הניסיונות החוזרים ונשנים של קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה למחוק את חברת דלק אנרגיה מהמסחר הולידו תביעה משפטית נגד החברה.
ל"גלובס" נודע כי היום (ג') הוגשה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב תביעה נגד קבוצת דלק ונושאי המשרה בה, אסי ברטפלד (מנכ"ל הקבוצה) וגבי לסט (יו"ר), בגין הטעיית המשקיעים וגרימת נזק מכוון לשווי מניות הציבור בדלק אנרגיה , וזאת מתוך מטרה למחוק את המניה מן המסחר במחיר נמוך משמעותית ביחס לשווי הכלכלי של החברה.
התביעה הוגשה לבית המשפט במטרה שזה יאשרה כתביעה ייצוגית על-ידי עזריאל ז'ולטי, משקיע ותיק בתחום חיפושי הנפט והגז.
התביעה, שהיקפה המוערך הוא 100 מיליון שקל, הוגשה באמצעות עו"ד יצחק אבירם, אשר לו רקורד עשיר בתחום התביעות הייצוגיות. בין היתר היה אבירם עורך הדין שייצג את רו"ח דב כהנא בתביעה הייצוגית נגד כור בעסקת מכירת מכתשים אגן לכמצ'יינה, שהסתיימה בתשלום של 45 מיליון דולר לבעלי מניות הציבור במכתשים.
דלק אנרגיה היא חברה-בת של קבוצת דלק, ודרכה מחזיקה הקבוצה בשותפויות החיפושים אבנר ודלק קידוחים, אשר להן החזקות בכמה תגליות גז משמעותיות שנמצאו בשנים האחרונות במימי הים התיכון, ובראשן "תמר" ו"לוויתן".
בעשור האחרון ניסתה קבוצת דלק למחוק את דלק אנרגיה מהמסחר לא פחות מ-4 פעמים, תוך שהיא מגישה הצעות רכש שונות למניות הציבור, אשר נדחו פעם אחר פעם.
כתב התביעה שהוגש היום מתייחס לניסיון השלישי של קבוצת דלק למחוק את דלק אנרגיה מהמסחר, בשנת 2011, באמצעות הצעת רכש חליפין. כך, אם בעלי מניות הציבור היו נענים להצעה, הם היו מקבלים חלף מניותיהם יחידות השתתפות של אבנר ודלק קידוחים.
"גידול חד ביתרות השורט"
בכתב התביעה נטען כי הנתבעים "גרמו לבעלי המניות מקרב הציבור נזקים כבדים, ולאורך זמן, בניסיונם להשתלט על כלל מניות החברה ולסלקה מן הבורסה, תוך שהם יוזמים מהלך תרמיתי ומוסתר של הוצאתה מהמדדים, שמטרתו צמצום הסחירות במניה, שמוביל להפחתת שווי השוק של מניות דלק אנרגיה".
לאורך השנים לא נכללה דלק אנרגיה במדדי הבורסה, היות שלא עמדה בקריטריון שיעור החזקות ציבור מינימלי, שעמד אז על 20%.
בסוף שנת 2009 החליטה קבוצת דלק למכור חלק ממניותיה בדלק אנרגיה, כדי שהחברה תעמוד בקריטריון זה, וכך בדצמבר 2009 הצטרפה החברה למדדי הבורסה השונים, ובהם מדד תל-אביב 100.
בכתב התביעה מצוטט ברטפלד מתייחס למהלך, ומסביר כי "ביצענו מהלך אסטרטגי שנועד להיטיב עם בעלי המניות של החברה בטווח הארוך, בכך שהוא יביא להגדלת הסחירות".
בסוף שנת 2010 התגלה מאגר הגז הגדול ב"לוויתן", ולפי כתב התביעה גרם אירוע זה לקבוצת דלק לבצע היפוך של האסטרטגיה שלה בהתייחסותה ובמדיניותה לגבי דלק אנרגיה, וזאת מבלי לעדכן את המשקיעים באסטרטגיה החדשה.
כך, הקבוצה לא מכרה חלק מהחזקותיה כדי להמשיך ולהיכלל במדד תל-אביב 100, מה שהביא להיצעים כבדים של תעודות סל וקרנות, שנאלצו למכור את המניות שהחזיקו בדלק אנרגיה.
השלכות נוספות של מהלך זה הן הפסקת הסיקור של החברה על-ידי אנליסטים וצמצום היקפי המסחר בה, מה שהופך את החברה לפחות אטרקטיבית בעיני המשקיעים. כך ירד שער מניית דלק אנרגיה ב-35% מתחילת שנת 2011 ועד ספטמבר 2011, תקופה שבה הייתה הצעת הרכש בתוקף.
מה שעוד דחף לירידות השערים באותה התקופה היה גידול חד ביתרות ה"שורט" על שותפויות "אבנר" ו"דלק קידוחים". רק לאחר מועד הקיבול של הצעת הרכש, ולדרישת רשות ניירות ערך, התברר כי קבוצת דלק היא שעומדת מאחוריהן, וזאת לאחר שהשאילה מחברה נוספת בקבוצה יחידות השתתפות בהיקף כולל של יותר מ-400 מיליון שקל.
מקבוצת דלק נמסר כי "טרם התקבל כל כתב תביעה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.