*** הכתבה בשיתוף לשכת יועצי המס בישראל
אישור על ניכוי מס במקור
כל בעל עסק עצמאי מתוודע במוקדם או במאוחר למושג "ניכוי מס במקור". זהו אישור המונפק על ידי מס הכנסה, המורה למשלם איזה שיעור מס יש לנכות מסך התשלום ולהעביר את הניכוי לרשות המיסים. היה ולעוסק אין אישור בתוקף, ינוכו מהכנסתו 30% מס ומעלה! ניכוי המס הוא למעשה מקדמת מס שנועדה לצמצם את המס הסופי בתום השנה. האישור שמנפיקה רשות המיסים הוא זמני, ולכן על מנת להימנע מאי נעימויות יש להקפיד לחדש את תוקפו כחודש לפני תום הזכאות.
רכישת מלאי עסקי לקראת תום השנה
טעות נפוצה בקרב בעלי העסקים היא שרכישת מלאי עסקי תקטין את הרווח לצורך חישוב המס. ההשערה הזאת אינה נכונה כלל וכלל! בדוח הרווח והפסד אנו מציגים את מלאי הסגירה - קרי המלאי המצוי ברשות בעל העסק בסוף שנת המס מצד אחד, ומציגים קניות מלאי מצד אחר. התוצאה היא שהרווח נשאר בדיוק כפי שהיה לפני שרכשתם את המלאי. כך שגם אם תרכשו יותר מלאי, הרווח לא ישתנה.
רכישת ציוד קבוע לפני סוף השנה
גם רכישת ציוד קבוע לפני סוף השנה לא תעזור לנו להקטין משמעותית את תשלומי המס. קניית ציוד ורכוש קבוע אינה הוצאה אשר מוכרת במלואה. זוהי הוצאה אשר מופחתת מההכנסה בסכומים המתפרסים על פני מספר שנים, כאשר תקנות מס הכנסה קובעות שיעורי פחת שונים לכל סוג נכס. מעבר לכך, חישוב חלק הפחת המוכר הוא באופן יחסי למועד הרכישה. כך לדוגמה, אם רכשתי ריהוט בחודש דצמבר יוכר לי פחת של 7% בגין חודש אחד בלבד. כך שיתכן ששילמתי המון כסף, הכבדתי על תזרים המזומנים שלי, רכשתי נכס במטרה לחסוך במיסים, אך הפלא ופלא - החיסכון הוא כל כך מינורי שהמהלך לא היה כדאי כלל וכלל.
הצהרת הון
הצהרת הון ראשונה נדרשת בדרך כלל בשנה הראשונה בה עבר אדם למעמד של נישום החייב בדיווח שנתי על הכנסותיו. לאחר מכן הוא יידרש אחת לכל כמה שנים להגיש הצהרת הון נוספת. לכן הצהרה ראשונה שמגיש בעל העסק היא החשובה מכל ההצהרות הבאות, כיוון שהיא מהווה את הבסיס לכל הבדיקות שיבואו בשנים הבאות ויש להקפיד ולדקדק יותר ברישומי הצהרה זו ולא להחסיר רישום של נכסים.
*** הכותבת היא יועצת מס