קצת פחות מ-5 שנים אחרי רכישת מניות החברה-הבת שטראוס קפה, הודיעה קרן ההשקעות האמריקאית TPG לקבוצת שטראוס כי היא מעוניינת לצאת מההשקעה.
קבוצת שטראוס דיווחה היום (ה') כי הצדדים בוחנים בימים אלה חלופות יציאה, וכי מדובר בהתנהלות טבעית של קרנות השקעה.
קבוצת שטראוס הדגישה כי היא ממשיכה לראות בשטראוס קפה חלק מרכזי בפעילות הקבוצה, וכי תפעל להמשך התפתחות החברה וצמיחתה.
TPG רכשה 25.1% ממניות שטראוס קפה בספטמבר 2008, ושילמה תמורתן 293 מיליון דולר, סכום ששיקף לחברת הקפה שווי של 1.16 מיליארד דולר.
ה-EBITDA (רווח לפני ריבית, מס, פחת והפחתות) של פעילות הקפה בשנת 2008 עמדה על 255 מיליון שקל, והעסקה שיקפה מכפיל של 15.5 על ה-EBITDA לפי שער המט"ח אז.
בהסכם ההשקעה הראשוני ניתנה לקרן אופציה לרכוש 10% נוספים ממניות הקפה בהשקעה של 106 מיליון אירו, אך TPG בחרה שלא לממש את האופציה, וזו פקעה בספטמבר 2011.
תחום הקפה הוא אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של קבוצת שטראוס, וב-2012 כבר היה אחראי ליותר מ-50% מפעילות הקבוצה, עם מכירות של 4.2 מיליארד שקל, ממחזור פעילות כולל של 8.2 מיליארד שקל.
שטראוס פועלת בברזיל ובמרכז אמריקה ובמדינות מזרח אירופה. על-פי נתוני חברת המחקר הבינלאומית Euromonitor, בשנת 2012 הייתה שטראוס חברת הקפה הרביעית בגודלה בעולם, עם נתח שוק כספי של 3.3% ועם יותר מ-6,000 עובדים.
צמיחה בפעילות הקפה
בשנת 2012 צמחו מכירות הקפה של שטראוס ב-7.1% והגיעו ל-4.2 מיליארד שקל, בעיקר בזכות התפתחות הפעילות בברזיל ובמדינות ברית-המועצות לשעבר.
המקור ל-83% מהמכירות (3.5 מיליארד שקל) בפעילות הבינלאומית הוא ברזיל ומדינות ברית-המועצות לשעבר, ומכירות הקפה בישראל עמדו על 708 מיליון שקל.
הפעילות הניבה אשתקד רווח גולמי של 1.2 מיליארד שקל, ושיעור הרווח הגולמי שייצרה עלה במעט לכ-29%. בתקופה זו צמח הרווח התפעולי ב-20.2% והגיע ל-312 מיליון שקל, ושיעורו מהמכירות עלה מ-6.6% ל-7.4%.
ה-EBITDA מפעילות הקפה הסתכמה אשתקד ב-389 מיליון שקל - עלייה של כ-17% ביחס ל-2011.
שטראוס ממשיכה להרחיב את הפעילות, ובתחילת השנה השלימה השקעה של כ-50 מיליון שקל ברכישת מלוא ההחזקות בחברת "לה קפה" הרוסית, שוק שבו עיקר הפעילות מתרכזת בתחום הקפה הנמס.
בהנחה שיציאתה של הקרן מהשותפות בחברה-הבת תתבצע לפי אותם מכפילים, הרי שמדובר בשווי של 5.363 מיליארד שקל לפעילות הקפה.
בהמרה לדולרים מדובר בכ-1.48 מיליארד דולר, סכום שעשוי לשקף תשואה של 27% על ההשקעה, ללא התאמה למצבת החובות של החברה אז והיום.
בלאומי שוקי הון ציינו היום כי "מדובר בהתפתחות שיש בה פוטנציאל מסחר בעיקר - רוח גבית למניה - אבל גם הוא תלוי ברוכש ובמחיר".
עוד ציינו שם כי "טבעי שלאחר כמה שנים תחפש הקרן לממש את השקעתה, ומה נכון יותר מלעשות זאת בעיתוי שבו חברת הקפה רשמה תוצאות שיא".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.