*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס בישראל
"צריך להפסיק עם המונח "לעודד עסקים קטנים ובינוניים ופשוט לא להפלות אותם", קובע הח"כ ויו"ר ועדת הרפורמות של הכנסת, אלי כהן. כהן (42) שהגיע לפוליטיקה מתחום הנדל"ן והמערכת הפיננסית, הוא בעל משנה סדורה בכל הנוגע לשינוי מצבם ומעמדם של העצמאים בישראל.
"מדובר ב-460 אלף עסקים קטנים ובינוניים, שעם הכלים המתאימים יכולים להוות מנוע צמיחה משמעותי למשק הישראלי", הוא קובע. "במצב בו מעטות החברות הבינלאומיות שמגיעות לישראל, התחרות בשוק הריכוזי יכולה להגיע מצמיחה של העסקים הקטנים והבינוניים היום וכך להשפיע על יוקר המחיה שהוא יעד מרכזי עבורנו. צריך לזכור שגם רמי לוי וגם ישקר היו בעבר עסקים קטנים שהתקדמו והתפתחו".
כהן, רואה חשבון בהשכלתו, יודע לשים את האצבע על הסיבות שבגינן עסקים קטנים ובינוניים רבים מתקשים לצמוח ולגדול: "לצערנו, המצב כיום הוא שהעסק הקטן משלם יותר, שכן יכולת המיקוח שלו קטנה יותר - במיוחד במשק ריכוזי כמו שלנו. כבר הספקתי להגיש מספר הצעות חוק בנושא ושר האוצר כחלון עמד על כך שאלה יעוגנו בהסכמים הקואליציוניים".
"מחירי הדיור בלתי נסבלים"
אל המערכת הפוליטית, הגיע כהן, נשוי ואב לארבעה, לאחר שצבר ניסיון רב במספר תפקידים בכירים במגזר העסקי. הוא שימש כמשנה למנכ"ל חברת הכשרת הישוב, ראש תחום תאגידים בחברת הדירוג מעלות ואף הרצה באוניברסיטת תל אביב בתחומי המימון והחשבונאות.
מיד עם השבעתו לכנסת, ניסח הצעות חוק הנוגעות לקידום מעמדם של העסקים הקטנים והבינוניים כשבכוונתו - ביחד עם מפלגת כולנו - להמשיך ולהוביל חקיקה בתחום אותו חרתה המפלגה על דגלה.
ההחלטה הלא פשוטה בכניסה לזירה הפוליטית, לא היתה מובנת מאליה. "ההתחבטות היתה לא קלה", הוא מודה, "במיוחד לאור העובדה שמצאתי אתגר ועניין בעולם העסקי. אולם, נקרתה בפניי ההזדמנות לפנות אל המגזר הציבורי ולסייע בתחומים בהם רכשתי ניסיון רב בעברי המקצועי".
לדבריו, ישנן כיום כמה סוגיות שהכריעו את הכף: "מחירי הדיור הבלתי נסבלים, יוקר המחיה והתרחבות הפערים החברתיים - כל אלה הם נושאים בוערים על סדר היום, בהם אני מעריך שאוכל לתרום ולסייע על סמך הידע והניסיון שצברתי בתחום".
את יהבו בחר למקד בשני נושאים עיקריים: "מחד, התחומים הכלכליים, בהם יש לי ידע וניסיון. אלה כוללים את נושא הדיור, בעיית הריכוזיות במערכת הפיננסית וכן את העסקים הקטנים והבינוניים, מתוך התבססות על ניסיוני בתחומים אלו. בנוסף, ישנם נושאי רווחה שקרובים ללבי, בהם סוגיית האימהות החד הוריות ונושא הדיור הציבורי שהוזנח מאוד בשנים האחרונות".
- מה כוללות למעשה הצעות החוק שהגשת?
"הגשתי שתי הצעות חוק שעוסקות בדמי האבטלה לעצמאיים ושיפור מוסר התשלומים. בעניין דמי אבטלה, חשוב לצמצם את אפליית העצמאים ביחס לשכירים, בסוף היום שניהם משלמים ביטוח לאומי, אבל במקרה של סגירת העסק, כר ביטחון בדמות דמי אבטלה לא עומד לזכות העצמאים. בנושא שיפור מוסר התשלומים קיים כיום עיוות. חלק ממוסדות הממשלה משלמים שוטף פלוס 90 ואפילו שוטף פלוס 180 ומעבר לזה. כלומר, העסקים במשק לוקחים אשראי על מנת לממן את המדינה וזה אבסורד".
הצעת חוק נוספת שהגיש כהן מתייחסת לעידוד התחרות בשוק האשראי באמצעות המימון החוץ בנקאי. "כיום", אומר כהן, "בנק ישראל לא נותן את האפשרות לגופי מימון חוץ-בנקאיים לגייס אגרות חוב. אין לכך שום היגיון מלבד שימור הריכוזיות בבנקים שהיא גבוהה ביותר. מטרת ההצעה היא הגדלת מספרם והונם של גופי מימון חוץ בנקאיים,על מנת שאלו יוכלו לתת אשראי זול יותר".
