"בארצות הברית ואירופה הגירעון הוא תוצאה של המשבר הכלכלי, אצלנו הגירעון הוא תוצאה של מעשה ידי אדם. הגירעון נוצר בתמיכה ציבורית רחבה. אנשים בישראל לא מתנגדים להוצאות ציבוריות אלא אם יש משבר של ממש".
כך אמר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב-דש, במסגרת הרצאה שהעניק בפרויקט "כלכלה על הבר" אתמול (ב') בחיפה. זבז'ינסקי התייחס לגירעון הממשלתי, בהיקף של 40 מיליארד שקל, ולצעדים בהם האוצר נוקט כדי לצמצמו.
"נכון להיום המצב יחסית תקין", אמר זבז'ינסקי בהרצאה. "הממשלה צופה ירידה ברמת הגירעון, אך האם זה באמת יקרה? אם מסתכלים על ההיסטוריה של מדינת ישראל ב-20 השנים האחרונות, הממשלה כמעט לא עמדה באף אחת מהתוכניות הללו".
"צעדי האוצר אכן יגרמו לאנשים להוציא פחות מהכיס. זה יפגע בצריכה הפרטית. אנחנו לא במצב של אירופה, אבל החשש הוא דווקא שהממשלה לא תוכל לעמוד ביעד שהציבה - להוריד את הגירעון מ-4.6% ל-3%. הרקורד של הממשלה לא ממש מוצלח", הסביר. "במידה והממשלה תחרוג מהמסגרת, תהיה בעיה - אבל אם לא, אולי יהיה פה יותר טוב בעוד שנתיים".
עוד התייחס הכלכלן הראשי של מיטב-דש להורדת הריבית של בנק ישראל, ערב ההרצאה ביום ב' השבוע, בכ-0.25% לרמה של 1.25%. "בנק ישראל הוריד היום את הריבית שוב ב-0.25% ונראה שבנק ישראל הולך קדימה, בעוד בחו"ל דווקא יש סימנים שהבנקים המרכזיים הולכים אחורה".
זבז'ינסקי התייחס לקולות ההולכים וגוברים בוול סטריט, כי הפדרל ריזרב יסוג אט-אט מתוכנית רכישות האג"ח, אותה הוא מנהיג מאז השנה החולפת (QE3). "הריבית לא הולכת לעלות שם בעתיד הנראה לעין, אבל אם מסתכלים על כל מיני סימנים שמתחילים להופיע - ייתכן והשווקים יופתעו עד כמה מוקדם הפדרל ריזרב יתחיל לסגת מרכישות האג"ח", הוא מסביר.
ומדוע צפוי שינוי? לדברי זבז'ינסקי, "שוק הנדל"ן בארה"ב מתחיל להתאושש, אבל ההתאוששות הזו הופכת באחרונה להתחממות, ואפילו להתחממות יתר. מחירי הנדל"ן עלו בשנה האחרונה ב-10%, כאשר המתווכחים וחברות הבנייה מדווחות על עלייה בביקושים, בעוד בגזרת ההיצע יש מחסור. לפני 3 חודשים דירה הייתה מחכה בשוק 70 ימים לפני שהיא נמכרת, בעוד עכשיו היא ממתינה 'רק' 45 ימים בשוק. זה משהו שיכול להוביל תוך שנה או שנתיים שוב למצב של בועה".
עוד ציין כי שוק איגרות החוב הקונצרניות בוול סטריט נמצא "במצב של בועה", סימן מדאיג נוסף: "התשואות שם ברמה הכי נמוכה אי-פעם ואנשים ממשיכים לקנות. אפילו מוד'יס הזהירה מפני העניין הזה. בארה"ב היו לאחרונה כמה הנפקות של חברות שעשו 'תספורת' לפני שנה או שנה וחצי, ועדיין כשהן הנפיקו עכשיו, הסתערו על האג"ח", הבהיר. "אלה נורות אזהרה לפדרל ריזרב, שאולי כדאי להתחיל לרדת מהבמה".
"איפה ניפגש בעוד שנה? נצטרך לשנות את הכיוון בקרוב. להעלות את תוואי הריבית בישראל. אם זה יהיה רק רבע אחוז, זה לא נורא, אבל מתישהו נגיע למצב שהריבית תחזור למצב נורמלי ואז נוטלי המשכתנאות יהיו בבעיה", סיכם זבז'ינסקי.
"כלכלה על הבר" של "גלובס", בשיתוף בנק לאומי ובית ההשקעות הממוזג מיטב-דש, הוא פרויקט הפקה ותוכן ייחודי השם במוקד את חשיבות הנגשתו של מידע כלכלי לציבור הרחב בכלל ואת נושא החינוך הפיננסי בפרט. במסגרת הפרויקט יקיים "גלובס" הרצאות ודיונים פתוחים בפאבים נבחרים ברחבי הארץ, לקידום תחום החינוך הפיננסי בארץ ולטובת הידע הכלכלי של הציבור. האירועים הבאים יהיו בירושלים חיפה, ובאר שבע.
(לפרטים נוספים על הפרויקט - לחצו כאן)