"הייתי מת להוריד את המחירים ב-20% מחר בבוקר, אבל אני לא יכול, כי אז אני אפשוט רגל. הרי אם מחר בבוקר המחירים יירדו - אנחנו נרוויח בגדול, כי נמכור יותר". את הדברים הללו אומר ל"גלובס" ספק גדול בתעשיית המזון נוכח "מחאת ברלין".
3 שנים אחרי פרוץ חרם הקוטג', המחאה הצרכנית נגד מחירי המזון והצריכה הגבוהים בישראל פורצת שוב. כעת, יצרני המזון החלו להשיב אש.
בשיחות עם "גלובס" מטילים היצרנים את האשמה במחירי המזון הגבוהים על הממשלה. לדברי ספק גדול, "הקבלנים הצליחו להסיט את האשמה במחירי הדיור על הממשלה, במזון אנחנו נשארנו אשמים".
הספקים מותחים ביקורת קשה על הממשלה, אם כי גם הם מתקשים לספק הסבר מקיף לפערי המחירים בין ישראל למדינות אחרות.
נזכיר כי בראשית השבוע החלו ישראלים שהיגרו לברלין להעלות תמונות של מוצרי מזון הנמכרים בברלין במחירים הנמוכים בעשרות אחוזים מהמחירים בארץ. בין היתר צוין מעדן שוקולד עם קצפת במחיר של כשקל אחד בלבד - כשליש ממחירו של מילקי בישראל. בברלין נמכר גם יוגורט במחיר של 1.4 שקל בלבד, לעומת מחיר של דנונה ויופלה הגבוה פי שלושה בישראל.
יצרני המזון טוענים כי מחירו הגבוה של החלב הגולמי בישראל וכן שיעור המע"מ שעומד על 18% מסבירים חלק מהפערים.
נכון ליולי 2014, מחירו של ליטר חלב גולמי בישראל עמד על 0.47 אירו, לעומת מחיר של 0.37 אירו בגרמניה - פער של 26%. בהשוואה לאיטליה מדובר בפער של 14%. בגרמניה נהוג מע"מ דיפרנציאלי, כך שעל המזון חל מע"מ של 7%, והמע"מ המקסימלי הוא 19%.
"אם אנחנו קונים את החלב הגולמי ב-25% יותר, זה אוטומטית מייקר את המוצר ב-25%", הוא אומר.
- בחלב הניגר זה מסביר פער של 25%, אבל במעדנים וביוגורט יש הרבה פחות חלב גולמי במוצר.
"נכון. ביוגורט ומעדנים זה פחות, ובמוצרי יסוד זה הרבה יותר".
- מחיר החלב הגולמי והמע"מ לא מסבירים את פערי המחירים האדירים.
"שיבדקו את המסים, את השכר, את הדלק. איך הגלון בארה"ב עולה חצי מאשר בישראל. כאן 90% מהמחיר זה בלו. כשליטר בנזין עולה בארה"ב חצי מאשר כאן, זה הכול בגלל הממשלה. רק עולה להם משהו בגרוש, הם מיד מעלים את המחיר. הייתה רק פעם אחת שביבי עיכב את העלייה בבנזין על הראש של שטייניץ. זה טייס אוטומטי. ומה אתה יכול לעשות? לא תיסע?".
"תנו לייבא"
בהתייחס למחאה הנוכחית אומר ל"גלובס" ספק גדול אחר במזון: "זה מבאס כי קשה להסביר. אני מדבר אתך, ואני לא מרגיש שעברתי אותך, אז איך נעבור את עם ישראל שכבר לא מצפה מהממשלה לפתור את הבעיות? זה מתסכל".
אותו ספק מותח אף הוא ביקורת על מחיר החלב הגולמי. "הפרה הישראלית היא אלופת העולם בתנובת החלב, והחלב כאן יקר ב-26% מגרמניה. מאיפה נביא את הכסף אם אנחנו משלמים יותר על החלב? במדינות ה-OECD שיעור המע"מ הממוצע הוא 7%, ובישראל 18%".
- ואם יפסיקו לפקח על מחיר החלב הגולמי ויפתחו את השוק?
"אם יתנו לייבא חלב טרי מחו"ל, זה יכול להוריד כאן את מחיר החלב הגולמי ב-10%. זה יהיה מאתגר לייבא אבל אפשרי".
- מה אחוז המיסוי כמרכיב ממחיר המוצר?
"כשעשינו בדיקה בעבר על הקוטג', הגענו ל-50% מהמחיר. הארנונה והדלק יקרים כאן ב-50% יותר, ושלא יספרו סיפורים. אנחנו קונים משאיות ומכונות".
- איך מחיר המשאית קשור למחיר הקוטג'?
"היא עולה לי פי שתיים. תבדקי כמה עולה ב.מ.וו בישראל וכמה בארה"ב. וכל זה למרות שהרכב מיוצר בגרמניה, וזול יותר לשנע אותו לישראל ומאשר לארה"ב".
לא בכדי נוקבים הספקים בנושא המע"מ. באיגוד המזון הקימו כבר לפני מספר חודשים כמה ועדות שמטרתן לשפר את תדמית תעשיית המזון בישראל. לדברי בכיר בתעשיית המזון, "לפני כמה חודשים התכנסנו ודנו ביוקר המחיה ובכך שכל האשמה עלינו ולא על הממשלה. הבנו שאי-אפשר לבוא להגיד גם וגם וגם - דהיינו עם הרבה מסרים, והייתה התלבטות איזה מסר להעביר".
כחלק מכך, התכנסה ביום ראשון השבוע "ועדת המע"מ" של האיגוד במשרדיה של קבוצת שטראוס בפתח-תקווה. ההחלטה היא לפעול להפחתת המע"מ וגם להסיט את הביקורת על המחירים לכיוון הממשלה בשל המע"מ הגבוה.
לדברי חבר הוועדה, "המע"מ הוא חלק מהסיבה למחיר הגבוה של המוצרים בארץ. המועד נקבע כבר לפני כמה שבועות, ורק במקרה הישיבה התקיימה ביום שיצא הבלגן של המחירים".
פערי מחירים אדירים בין ישראל לגרמניה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.