היבט נוסף בעזרה לעסקים הקטנים בו כהן מתכוון לעסוק הוא מכון התקנים. "לדעתי יש הכבדה רגלוטורית שפוגעת בתחרות, מוסיפה לריכוזיות במשק ותורמת ליוקר המחיה. צריך להקל את תהליכי הייבוא, במיוחד במוצרים שאין בהם סכנה בטיחותית ואושרו על ידי מכוני תקנים מובילים אחרים בעולם".
- מה מבחינתך ייחשב כהצלחה לפעילותך בנושא עסקים קטנים ובינוניים?
"עלייה במספר העסקים החדשים שנפתחים וקליטת עובדים חדשים על ידי עסקים קיימים תיחשב בעיני כהצלחה. לשם כך המדינה צריכה לתת את הכלים מקורות מימון, הדרכה והזדמנות שווה לעסקים קטנים ובינוניים במכרזים על מנת שאלו יצמחו".
13 שנה בממוצע לתכנון ובניית דירה
- כידוע, אחת הסוגיות הבוערות כיום היא בעיית הדיור. כיו"ר ועדת הרפורמות שתטפל בסוגיות הדיור והמערכת הפיננסית - אלו רפורמות אתם מתכוונים לקדם בנושא?
"קהל היעד אליו אנו פונים כולל מחוסרי דיור ומשפרי דיור: זוגות צעירים המתכוונים לקנות את דירתם הראשונה, כאלה שרוצים לשפר את הדירה בה הם חיים כיום - מעבר מדירת שלושה חדרים לדירת ארבעה חדרים וכדומה. הטיפול ייעשה משלוש חזיתות עיקריות: התכנון, השיווק והייצור.
"הנושא הראשון הוא קיצור התהליך הביורוקרטי לקבלת היתרי הבניה - יש כיום מאות אלפי דירות עם תכנון מפורט שלא נבנות בגלל חסמים. עד היום 5 משרדי ממשלה שונים טיפלו בשרשרת ייצור הדירה. יוצא שזמן התכנון והייצור הוא 13 שנה בממוצע - זמן בלתי סביר.
כדי להניע ולפעול ביתר קלות בנושאים אלה, דאגו בכולנו לרכז אצלם את הכלים לשינוי הגדול. "ריכוז הסמכויות בתחום הנדל"ן עליו התעקשנו, נועד להסיר את החסמים ולשחרר את הפקק בתחום הנדל"ן", מבהיר כהן, "כך נדאג שהמכרזים הבאים יהיו לא רק על מחיר - אלא גם על מהירות הביצוע".
דרך נוספת לפתיחת הפקק היא טיפול ברשויות המקומיות, המהוות כיום מכשול משמעותי בנושא היתרי הבנייה. "עלינו לפעול לתמרץ אותן על מנת שיתנו היתרים לבניית דירות בכלל, והיתרים לבניית דירות קטנות בפרט. רשויות מקומיות מעדיפות לבנות דירות גדולות למשפחות מבוססות, על פני דירות קטנות המיועדות לרוב לזוגות צעירים ולקשישים, הצורכים יותר את שירותי הרווחה".
בד בבד עם המישור הביורוקרטי, ישנה כוונה לטפל גם בהיבט המעשי. "יש להגדיל את כמות הידיים העובדות, לתמרץ עובדי בנייה או לאפשר לעובדים זרים לעבוד לתקופת זמן מוגבלת בעבודות בנייה".
"כיום החלש מסבסד את החזק"
אג'נדת הדיור אינה היחידה העומדת על הפרק, מוסף כהן. "במקביל נטפל בנושא המערכת הפנסיונית. העמלות כיום נמצאות במצב בו החלש מסבסד את החזק. עובדים מגוף מאוגד, משלמים לעיתים רבע מעובדים 'חלשים'. זה המקום בו הממשלה צריכה להתערב - אחד הדברים שנשקלים הוא מסלול חיסכון פנסיוני בסיסי בעלות מוזלת.
"כמו כן, נעודד תחרות במגזר הבנקאי ובמיוחד במגזר משקי הבית והעסקים הקטנים והבינוניים. זאת באמצעות הגדלת מספר השחקנים בתחום, אם באמצעות הפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים, הקמת בנק אינטרנטי ובנק חברתי, החלת ביטוח פיקדונות ועוד".
- בהתחשב בכך שמפלגת כולנו שמה לעצמה את משבר הדיור בראש סדר העדיפויות, האם לדעתך תתפנה לפעול לרווחת העסקים הקטנים והבינוניים?
"מפלגת כולנו רואה חשיבות בקידום העסקים הקטנים והבינוניים, צמצום הריכוזיות, עידוד התחרות והורדת יוקר המחיה. בל נשכח לציין כי יש לנו שר אוצר שהיה הבעלים של עסק קטן, לכן יש לו אוזן קשבת והוא בהחלט מבין את הנושא ומתכוון לטפל בסוגיה זו".