לראשונה מ-2008: סין חותכת את הריבית במפתיע ב-0.25%

סין חווה האטה כלכלית והורדת הריבית נועדה להאיץ את הצמיחה ■ החוזים העתידיים בוול סטריט קופצים בכ-0.7% ■ קובי פלר מ-UBS: "המהלך יחזיר חלק מהירידות האחרונות" ■ שאלת השאלות: מה יאמר היום ברננקי?

הבנק המרכזי של סין חתך היום (ה') את הריבית במפתיע ב-0.25%. זו הפעם הראשונה שסין חותכת את הריבית מאז משבר האשראי ב-2008. ריבית ההפקדות לשנה תרד ל-3.25% ואילו ריבית ההלוואות תרד ל-6.31%.

מהלך זה, הנועד לעודד את הצמיחה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם לאור ההאטה הכלכלית שהיא חווה, מקפיץ את הבורסה בת"א ואת השווקים בעולם. החוזים העתידיים על מדדי המניות בוול סטריט קופצים בכ-0.7%. לפני שבוע פורסם מדד מנהלי הרכש לחודש מאי, שהעיד על הגידול האיטי ביותר בפעילות הייצור במדינה מזה 6 חודשים.

"השוווקים בחודשיים האחרונים גילמו עליה בחוסר הוודאות לגבי המצב באירופה ונוכח חולשת הנתונים בארה"ב וסין", אומר קובי פלר, מנהל השקעות ראשי ב-UBS ניהול נכסים בישראל. הורדת הריבית בסין היא צעד ראשון מבין כמה אירועים בחודש הקרוב, שכוללים את הבחירות ביוון, פגישת הפדרל ריזרב וכן פסגת מנהיגי האיחוד לקראת סוף החודש. הורדת הריבית בסין היא רק אחד המהלכים שצריכים להביא לירידת פרמיית הסיכון בשווקים. אין לצפות כי הפרמיה תפחת לחלוטין מאחר ותמונת הצמיחה בעולם עדיין לא ברורה, אך בהחלט צפויה להחזיר חלק מהירידות האחרונות. יהיה חודש תנודתי ומעניין והתבהרות חלקית לפחות צפויה עד סוף החודש".

ב-23 במאי הזהירו בכירי הממשלה בסין מפני סיכון לצמיחה הכלכלית ובחודש שעבר אמרו 3 חברים בבנק המרכזי של סין לסוכנות בלומברג כי ייתכן מחסור בהלוואות בבנקים הגדולים במדינה לראשונה מזה 7 שנים.

למעשה, הבורסות בישראל ובעולם עלו עוד לפני ההכרזה בעקבות התבטאויות של בנקאים מרכזיים באירופה ובארה"ב שהעלו את הציפיות בשווקים לגל של תוכניות תמרוץ מוניטריות. הנגיד האירופי מריו דרגי אמר אתמול שימשיך לתמוך בבנקים עד ינואר 2013, ואילו סגנית יו"ר הפדרל ריזרב רמזה כי יש מקום להרחבה כמותית נוספת.

"מנהיגי אירופה חייבים לנקוט צעדים לעידוד צמיחה ולהסתכל לטווח הארוך, עכשיו נקבע העתיד של דור הנכדים שלנו", אמר לרשת CNBC לארי פינק, מנכ"ל ענקית ההשקעות בלקרוק, שניות לאחר היוודע דבר הורדת הריבית.

פינק, שלפני מספר חודשים אמר כי יש להשקיע 100% מתיק ההשקעות במניות, אמר כי לא ניתן לקבל היום תשואות ראויות באפיקים הסולידיים: "הקמפיין של הולנד - צדק חברתי - היה רק קמפיין בחירות. בטווח הארוך זה לא הדבר הנכון לעשות. אם אתה היום בן 60 ותחיה עד גיל 90, הבעיה היא לממן את 25 השנים שנותרו לך. אתה לא יכול לעשות את זה ע"י השקעה באג"ח ארה"ב הנושאות ריבית אפסית. אין היום רשת ביטחון למעמד הביניים היוצא לפנסיה בארה"ב".

כלכלן בכיר בבנק הבריטי HSBC התייחס להורדת הריבית בסין ואמר לסוכנות בלומברג כי "הצעד הזה מראה שהממשלה מאיצה תוכניות לעידוד הצמיחה וכי הצמיחה יותר מדאיגה את הממשל מאשר האינפלציה".