מאבקה של רשות המסים כנגד מעלימי המס בשיטת החשבוניות הפיקטיביות נושא פירות בבית המשפט: בית משפט השלום בבאר שבע גזר הבוקר (ג') עונשי מאסר ממושכים וקנסות כבדים על אהרון (רוני) בראנס, שלמה (הרי) עזרן ודוד שבת, שהורשעו לפני כחודשיים בשורה של עבירות מס, עבירות מע"מ חמורות והעלמת מס בהיקף של מאות מיליוני שקלים במסגרת הפרשה המכונה "הונאת המיליארד".
על בראנס הוטלו 11.5 שנות מאסר בפועל, 3.5 שנות מאסר על-תנאי וקנס כספי בסך 5 מיליון שקל; עזרן נידון ל-6 שנות מאסר בפועל, שנה וחצי מאסר על-תנאי וקנס בסך מיליון שקל; ושבת נידון ל-8 שנות מאסר, קנס כספי בסך 2 מיליון שקלים ושנתיים מאסר על-תנאי.
סגן נשיא בית המשפט, השופט עידו רוזין אהרון, ציין בגזר הדין כי "התיק דנן עסק בביצוען של שורה ארוכה של עבירות מס חמורות על-ידי הנאשמים, שבמוקד, הפצה וסחר בחשבוניות פיקטיביות בהיקף חסר תקדים... במעשיהם גרעו הנאשמים מקופת המדינה סכום כולל של למעלה 140 מיליוני שקלים תשלומי מע"מ, וכן השמיטו הכנסה בסכום כולל של למעלה מחצי מיליארד שקלים. סכומי עתק אלה נגרעו מקופת המדינה, ולמעשה מכיסו של כל אזרח ואזרח. צרכי הציבור מרובים, מביטחון ועד חינוך, מרווחה ועד סל התרופות, אין לדעת למה ניתן היה לייעל את הכספים שגרעו הנאשמים מקופת המדינה. אין ספק כי במקרה דנן פגעו הנאשמים קשות בערך החברתי של נשיאה שיוויונית בנטל תשלום המסים".
בגזר הדין התייחס השופט למדיניות הענישה הראויה בעבירות מס חמורות, וציין, כי "מדיניות הענישה הנהוגה ביחד לעבירות מס בכלל, ושימוש בחשבוניות פיקטיביות בפרט הינה מחמירה, ולאחרונה רף החומרה הולך ועולה. ככלל על עברייני המס מוטלים עונשי מאסר בפועל לתקופה ממושכת לצד קנסות משמעותיים, הנובעים מהאופי הכלכלי של העבירות, כאשר נסיבותיו האישיות של הנאשם נסוכות מפני השיקול ההרתעתי והאינטרס הציבורי".
שגרה יומיומית של הונאה
במארס 2011 הגישה רשות המסים לבימ"ש השלום בב"ש כתב אישום רחב בהיקפו נגד שלושת הנאשמים וחברות רבות, בגין עבירות של השתמטות מתשלום מע"מ בסך 270 מיליון שקל, הנובעים מעסקאות פיקטיביות שערכן כ-1.7 מיליארד שקל וביצוע עבירות מס הכנסה במאות מיליוני שקלים. כתב האישום, שכלל במקור 54 פרשות ו-26 אישומים, גולל את השיטה בה בוצעו העבירות, שהיוותה לטענת רשות המסים, קפיצת מדרגה בכל הקשור לעבירות מס מסוג זה.
לפי כתב האישום, שתוקן מספר פעמים עד להכרעת הדין וכלל לבסוף 14 פרשות, הפעילות החשבונאית הפיקטיבית של הנאשמים התמקדה במכירת חשבוניות פיקטיביות לעוסקים שונים תמורת עמלות, במטרה לסייע לאותם עוסקים בהקטנת תשלום המע"מ. החשבוניות הפיקטיביות הוצאו לעוסקים השונים במסגרת חברות שבשליטת הנאשמים או אף במסגרת חברות אליהן אין להם כל זיקה משפטית לגיטימית, עליהן השתלטו בדרכים שונות. בנוסף, בחלק מהאישומים יוחסה לנאשמים הוצאה של חשבוניות פיקטיביות בין החברות שבשליטתם.
כמו-כן, באישומים רבים יוחס לנאשמים ניכוי מע"מ תשומות שלא כדין בחברות שבשליטתם, אם בהסתמך על חשבוניות פיקטיביות, ואם באופן שרירותי שלא כנגד חשבוניות. במעשיהם אלה, על-פי הנטען, הביאו הנאשמים להעלמת מס בהיקף עצום ורב ובכך גרעו מקופת המדינה סכומי עתק. לנאשמים יוחסה גם פרשה של השתלטות פיסית על חברות, תוך שהם עושים בהן כבשלהן.
הענפים בהם פעלו הנאשמים היו רבים ומגוונים, וכוללים את ענפי הביגוד והלבשה, שמירה ואבטחה, אספקת עובדים, ברזל ומתכות, שיפוצים ובנייה, זהב, עץ, גבס, הובלות ומשאיות, מוסכים, צמיגים, מצברים, גדרות, ציוד מכני הנדסי, צבע, אספקת חול, קרמיקה וחומרי בניין.
כתב האישום כלל עבירות רבות לפי חוק מע"מ ופקודת מס הכנסה, ניהול פנקסי חשבוניות כוזבים, הגשת דוחות מס כוזבים, הוצאות חשבוניות מס פיקטיביות, ניכוי תשומות מס שלא כדין ובהיעדר מסמכים, אי הצגת ספרי הנהלת חשבונות, סיוע לאחרים להשתמש מתשלום, שימוש במירמה ותחבולה כדי להתחמק מתשלום מס ועוד.
בהכרעת הדין המרשיעה שניתנה לפני כחודשיים, הרשיע השופט רוזין את הנאשמים בביצוע אלפי עבירות (בראנס הורשע בכ-11 אלף עבירות; עזרן ב-655 עבירות; ושבת ב-1500 עבירות), ופירט כיצד פעל כל אחד מהנאשמים להעלמת מס בהיקף עצום באמצעות סחר בחשבוניות פיקטיביות - בראנס בסכום כולל של כ-500 מיליוני שקל; עזרן בסכום כולל של כ-40 מיליון שקל; ושבת בסכום כולל של כ-113 מיליון שקל. "התמונה העולה מהתיק הינה של נאשמים שהסחר בחשבוניות פיקטיביות היה ללחם חוקם ולשגרה יומיומית", נכתב בהכרעה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.