יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', כינסה היום (ד') מסיבת עיתונאים על מצב העיתונות בישראל, בה השתתפו גם חברי הכנסת בוז'י הרצוג ואיתן כבל; המועמדים לכנסת מירב מיכאלי ומיקי רוזנטל; והיועץ האסטרטגי של קמפיין העבודה ומנכ"ל חברת החדשות לשעבר, שלום קיטל. יחימוביץ' התייחסה לכל כלי התקשורת שהגיעו לשפל בתקופה האחרונה, לדבריה, בעקבות מדיניות הממשלה.
יחימוביץ' פתחה ואמרה כי כינוס מסיבת עיתונאים בעניין התקשורת הוא לא דבר שבשגרה, וכי הגיעו מים עד נפש: "התחושה בקרב כולנו היא שנחצה קו אדום בעוצמת הדיכוי וההשתלטות של ראש הממשלה על כלי התקשורת. קיים חשש אמיתי לגורלה של הדמוקרטיה הישראלית, שתקשורת חופשית היא אבן מרכזית בה".
בנוגע לסחבת הממשלה בנושא ערוץ 10 אמרה יחימוביץ': " זו מהלומה שהציבור ושוק התקשורת לא יכולים לסבול ופגיעה אנושה בדמוקרטיה. יכולים היו להגיע להסכם מזמן, כי ההסכם קיים. הראל לוקר הגיע עם כל המשרדים להסכמה, והנה ראש הממשלה נתניהו, באופן אקטיבי, מונע הוצאת ההסכם לפועל.
"בלילה שבו מודיעים על סגירת הערוץ מופיע לוקר ודורש עוד שבועיים. מה אנחנו אמורים להבין מכך? שראש הממשלה רוצה לגרום לכלי התקשורת לשתוק, לענות אותם, שלא יפרסמו תחקירים? ככה לא מתנהלת דמוקרטיה.
"אנו קוראים לראש הממשלה לאשר את ההסכם שהושג ואושר ולתת לערוץ הזה לצאת לדרך ולעשות עבודתו נאמנה. אני רוצה גם לשבח את הוועד בראשות מתן חודורוב שעושה עבודה מדהימה ומראה שוועד עובדים לא פועל רק נגד מקום העבודה ויודע להתגייס לעזור ולתמוך".
לדברי יחימוביץ', "המדינה צריכה לסייע גם לערוץ 2. בלי תקציב אין עיתונות. ככל שהערוץ מרוויח פחות - כך הוא תלוי יותר בראש הממשלה. תראו את כימיקלים לישראל שהרוויחו 6 מיליארד שקל מאוצרות הטבע ששייכים לאזרחי ישראל, עליהם הם משלמים תמלוגים מגוחכים של 3%-5% ומשלשלים אופציות של 25 מיליון לניר גלעד מנכ"ל החברה. לעומת זאת, תראו את הזכייניות שמשלמות בין 10%-15%, וזה לפני שהזכרנו אגרות שונות.
"מה קורה כאן? למה להכביד את העול על הדבר הזה, שיש לו משמעות עמוקה מאוד על התרבות הישראלית וחופש הדיבור הישראלי? המסר שמנסה נתניהו להעביר באמצעות ערוץ 10 הוא 'תראו טוב מה קורה פה ותתנהגו גם אתם יפה'. בכוונה תחילה הביאו את הערוצים עד לבחירות כדי לקבל תקשורת צייתנית".
יחימוביץ' התייחסה גם לחדשות המקומיות ואמרה כי 180 עובדים קיבלו מכתבי פיטורים, וגם אם יושג הסכם, חצי מהעובדים ילכו הביתה: "מאז 2007 הגשתי יחד עם חברי כנסת נוספים 6 הצעות חוק פרטיות בכל שנה, שהאריכו את חייהן של החדשות המקומיות. עכשיו זה בידיה של הממשלה. אני קוראת גם כאן לממשלה להגיע להסדר נורמלי וקבוע שבו לא נצטרך להתחנן על חייהן של החדשות החשובות האלה, שנותנות הזדמנות לפריפריה ולאנשים שלא נמצאים בלב הפריים-טיים. יש לזה חשיבות גדולה".
לדבריה, "אני לא ארחיב על מצב הפרינט שהוא בכי רע, ואני לא ארחיב על רשות השידור שנאנקת תחת ראש הממשלה באופן חסר תקדים, ואני אומרת את זה כמי שהייתה שם וגם בחדשות ערוץ 2. אנחנו רגילים שלראש ממשלה יש נטייה להתערב ברשות השידור, ברדיו ובטלוויזיה.
"מעולם לא השלמתי עם זה, אבל ראש הממשלה לא מסתפק ברשות השידור. יש לו שאיפות מרחיקות לכת. הוא שולח זרועות לכל הערוצים שהוא יכול - לפרינט, לחינוכית, לערוץ 10, על כל דבר שהוא יכול להניח עליו את ידו הוא שם בלי בושה. מבחינתו - שהתקשורת תהיה שלו, או שעדיף שלא תהיה תקשורת. הוא מעדיף תקשורת מפוחדת, תקשורת של האח הגדול, ואני לא מתכוונת לתוכנית הריאלטי אלא למניעת דיון דמוקרטי".
