מדינות האיחוד האירופי הודיעו היום (ג') כי קיבלו החלטה להקדים את הדיון בו יכריעו על הטלת אמברגו נפט על איראן - ל-23 בינואר.
בשווקים הגלובליים חוששים מאד כי הטלת חרם נפט על איראן, היצואנית השנייה בגודלה בעולם של נפט, תוביל לטלטלות קשות במסחר בנפט. הכרזת האיחוד האירופי בשבוע שעבר על החרם, נזכיר, הקפיצה את מחירה של חבית נפט להיסחר סביב 114 דולר חבית - רמות אליהן לא הגיע הזהב השחור מאז יוני 2011.
"למרות שהביקושים לנפט יחסית חלשים, מחירי הנפט עדיין מעל רמת ה-100 דולר לחבית בגלל המתיחות הגיאופוליטית. יש כרגע תחתית ברורה למחיר", סבורה נטלי רוברטסון, אנליסטית ב-ANZ.
זאת, לאחר שב-3 החודשים האחרונים נסק מחיר הנפט בכ-52%, לא רק בשל ההתאוששות בשווקים הפיננסיים והגידול בתיאבון לסיכון, אלא גם בגלל החשש שמא איראן תסגור את מיצרי הורמוז, דרכם עוברים 35% ממשלוחי הנפט הימיים למערב. אנליסטים מעריכים כי סגירת המיצרים עלולה להקפיץ את מחיר הנפט ב-50 דולר לחבית תוך ימים.
"אנחנו מאמינים שזה די פשוט לאיראן לסגור את המיצרים", סבור מייקל וינטר, אנליסט נפט בסוסייטה ז'נרל. לדבריו, מחיר הזהב השחור יכול להרקיע שחקים לרמה של 150-200 דולר לחבית. "אולם ראוי לציין שאיראן לא תוכל לסגור את המיצרים ליותר משבועיים, לאורך העובדה שמהלך כזה ייתקל בתגובה צבאית אמריקנית".
באם יתרחש, מדובר במהלך לא פשוט גם עבור ממשלת איראן, שתיאלץ לאתר קונים אחרים לאחר ממוצרי היצוא המרכזיים שלה: מדינות אירופה רוכשות מאיראן כ-450 אלף חביות נפט ביום, מתוך היקף כולל של 2.6 מיליון חביות המיוצאות מאיראן מדי יום. בפועל, מהווה אירופה השוק השני בגודלו ליצוא נפט מאיראן, אחרי סין. סך ייצור הנפט בעולם עומד על יותר מ-80 מיליון חביות מדי יום.
מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים ורד יצחקי, אמרה: "כל עוד אירופה תעמוד מאחורי ההחלטה של החרמת הנפט האיראני, נוכל לראות את מחיר הנפט מגיע גם לרמות של 120 דולר לחבית. עם זאת, חשוב לזכור שארצות הברית עשויה לפתוח את מאגרי החירום שלה במטרה לייצב את הביקושים, ובכך למנוע עלייה במחיר הנפט גם לרמות של 140 דולר לחבית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.