ועדת האכיפה המינהלית של רשות ניירות ערך קבעה כי בכירי אפריקה תעשיות ומנכ"ל נגב קרמיקה ביצעו שימוש במידע פנים, הפרת דיווח והטעיית רשות ניירות ערך. הוועדה הטילה עיצום כספי בסך של 5 מיליון שקל על החברה וכמאות אלפי שקלים על נושאי המשרה.
מדובר במקרה הראשון באכיפה המינהלית שבו מוטלות סנקציות על נושאי משרה בחברות ציבוריות.
ההחלטה התקבלה ב-27.8, אך היא מתפרסמת כעת לאחר חלוף למעלה מ-60 יום הנדרשים בחוק ניירות ערך ממועד מתן ההחלטה ועד לפרסומה.
בהחלטה ייחסה הוועדה את הפרת השימוש במידע פנים ופרט מטעה במפרט הצעת הרכש לאפריקה תעשיות ולמנכ"לה אברהם נובוגרוצקי ואת הפרת הטעיית הרשות לאפריקה תעשיות, נובוגרוצקי, אבי מוטולה ואלון הרפז.
אפריקה תעשיות תספוג עיצום כספי בגובה 5 מיליון שקל, נובוגרוצקי עיצום כספי בגובה 400 אלף שקל, מוטולה - 150 אלף שקל, והרפז - 75 אלף שקל.
יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, ברך על ההחלטה ומסר כי "ההחלטה שולחת מסר חשוב לנושאי המשרה בחברות הציבוריות ומדגישה בפניהם כי בעת שהחברה הציבורית מציעה לרכוש ניירות ערך מן הציבור, עליהם לוודא כי מסמך הגילוי אינו חסר מידע מהותי הנדרש לציבור המשקיעים בהחלטות ההשקעה שלהם".
דוברת אפי תעשיות מסרה בתגובה כי "אפי תעשיות ומנהליה פנו לערכאות המשפטיות המתאימות בכדי לערער על החלטתה זו של ועדת האכיפה המינהלית ולשכנע בצדקת עמדתם. אפי תעשיות איתנה בדעתה כי בתקופה הרלוונטית לא קיימה נגב משא-ומתן עם חברת אולימפיה הקנדית, אלא עסקה מולה במאמצי שיווק וקידום מכירות, בדומה ליוזמות עסקיות אחרות שנגב פעלה ופועלת לקידומן מעת לעת. יודגש עוד כי במועד הצעת הרכש (ינואר 2012) לא התקיים בין הצדדים משא-ומתן, וזה החל והתנהל רק במועד מאוחר יותר (מאי 2012)".
חקירה מינהלית
כפי שפורסם ב"גלובס" באוגוסט אשתקד, רשות ניירות ערך פתחה בחקירה מינהלית כנגד ההנהלה הבכירה של חברת אפריקה תעשיות מקבוצת אפריקה ישראל , שבשליטת לב לבייב, בחשד לאי-דיווח והסתרת פרטים מהותיים מהמשקיעים בקשר להצעת הרכש המלאה של החברה-הבת, נגב קרמיקה.
בין הבכירים שתושאלו על-ידי חוקרי הרשות היו מנכ"ל אפריקה ישראל לשעבר, איזי כהן, ומחליפו בתפקיד, אברהם נובוגרוצקי, שכיהן קודם כמנכ"ל אפריקה תעשיות. עוד פורסם כי חוקרי הרשות פשטו על משרדי אפריקה תעשיות, לקחו מסמכים והחרימו מחשבים.
בינואר 2012 הודיעה אפריקה תעשיות לבורסה בתל-אביב כי הגישה הצעת רכש מלאה למניות החברה-הבת שלה, נגב קרמיקה. ההצעה כללה רכישת 1.31 מיליון מניות (כ-10%), ולמעשה השלימה את מחיקתה של נגב מהמסחר בבורסה, כיוון שקודם לכך החזיקה אפריקה תעשיות בכ-90% ממניותיה. ההצעה הוגשה לפי מחיר של 23 שקל למניה, המשקף פרמיה של 5.9% על מחיר המניה בשוק.
לאחר שקיבלה אישור מבעלי המניות לרכישת כ-1.04 מיליון ממניות נגב (כ-8.08%), הודיעה אפריקה תעשיות כי נגב תימחק מהמסחר באמצעות הצעת רכש כפויה ליתרת בעלי המניות, שהתנגדו להצעת הרכש.
חוקרי הרשות חשדו כי מנהלי אפריקה ישראל ואפריקה תעשיות הסתירו מהמשקיעים פרטים מהותיים בנוגע לעסקאות שהתגבשו בחברת נגב, בעת שהציעו לרכוש מהציבור את מניותיו.
ברשות בחנו אם לעסקאות אלה הייתה עשויה להיות השפעה משמעותית על ערך מניות נגב, ועל כן הסתרת פרטיהן נועדה למנוע דרישה של מאות מיליוני שקלים נוספים מאפריקה תעשיות בעת רכישתן.
במאי 2012, חודשים ספורים לאחר מחיקת נגב קרמיקה מהבורסה, הודיעה אפריקה ישראל כי נגב חתמה על הסכם ליצוא בהיקף של 400 מיליון שקל ב-5 השנים הבאות עם חברת אולימפיה, מחברות הפצת האריחים הגדולות בעולם. במסגרת ההסכם נקבע כי נגב תפיץ את אריחי NOVO בצפון אמריקה.
מקבוצת נגב נמסר אז: "רשות ניירות ערך פנתה בהליך בירור מינהלי לחברות נגב ואפריקה ישראל תעשיות, בקשר עם הצעת הרכש שפירסמה אפריקה ישראל תעשיות למניות נגב קרמיקה בתחילת השנה. החברות מאמינות כי ממצאי הבירור יעלו כי לא עלה פגם בהתנהלותן בנושא זה".
אפריקה תעשיות עוסקת בשני ענפי תעשייה מרכזיים: הראשון הוא פלדה, באמצעות (100%) פקר פלדה ובאמצעות (65%) חברת הפלדה הרוסית אפוגיי (APOGEY); והענף השני הוא תחום הקרמיקה, באמצעות (100%) קבוצת נגב.
נגב מייצרת, מייבאת ומשווקת מוצרי גמר לתעשיית הבנייה ועיצוב הבית, בהפצה ארצית לסוחרים ולפרויקטים, מחזיקה מערך מכירות לייצוא וכן רשת של 17 חנויות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.