בימים הקרובים מתוכננת להתקיים ישיבה מכרעת בין ארלדן (בעלת השליטה בכתר ספרים) וקרביץ לבין סטימצקי ומרקסטון, בעלת השליטה ברשת, בנוגע לאפשרות רכישתה, אולם העסקה עומדת על סף פיצוץ - כך נודע ל"גלובס". לפי הערכות של גורמים שונים בשוק, ספק גדול אף אם תתקיים אותה פגישה נוספת בין הצדדים.
ב-23 באפריל פורסם לראשונה על המשא-ומתן לרכישת רשת הספרים. בתחילה ניהלה אותו ארלדן, ובהמשך הצטרפה קרביץ. הסיכום היה שאם תצא העסקה אל הפועל, כל אחת מהן תחזיק ב-50% מסטימצקי. אולם, לאחר תקופה ארוכה, נדמה כי המשא-ומתן הגיע למבוי סתום.
בינתיים, מסתמן כי הדרמה הגדולה הבאה בהקשר של הרשת צפויה להתרחש בבית המשפט. ל"גלובס" נודע כי סטימצקי צפויה בקרוב להגיש בקשה להקפאת הליכים. לפי הערכות, הבקשה תוגש רק לאחר שבוע הספר, מאחר שבמסגרתו יהיו לה הכנסות שיאפשרו לה למשוך עוד מעט זמן. עם זאת, ייתכן מאוד שהבקשה תוגש עוד קודם, אולי כבר השבוע.
לצד זה, תיתכן עדיין האפשרות של רכישה בידי גורם אחר. "ידיעות ספרים" חידשה אתמול (א') את המאמצים לרכישת סטימצקי. אחת האפשרויות שנשקלות היא שההוצאה תרכוש רק חלק מסטימצקי ותחלוק בשליטה בה עם משקיע נוסף.
מעבר ל"ידיעות", קיימים גורמים נוספים שמתעניינים ברכישת רשת הספרים. עם זאת, נדמה כי מצבה של הרשת, בדגש על החובות הגדולים שלה, יהוו מכשול גם בפני אופציות הרכישה שייפתחו עם נפילתה הצפויה של עסקת ארלדן-קרביץ-סטימצקי.
לדברי גורם בענף, המכשול העיקרי נוגע לחוב לדויטשה בנק בהיקף של כ-70 מיליון שקל. חוב זה, שלדברי אותו גורם, בגללו גם פרץ המשבר הנוכחי ברשת, כרוך בשיעבוד נכסים מהותיים מאוד של הרשת, דבר שמרתיע מתעניינים בקניית סטימצקי.
גם האפשרות שהישועה בהקשר הזה תגיע מצד מרקסטון אינה סבירה. לדברי אותו גורם, "אין לקרן אינטרס לשחרר כסף לזה. גם ככה היא תמכור אותה מבלי לקבל כסף".
בנוסף יש לסטימצקי חובות בעלים למרקסטון בהיקף של כ-200 מיליון שקל וכן חובות למגנוליה, ועוד נותר חוב לבנק הפועלים.
מקור אחר בשוק טוען כי "הרוכשים קיבלו רגליים קרות, ולכן באו עם כל מיני דרישות - לסגור מרכז לוגיסטי ולספק ישירות לחנויות, וכן לסגור חנויות לא רווחיות".
מעבר לכך, יש גם החובות לספקים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. בשל כך, הרשת בימים אלה היא בבחינת "ברווז צולע". החנויות מתרוקנות מספרים, מאחר שחלק נכבד מההוצאות הבולטות הפסיקו לספק לה ספרים, לאור היעדר הוודאות לכך שתשלם עבורם.
בין הוצאות אלה ניתן למנות את "ידיעות ספרים" וכתר - שתיים מ-3 ההוצאות הגדולות בשוק (כנרת-זמורה-ביתן ממשיכה לספק ספרים בינתיים) וכן גם עם עובד, הקיבוץ המאוחד-פועלים, מטר, שוקן ואחוזת בית.
