כואב אבל צפוי. חברת הדשנים כיל , מקבוצת החברה לישראל של עידן עופר, פרסמה היום (ד') את דוחותיה לרבעון השלישי של השנה, המסתמן כאחד מהרבעונים החלשים שידעה חברת הדשנים בשנים האחרונות, כאשר גם בטווח הקרוב-בינוני צפויים לחברה לא מעט אתגרים המגבירים בתורם את חוסר הודאות הנוכחי בסביבתה העסקית.
הרווח הנקי של כיל, בראשות המנכ"ל סטפן בורגס, הסתכם ברבעון השלישי בככ-196 מיליון דולר, ירידה של 50% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, זאת בנטרול השפעת מס בגין שחרור רווחים כלואים ועדכון המיסים הנדחים בעקבות העלאת מס החברות (מ-25% ל-26.5%), ללא נטרול זה הרי שמדובר על ירידה של 80% ל-78 מיליון דולר.
תוצאות אלו משקפות את הפגיעה שספגה החברה משרשרת האירועים שנחתה עליה מאז אפריל האחרון, החל בסירוב שר האוצר יאיר לפיד לרכישת החברה על ידי ענקית הדשנים הקנדית פוטאש, דרך הטלטלה בשוק האשלג העולמי עם פרישת אורלקלי הרוסית מקרטל האשלג הסוביטי (BPC) והודעתה על ירידה של 25% במחיר טון אשלג, וכלה בהתפתחויות הנוכחיות בשוק המקומי כאשר האחרון בהם הוא הודעת כיל על שחרור רווחים כלואים בסך של 3.8 מיליארד שקל ותשלום מס בגינם בשיעור של 10% - כ-380 מיליון שקל.
עיקר הירידה ברווחי כיל נבעה מירידה של 63% ל-135 מיליון דולר ברווח התפעולי של החברה הבת - כיל דשנים, תחתיה מרוכזת פעילות האשלג של החברה, המהווה בתורה כ-30% מכלל פעילות כיל, ובהתאם את מקור הרווח העיקרי שלה. "הודעתה של אורלקלי החלה תהליך של ירידת מחירי האשלג בשווקים וכן גררה דחייה ברכישת אשלג על ידי לקוחות בציפייה לירידות מחירים נוספות." מציינת החברה בדוחותיה . נציין כי במהלך הרבעון מכרה כיל דשנים 918 אלף טון אשלג לעומת 1.3 מיליון טון ברבעון המקביל אשתקד, כאשר המחיר צנח בכ-20% ל-368 דולר לטון.
זאת ועוד, את הפגיעה העמוקה ביותר בהתפלגות המכירות הגלובליות, רשמה כיל בשוקי אסיה, עם ירידה של 52% ל-235 מיליון דולר, זאת כאשר השוק האירופי המקור לעיקר הכנסותיה של החברה, שמר על יציבות.
בצל הסערות האחרונות במפעלי כיל בנגב על רקע תכנית החירום שפרמה החברה הכוללת פיטורים "בכפייה או ברצון" של כ-130 עובדים, מפרסמת כיל שהרווח התפעולי במגזר דשני הפוספט, המרוכז בעיקר בחברת רותם אמפרט נגב, עמד על כ-5% בלבד ברבעון (רווח תפעולי של 22 מיליון דולר מתוך סך הכנסות של 421 מיליון דולר), זאת לעומת 12% ברבעון המקביל אשתקד.
בהקשר לכך מתריעה כיל כי "רותם אמפרט נגב נמצאת באחד מרגעי המשבר הקשים ביותר בשנים האחרונות. שוקי דשני הפוספט נמצא בשפל, עלויות היצור ברותם גבוהות לעומת מתחרותיה בשווקים הבינלאומיים, זאת כאשר לחברה עתודות גלם רק ל-6-9 שנים בשל הימנעות ממשלת ישראל מלהבטיח מקור חומרי גלם לשנים הבאות - שדה בריר." גורמים בחברה ציינו בפני "גלובס" כי שעון החול בנושא הולך ואוזל, וכי בחברה יגיעו להחלטות בנושא כבר בחודשיים הקרובים, אם או בלי החלטת ממשלה בנושא היתר הכרייה של כיל בשדה בריר אשר ליד העיר ערד.
חולשה נוספת רשמה כיל במכירות מגזר המוצרים התעשייתיים שהסתכמו בכ-297 מיליון דולר, ירידה של כ-13% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, זאת כאשר שיעור הרווח התפעולי עמד על כ-9% בלבד, לעומת 17% אשתקד. החולשה במגזר נובעת בעיקר מהמשך האטה בביקושים ובמחירים של מעכבי בעירה.
במקביל לתהליכי התייעלות עליהם הודיעה החברה כבר ברבעון שעבר, שעיקרם הגברת היעילות ושיפור תהליכי התפעול במטרה להביא לחיסכון של מאות מיליוני דולר עד שנת 2016, ממשיכה כיל בהליך הרישום הדואלי של מניותיה בבורסת בניו-יורק, וזאת על מנת להרחיב ולגוון את מקורות המימון שלה בקרב גורמים בינלאומיים לטובת הורדת התלות בשוק המקומי. עם פרסום הדוחות אישר דירקטוריון החברה חלוקת דיבידנד בהיקף של 54.5 מיליון דולר, אשר ישולם ב-18 בדצמבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.