ן. השפעתם של צעדים אלה צפויה להוסיף ולבוא לידי ביטוי בהמשך".

המדד ירד במפתיע

החלטת בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי התקבלה למרות מדד המחירים לצרכן, שירד בחודש נובמבר ב-0.1% בעוד שבשוק ציפו לעלייה של 0.2%, מה שמקטין את החשש מעליית האינפלציה, שנשמרת בתוך היעד הממשלתי. מהמדד עלה ששוק הנדל"ן מתקרר גם כן, עם ירידה של 0.7% בסעיף הדיור וירידה של 0.9% במדד מחירי הדירות של הלמ"ס בחודש אוקטובר.

הורדת הריבית נועדה להאיץ את הצמיחה במשק, שלפי בנק ישראל צפויה להאט לקצב של 3.2% בשנת 2012 לעומת יותר מ-4% ב-2011. הנגיד סטנלי פישר אמר לאחרונה כי בבנק ישראל ככל הנראה יעדכנו מטה את תחזית הצמיחה ל-2012 לרמה של 2.9%. המדד המשולב של בנק ישראל עלה בחודש נובמבר ב-0.2% בלבד, עדות להאטה במשק.

בבנק מודאגים מאירופה

בחודש שעבר, נזכיר, הוריד הבנק המרכזי את הריבית לרמה של 2.75%, על רקע מדיניות איזון האינפלציה וההשלכות הצפויות מכיוון משבר החוב באירופה בפרט, והטלטלה במערכת הפיננסית העולמית בכלל.

"משבר החוב באירופה מעמיק ומתפשט למדינות נוספות, ומתגברים החששות לפגיעה קשה במשק העולמי", כתבו כלכלני הבנק בחוד שעבר. "צעדי הצנע שהוכרזו בכמה ממדינות אירופה לא מצליחים, לפי שעה, להרגיע את השווקים". עוד ציינו בבנק ישראל כי ההאטה במשק "צפויה להימשך" לאור המצב בשווקים בחו"ל.