לסיכום קראה יחימוביץ' לנתניהו: "אדוני ראש הממשלה, הסר ידיך מהתקשורת הישראלית ותן מקום לדיון מעמיק".
ח"כ בוז'י הרצוג, שכיהן כשר הממונה על רשות השידור, אמר: "אנו נמצאים במאבק על צדק חברתי במובנו הרחב ביותר. נתניהו שולח ידיו כדי ללפות את השידור הציבורי. העובדה שהשידור הציבורי והפרטי בסכנה אומרת שהדמוקרטיה כולה בסכנה, והדברים החשובים לנו כאזרחים בסכנה. כשאנשים לא יכולים להיות חלק ממדורת השבט של 'פגוש את העיתונות', 'שש עם עודד בן-עמי' וערוץ 10, זהו סימן שאבד הקלח ואבדה הדמוקרטיה".
ח"כ איתן כבל, שהיה השר הממונה על רשות השידור, אמר: "אינני זוכר תקופה כל-כך שחורה לתקשורת. ראש הממשלה הזה הוא אימפריאליסט תקשורת במובן הרע של המילה, ואני אומר לו היום - הסר את ידיך.
"ראש הממשלה רוצה להפוך את התקשורת לאסקופה נדרסת. אני קם מדי בוקר, מקבל את העיתונים, והעבודה נעשתה יותר קלה. אין כלום, שממה, ולכן מסיבת העיתונאים הזו מבטאת את ההכרח שלנו, כמפלגה וכפרטים, להוביל את הקרב על דמותה של התקשורת הישראלית. זה הכרח אמיתי לעצור את התהליך המטורף שמוביל ראש הממשלה".
המועמדת לכנסת מטעם המפלגה, מרב מיכאלי, אמרה: "במאמץ משותף של נתניהו ובעלי ההון, הוחלשו בקביעות העיתונאיות והעיתונאים שלא יוכלו לפרסם דברים שלא מוצאים כן בעיני ועד הבית. יש להקים רשות חזקה אחת שתעמוד איתן מול האתגרים האלה".
העיתונאי לשעבר מיקי רוזנטל אמר: "בימים אלה הייתה אמורה התקשורת לעשות מספר תחקירים על מה שאף אחד לא רצה לשמוע ולראות. על כך שיש פה ילדים עניים, על בור של 20 מיליארד שקל בתקציב המדינה וכיצד איבדה העדה המרכזית במשפט ליברמן את זכרונה.
"אני אומר לכם שהיום בערוץ 10 מתנהל ויכוח על תחקיר שקשור לביבי, וקברניטי הערוץ מפחדים לפרסמו. אין למצב הזה אח ורע בעולם החופשי. ראש הממשלה הזה הוא סוכנות ידיעות של איש אחד, וצריך לעצור אותו כאן ועכשיו".
שלום קיטל, לשעבר מנכ"ל חברת החדשות של ערוץ 2, אמר: "אתמול היה עבורי יום עצוב מאוד, לראות שתוכנית כמו 'שש עם' או מהדורה מרכזית שבנינו לתלפיות מתקצרת. עצוב לי לשמוע שתוכנית כמו 'פגוש את העיתונות' יורדת. עצוב לי מאוד, ואני חרד לעצם קיומו של ערוץ 10.
"ראש הממשלה והשלטון היום רוצים שהתקשורת תקריא דפי מסרים, הם רוצים פחד ולא חדוות יצירה. הדבר המסוכן ביותר שיכול להיות זו צנזורה עצמית, צייתנות וחוסר מקוריות. לחצים תמיד היו, אבל התקשורת ידעה לעמוד בהם. אני חושש שנתניהו, ליברמן והממשלה הזו מנסים להרוס את התקשורת, ותפקידנו, לא רק בתוך קמפיין פוליטי, להתגייס להצלת התקשורת והדמוקרטיה".
ח"כ נחמן שי, שנמצא הבוקר במשלחת ללונדון מטעם הכנסת, מסר: "המשבר שתקף את התקשורת הישראלית הוא פרי הבאושים של מדיניות ממשלתית מתוכננת והרסנית, שנועדה לשעבד את התקשורת לרצונותיה של הממשלה.
"תחילה באה ההשתלטות על רשות השידור וחקיקת חוק רשות שידור חדש שמשמר את השפעת הממשלה על המינויים, על התקציב וממילא על תכני השידור ברשות, הלכאורה ציבורית הזאת. אחר-כך מאמץ ממוקד לסגירת ערוץ 10 מטעמים כאלה ואחרים כדי להסתיר את נקמנותו של ראש הממשלה בערוץ, שהעז לתקוף אותו. במקביל גם נסיונות להשתלט על חברת החדשות של ערוץ 2 ופגיעה באיתנות הכלכלית של הערוץ, על מנת להגביר את תלותו בממשלה ובאוצר.
"ביבי, מר הפרטה, מלאים את שידורי הטלויזיה והרדיו, כאשר הדבר תורם את רצונו ומשרת אותו. דמוקטיה ללא תקשורת עצמאית היא כמו ספינה ללא מצפן, תועה ומטעה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.