לפי מקור בענף, "אם סטימצקי נופלת, הרבה הוצאות יתקשו לחיות. זו מכה לכל הענף. חוק הספרים שבר את הענף, כי לא מוכרים ספרים חדשים. נפילה של סטימצקי דווקא עכשיו, בשבוע הספר, תביא לכך שכל שבוע הספר יהיה חלש".
לדברי גורם אחר, "עדיף שמי שיקנה את סטימצקי לא יבוא מהענף, וגם עדיף שלא תהיה זו קרביץ, כי אם היא תקנה, יהיו ברשת פחות ספרים, והיא גם ידועה כקשה עם הספקים ולא סופרת אותם".
הסימנים לכך שהעסקה לא תצא אל הפועל צצו ועלו בשבועות האחרונים. הליך בדיקת הנאותות שהחל לפני חודש וחצי התמשך מעבר ליעד שנקבע, ובמקביל צצו עדויות מבין כותלי המשא-ומתן, על פרטים שהתגלו בתהליך על מצבה של סטימצקי ולא היו לשביעות-רצונם של המתעניינים ברכישתה. דיווחים אחרים עסקו בעמדתה המשתנה באופן תדיר של מרקסטון, על כך שהיא מסכימה על משהו ומתחרטת.
בהמשך הוצע מצד ארלדן וקרביץ לרכוש רק את הפעילות תמורת כ-50 מיליון שקל - הצעה שמרקסטון התקשתה לקבל וגם עוררה לחץ גדול בקרב המו"לים, שכתוצאה מכך הייתה נגזרת להם תספורת של כ-70%.
גם בנתיב הפעולה מול הממונה על ההגבלים לא חלה התקדמות. הגורמים המעורבים ברכישה אמנם פנו אליו לבדיקה אם האישור לעסקה כזו יינתן, אולם לא העבירו את כל המסמכים הדרושים כדי שתחל בדיקה כזו.
השחקנים בענף, אפילו המתחרים שמחזיקים בבעלות בצומת ספרים, מקווים לסוף בטלטלות שעוברות על סטימצקי, אבל נדמה שכרגע הרשת, ואיתה כל ענף הספרים בישראל, עוד רחוקים מלהגיע לחוף מבטחים.
בסטימצקי ביקשו שלא להגיב, אולם מקורב לרשת טוען כי המשא-ומתן לא התפוצץ. עוד הוא הוסיף כי "שבוע הספר מבוצע על הצד הטוב ביותר ויהיה מהטובים שהיו".
גם במרקסטון ביקשו שלא להגיב. מארלדן לא הגיעה תגובה עד לפרסום הידיעה.
כך החל המשבר
מרקסטון לקחה הלוואה מדויטשה בנק על שם סטימצקי, כחלק מהלוואה גדולה יותר שלקחה מהבנק הגרמני. עבור ההלוואה שועבדו נכסים מהותיים של הרשת. עד לאחרונה, תשלום הריבית לדויטשה עבור החוב התבצע באופן הבא: מרקסטון הייתה מעבירה צ'ק לסטימצקי כדי שתשלם לבנק עבור הריבית.
ל"גלובס" נודע כי ב-4 באפריל היה אמור להגיע צ'ק נוסף כזה מהקרן, על סך 16.5 מיליון שקל. אלא שאז, יום קודם לכן, נהרג אמיר קס, מנהל מרקסטון במשותף עם רון לובש, והצ'ק לא הגיע. מכאן נוצר מחול השדים, שהגיע לשיא נוסף היום.
הרשת לא יכלה לעמוד בתשלומים לספקים, והמשבר התפרץ החוצה לאמצעי התקשורת, מה שכמובן הקשה עוד יותר על סטימצקי לנהל מגעים לרכישה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.