נראה שבימים האחרונים שאלת מינוי המנכ"ל הבא של חברת התרופות טבע , הפכה מ"מי" ל"מתי". ההערכה הרווחת בשוק היא שטבע תכריז על מינויו של ארז ויגודמן לתפקיד, כפי שנחשף ב"גלובס", ושזה יקרה בטווח המיידי - כנראה עד סוף השבוע הבא.
ל"גלובס" נודע כי דירקטוריון טבע צפוי להתכנס בימים הקרובים על מנת לאשר את מינוי ויגודמן לתפקיד. חברת טבע מסרה בתגובה כי "טבע לא מגיבה על שמועות בשוק".
ויגודמן בן ה-54 מכהן בשנים האחרונות כמנכ"ל חברת האגרו-כימיה מכתשים אגן, שנמצאת כיום בשליטת כמצ'יינה הסינית. עוד לפני כן, ויגודמן ניהל את חברת המזון שטראוס. בניגוד למנכ"ל הקודם, ד"ר ג'רמי לוין, ויגודמן לא מביא עימו ניסיון רב שנים בתעשיית הפארמה, אך הוא מכיר את טבע היטב משום שהוא מכהן כחבר דירקטוריון החברה מאז שנת 2009. בתהליך הבחירה טבע עובדת עם חברת ההשמה הגדולה Egon Zehnder, שבחנה לא מעט מועמדים לתפקיד בשבועות האחרונים.
ניסיון רלוונטי שוויגודמן מביא הוא בביצועי מהלכי Turnaround (התייעלות), כדוגמת זה שהוביל במכתשים אגן בשנים האחרונות. טבע נמצאת כיום על סף אובדן של חלק ניכר מרווחיה בשל פקיעת הפטנט שמגן בארה"ב על תרופת הדגל שלה, הקופקסון, בחודש מאי הקרוב. ההערכות הן שהקופקסון תורם כ-50%-70% מרווחי טבע.
בעבר, מועד הכניסה הפוטנציאלי של חברות גנריות לתחרות בשוק היה בספטמבר 2015, אך בקיץ האחרון הוקדם המועד ביותר משנה, בשל פסיקת בית משפט בארה"ב. כתוצאה מכך, טבע הודיעה לפני כשלושה חודשים על האצת תוכנית ההתייעלות שלה, שנועדה להפחית עלויות בסך כ-2 מיליארד דולר בשנה. התוכנית כוללת פיטורי כ-10% מעובדי החברה ברחבי העולם.
נזכיר, שהמנכ"ל הקודם של טבע, ג'רמי לוין, הודח מתפקידו על רקע מחלוקות עם הדירקטוריון בנוגע ליישום האסטרטגיה של טבע. עם זאת, היו"ר, ד"ר פיליפ פרוסט, אמר עם עזיבת לוין כי האסטרטגיה שהתווה תיושם. מנגד, קשה להניח שוויגודמן (או כל מנכ"ל חדש אחר) יישם את האסטרטגיה שהתווה קודמו בתפקיד מבלי להוסיף או לשנות בה חלקים.
ויגודמן נחשב למנכ"ל שאוהב לחשוב באופן מהפכני ומסתכל קדימה לטווח ארוך. "העולם העסקי משתנה בקצב שאיננו לינארי, אלא הולך וגובר. חברות טובות שלא מגיבות לשינויים סביבן מוצאות את עצמן מחוץ לשוק שלהן", אמר ויגודמן לפני כשנתיים בכנס.
בסיטי הזכירו השבוע שוויגודמן הוביל תוכנית התייעלות שהעבירה את מכתשים מהפסד של 132 מיליון דולר ב-2010 לרווח של 121 מיליון דולר ב-2011, ובשלושת החודשים הראשונים של 2013 הרווח של החברה הסתכם ב-156 מיליון דולר. "פעולות שהוא ביצע בחברה כוללות סגירת קווי ייצור, אופטימיזציה של שרשרת האספקה הגלובלית וארגון מחדש של הפעילות באזורי מפתח ובהם ברזיל", כתבו בסיטי.
גם ב-RBC מתייחסים היום לסוגיית המנכ"ל, וכותבים כי ההכרזה על מינוי מנכ"ל, הצפויה בטווח המיידי, עשויה להיות קטליזטור למניית טבע. הם מתייחסים לנושא גם בהקשר של עצמאותה של טבע בשוק הפארמה מול האפשרות למיזוגה עם חברה אחרת.
הם לא מציינים בסקירתם את ויגודמן (שכאמור בתקופתו במכתשים בוצעה עסקה אסטרטגית עם כמצ'יינה) אלא מדברים באופן כללי. "אף שיש פוטנציאל ביצירת ערך במהלך כזה, אנו מעריכים שלא סביר שהדירקטוריון יפעל בכיוון", כותב האנליסט רנדל סטניקי. "ראשית, הקשרים החשובים (של טבע) לישראל יכולים לסבך כל אירוע אסטרטגי גדול. שנית, נראה שהדירקטוריון מעדיף אסטרטגיה עצמאית, ואנחנו לא חושבים שהמנכ"ל החדש יוכל לשנות זאת".
לדברי האנליסט, "כמו רבים, התאכזבנו מעזיבת לוין, והסיכון הוא שטבע מחליפה את ניסיונו הפרמצבטי במנכ"ל מקומי, שייקח לו זמן לתפוס תאוצה ותהיה לו הבנה מוגבלת בשוק התרופות הגלובלי, והוא לא יהיה במעמד שבו יוכל להטיל ספק באסטרטגיה של הדירקטוריון. זה נכון במיוחד לאור הניסיון המוגבל של דירקטורים בטבע בתעשייה הפרמצבטית והעובדה שהיסטורית, המנכ"ל אינו יושב בדירקטוריון".
עמדה מנוגדת הביע באחרונה המשקיע האקטיבי, היזם בני לנדא, אשר למרות ניסיונו להוביל לשינויים בדירקטוריון ולמנות דירקטורים בעלי ניסיון רב יותר בתעשייה, הודיע על תמיכתו במינוי ויגודמן למנכ"ל. "ויגודמן עשוי מהחומר הנכון להצליח. יש לו חשיבה אסטרטגית וכישורים ניהוליים מצוינים. הוא ישיר, ו-וול סטריט תלמד לתת בו אמון", כתב לנדא למשקיעים בטבע.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.