בית המשפט המחוזי בלוד אישר לרשת מגה לכנס אסיפת נושים ב-12 ביולי, כאשר תוצאות האסיפה יידונו בבית המשפט כעבור יומיים.
בשבועיים הקרובים מגה תשלם במזומן (מדי שבוע ביום שישי) עבור הסחורה שהספקים יספקו לה, כאשר מנכ"ל קבוצת אלון ויו"ר מגה, אביגדור קפלן, יהיה אחראי לכך שהרשת לא תרכוש סחורה שאין תשלום מובטח עבורה.
עוד אישר בית המשפט כי כספים שהתקבלו ברשת מגה החל מ-29 ביוני, היום שבו פנתה לבית המשפט, ישמשו למימון הפעילות השוטפת.
כמו כן, השופט אישר כי בתקופת-הביניים, קרי בשבועיים הקרובים, לא ימומשו ערבויות של מבטחים ישראלים, וכי האספקות החדשות של הסחורה לרשת מגה לא יגדילו את החשיפה של חברות ביטוח האשראי הישראליות מעבר לחשיפה שהייתה להן ביום הפנייה לבית המשפט.
בהתייחס למשכירי הנדל"ן, אושר כי מגה תשלם שכירות אחת לשבועיים.
קפלן מסר כי החברה-האם, אלון רבוע כחול, החליטה להגדיל את החשיפה שלה למגה.
מרשת מגה נמסר בתגובה להחלטת בית המשפט: "אנו שמחים על האמון שבית המשפט נתן ברשת מגה כדי שתמשיך להתקיים למען עובדיה, ספקיה ולקוחותיה. השותפים שלנו - ביניהם הספקים, המשכירים והבנקים - הביעו את רצונם הברור שרשת מגה תמשיך בפעילות תקינה ותגבש את תוכנית ההבראה כדי לשוב לפסי צמיחה בהקדם.
"בתוך שבועיים נקיים אסיפות עם כל הגורמים הרלבנטיים כדי לדון ולהשלים את תוכנית ההבראה במהירות, לשביעות-רצון כולם. בעלת השליטה תומכת במגה ובספקים במהלך תקופת הביניים ותהיה ערבה לרכישות שיבוצעו במהלך תקופה זו".
התנגדות מקיר לקיר להסדר
כאמור, בית המשפט המחוזי בלוד דן היום (ד') בבקשת רשת מגה לכנס אסיפות נושים ולהגיע להסדר חוב, במסגרתו היא מבקשת פריסת חוב של 1.3 מיליארד שקל בקירוב מהספקים ומהבנקים.
במהלך הדיון הוצגה התנגדות כמעט מקיר לקיר לבקשה של מגה - מהספקים, מהבנקים, מחברות ביטוח האשראי ומחברות הנדל"ן.
בתוך כך, עשרות עובדי מגה הפגינו בצהריים ברחבת בית המשפט. ספקים עמם שוחח "גלובס" מאשימים כי הנהלת מגה מארגנת את העובדים להפגנה כדי להפעיל עליהם לחץ שיסכימו להסדר המוצע.
"מתווה הפעלה עקלקל"
נציגי קבוצת אסם ציינו בדיון כי הקבוצה מסכימה לספק סחורה למגה בתקופת הביניים, בתנאי שהחשיפה שלה לא תגדל, אך לא מסכימה להסדר הכולל שביקשה הרשת, שדורש לטענתה הבהרות. "אם לא ישלמו לנו בזמן - לא נספק יותר סחורה למגה", אמר נציג אסם בדיון.
נציג אסם התעקש כי החברה תספק סחורה למגה רק עבור תשלום במזומן, והספקים השונים ביקשו מהשופט לקרוא לבעל השליטה במגה, שרגא בירן, להתייצב באולם בית המשפט.
בין יתר הספקים, קבוצת שטראוס דרשה בדיון להוציא לרשת מגה צו הקפאת הליכים פורמלית ולמנות נאמן מטעם בית המשפט, שיפקח על ההפעלה השוטפת של הרשת ובפרט יבטיח ודאות תזרימית לתשלום ההתחייבויות מתקופת הקפאת ההליכים. עמדתה של שטראוס הוגשה לבית המשפט באמצעות משרד עורך דין אהוד גינדס.
