בנק ישראל שוב מפתיע ומוריד את הריבית. הריבית לחודש ינואר תעמוד על 1.75%, ירידה של 0.25%. בכיר בבנק ישראל אמר ל"גלובס" כי "ההחלטה היא נקודתית ולא מעידה על מגמה חדשה".
בבנק ישראל מציינים כי מחירי הדירות המשיכו לעלות בחודשים ספטמבר-אוקטובר. אולם, מוקדם להעריך כיצד ישפיעו המגבלות על שיעור מימון המשכנתאות, שהוטלו על ידי המפקח על הבנקים ונכנסו לתוקפן בתחילת נובמבר, על מחירי הדירות.
עוד מציינים בבנק ישראל כי התפתחות המחירים בפועל והציפיות לאינפלציה לשנה קדימה, וההפתעות כלפי מטה במדדי המחירים לצרכן שנרשמו בחודשים האחרונים - מצביעים כולם על המשך הירידה בסביבת האינפלציה וככל הנראה גם על רפיון בביקושים המקומיים.
האינפלציה, בהסתכלות על 12 החודשים האחרונים, נמצאת מתחת למרכז היעד. הציפיות לאינפלציה לשנה קדימה נמצאות סביב מרכז יעד האינפלציה. במחירי הסחורות בכלל והנפט בפרט נרשמה החודש ירידה. אלה צפויים להשפיע בהמשך גם על המחירים המקומיים.
האינדיקטורים על הפעילות הריאלית ממשיכים להצביע על חולשה וייתכן אף על התמתנות נוספת בקצב הצמיחה. בנוסף, התחזקות השקל בתקופה האחרונה עשויה להקשות על המשק להתמודד עם הקשיים הניצבים בפניו.
בנוסף, לפי בנק ישראל, רמת הסיכונים הכלכליים מהעולם נותרה גבוהה ועימה החשש מפני השפעות שליליות על הכלכלה המקומית. תחזית הצמיחה של משקים מובילים בעולם עודכנה כלפי מטה על ידי הבנקים המרכזיים במשקים אלה ועל ידי ארגון ה-OECD. עדיין קיימת אי ודאות ביחס לבעיית "הצוק הפיסקלי" בארה"ב ולמשבר החובות באירופה. נתוני המאקרו באירופה, ובכלל זה במדינות הליבה מצביעים על כניסה למיתון; מנגד, בארה"ב ובסין נתוני המקרו הפתיעו לטובה.
עוד מציינים בבנק המרכזי כי הפדרל ריזרב הודיע על תוכנית הרחבה כמותית נוספת ועל כך שתוכנית הרכישות כמו גם הריבית האפסית צפויים להמשך כל עוד שיעור האבטלה יהיה גבוה מ-6.5% והאינפלציה הצפויה לשנה עד שנתיים קדימה נמצאת מתחת ל-2.5%. מספר בנקים מרכזיים הפחיתו החודש את הריבית. בנוסף, השווקים לא מתמחרים העלאת ריבית בשנה הקרובה על ידי אף אחד מהבנקים המרכזיים של המדינות המפותחות הגדולות.
תחזית הצמיחה עולה ל-3.8%
כלכלני בנק ישראל פרסמו במקביל גם תחזית צמיחה חדשה. התחזית הוצגה לוועדה המוניטרית אתמול לקראת קבלת ההחלטה על הריבית. להערכת חטיבת המחקר, בשנה המסתיימת ברבעון הרביעי של 2013 צפוי שיעור האינפלציה להסתכם ב-1.8%.
צמיחת התוצר המקומי הגולמי בשנת 2012 מוערכת ב-3.3%. בהנחה שהפקת הגז מקידוח "תמר" תחל במהלך הרבעון השני של 2013, הצמיחה הצפויה לשנת 2013 עומדת על 3.8%, לעומת 3% בתחזית הקודמת והיא מבטאת את החלטת הלמ"ס לגבי המתודולוגיה של רישום תפוקת הגז (והחלפת יבוא דלקים) בנתוני החשבונאות הלאומית במחירים קבועים; בהינתן מתודולוגיה זו, חטיבת המחקר מעריכה כי הפקת הגז תתבטא בתוספת של כ-1% לצמיחה ב-2013.
בבנק ישראל מציינים כי במידה שיחול עיכוב בהזרמת הגז, תחזית הצמיחה ל-2013 תעודכן כלפי מטה, אך הדבר אינו צפוי להשפיע על התפתחות רמות התעסוקה והאבטלה.
כלכלני המאקרו שוב הופתעו
כ-66% מהחזאים בשוק ההון סברו כי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, בראשות הנגיד פרופ' סטנלי פישר, לא תשנה את שיעור הריבית במשק - 2%. כ-33% מהחזאים סבורים כי הוועדה תפחית את הריבית שוב ברבע אחוז, לרמה של 1.75%. כך עולה מסקר בלומברג.
נזכיר כי הוועדה התכנסה כבר אתמול (א') לדיון ראשוני. בשבועות האחרונים החלו לזרום נתונים שערערו את הקונצנזוס ששרר עד אז לגבי אי-שינוי הריבית במשק. ראשית, מדד המחירים לצרכן בנובמבר שוב הפתיע את השוק, והפעם ביתר שאת, כאשר ירד בכחצי אחוז לעומת תחזית של אי-שינוי, דבר שהוריד מאוד את הציפיות לאינפלציה. מבחינה זו, הסביבה האינפלציונית נמוכה מאוד: תחזית האינפלציה לשנה קדימה צנחה לכ-1.8%, פחות מאמצע יעד יציבות המחירים. גם הזינוק בעודף בחשבון השוטף וייסוף השקל אל מול הדולר בחודשים האחרונים תמכו בהפחתה נוספת.
אלא שנראה כי סוגים אחרים של נתונים היו אחראים להפחתת ריבית (כפי שציינו אתמול): הנתונים על פעילות המשק הישראלי (ביקושים ואבטלה) הנתונים הפיסקאליים (גירעון ומיסוי) ונתוני הכלכלה הגלובלית. בהקשר הזה נציין כי בשבועות האחרונים המשיכו לזרום הנתונים המצביעים על ירידה בצריכה הפרטית לנפש ועל ירידה ביבוא מוצרי צריכה ומוצרי השקעה, על המשך ההתמתנות ביצוא ובהשקעות בבנייה. כמו כן, נתוני האבטלה מתחילים להרים ראש.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.