27.2%. זהו רף האבטלה בספרד, הגבוה ביותר בהיסטוריה של הכלכלה המודרנית. מדובר ברף התעסוקה השווה לזה אשר ביוון מוכת החובות, וגבוה יותר מרמת האבטלה שהייתה בארה"ב במהלך השפל הגדול של 1929 - ועמדה על 25%.
ספרד מתאוששות בשנים האחרונות ממשבר חוב משלה. למרות הניסיונות לנקוט בפעולות צנע (קיצוצים, הפרטות ופיטורים במגזר הציבורים) - הממשלה עדיין מציגה גירעון ויחס חוב-תוצר גדולים, והכלכלה עצמה נמצאת במיתון מזה כשנתיים (עם צמיחה שלילית של 0.5% ברבעון הראשון של 2013).
אבטלה בספרד מקור: ביזנס אינסיידר
ברקע, רמת האבטלה בספרד עלתה בעקביות מאז 2008, וזאת בעיקר לאור נסיבות דמורפיות בעייתיות וכן סגירה של עסקים רבים במדינה. ברבעון הראשון של 2013, למשל, כ-2,564 עסקים הגישו בקשה לפשיטת רגל בספרד - עלייה של 45% לעומת הרבעון המקביל ב-2012.
יותר מהאבטלה הכללית, מדאיגה האבטלה בקרב צעירים ספרדים - שפשוט לא מצליחים למצוא עבודה. כ-57% מהצעירים בספרד מוצאים את עצמם ללא עבודה, והסטטיסטיקה רק הולכת ועולה. כשאין עבודה - אין הכנסה, וכך הצריכה הפרטית קטנה בהתאם ועוצרת את המשק.
גם שוק הדיור לא ממש מתאושש, כאשר כ-91,622 בקשות לעיקולי משכנתאות הוגשו ב-2012 - עלייה של 17.7% לעומת 2011. חלק מהמקרים הובילו להתאבדות. כך למשל, בנובמבר 2012 קפצה אישה מהקומה ה-6 בבניין לעבר מותה, כאשר מעבר לדלתה ניסו סוכנים אשר באו לעקל את דירתה, לשכנע אותה לפתוח את הדלת. בינואר האחרון הציתו את עצמם שני ספרדים על רקע המשבר.
העתיד לא נראה מבטיח בהכרח עבור הספרדים, אשר אוכלוסייתם מידללת, וב-2012 סבלה מריבוי טבעי שלילי, לראשונה מאז שנות ה-90. מהגרים רבים מגיעים מבחוץ ומתחרים על עבודות זולות, בעוד הצעירים הספרדים עוזבים את המדינה כדי לנסות ולחפש עבודה, במקום אחר.
האם יש תקווה לשינוי? לפי קרן המטבע הבינלאומית, לא בזמן הקרוב. בקרן צופים כי כלכלת ספרד תתכווץ בכ-1.6% בשנת 2013, ולא רואים את ספרד חוזרת לצמיחה של 1.5% עד 2017.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.