לטענת שטראוס, "מתווה ההפעלה שמוצע על-ידי מגה מבוסס על הזרמת הון בלתי מספקת על-ידי בעלי המניות, ומנגד חושף את הספקים לסיכון נוסף ולהאמרת חובותיהם, כך שבמקרה של קריסה - המחיר שהם ישלמו יהיה כפול ומכופל. האחריות לגורלם של מגה ועובדיה מוטלת על בעלי המניות של מגה שהביאו אותה למצבה, לאחר שנמשכו ממנה דיבידנדים בסכומי-עתק, ונגבו ממנה תשלומי שכירות מופרזים לחברה-אחות".
בכך מתנגדת שטראוס לבקשת מגה וטוענת כי היענות ל"מתווה הפעלה עקלקל" שמציעה מגה עלול לחשוף את הנושים להפעלה גירעונית.
עו"ד גינדס, המייצג את שטראוס, אמר בדיון עוד כי "לחלק גדול מהנוכחים אין הרבה כבוד לבעלי המניות של מגה, שהציגו הפסדים מזעריים, כשהיום מתברר שמגה הפסידה 20 מיליון שקל בחודש. תבטיחו את הכספים בקופה למי שמספק סחורה בתקופת הקפאת הליכים. בעלת המניות חייבת להגיד בצורה מושלמת שהיא תשלם את כל ההוצאות בתקופת הקפאת ההליכים, אחרת המדפים יהיו ריקים".
לטענתו, "הראשונים שצריכים לקחת אחריות על המצב זה בעלי המניות. מגה רוכשת 300 מיליון שקל בחודש ומדברת על הזרמה של 60 מיליון בחודשיים, זה לעג לרש. כאילו שבעלי המניות אומרים 'ויתרנו על החברה'. ברור שהסיכון הולך לספקים ולנותני השירותים. המשמעות המעשית תהיה שגם אם יינתנו צווים, כל ספק יידרש לשמרנות, והרשת לא תהיה מלאה. צריך מפקח מטעם בית המשפט לצד ההנהלה, שיראה שהספקים מכוסים".
"בקשת הקפאה במסווה"
נציג מגה בחר לתאר בתחילת דבריו את מקרה קלאב מרקט, וביקש מבית המשפט לאשר להנהלה הנוכחית להמשיך לנהל החברה, בטענה כי "הניהול מורכב, ואי-אפשר שהוא יתבצע על-ידי גורמים אחרים. חבל על עשרות מיליוני שקלים שילכו לאיבוד".
אחד הספקים באולם מסר ל"גלובס" כי "מדובר בסחיטה באיומים".
החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה ישראל), המיוצגת בידי עו"ד ניצה פוזנר, מתחה בתגובה לבית המשפט ביקורת חריפה על בעלי המניות של מגה, וכינתה את בקשתם "בקשה יצירתית במיוחד אשר בעליל אינה בקשה לכינוס נושים".
קוקה-קולה ישראל טוענת כי הבקשה של מגה בפועל היא בקשה להקפאת הליכים, למרות טענת הרשת כי לא מדובר בהקפאה. לדבריה, מגה מבקשת "ליהנות מכל העולמות" ו"ללכת עם ולהרגיש בלי", כדי למקסם את היתרונות שיצמחו לה ולצאת פטורה מניהול הליך בשקיפות.
לטענת נציגי החברה, "לגרסת מגה, על הנושים לשאת בעול כישלונה וקריסתה. בפועל, החברה ובעלת השליטה בה מבקשות לפטור את בעלת השליטה מערבויות שנתנה לנושיה בסכומים של מאות מיליוני שקלים, תוך הצעה להזרמה (מותנית) של סכומים זניחים".
עו"ד פוזנר, המייצגת את קוקה-קולה ישראל, אמרה בדיון עוד כי "נציג מגה מהלך אימים. הבקשה בנויה לגדר את הסיכון של בעלת השליטה, תוך הותרת מלוא השליטה ותוך טבילה של אצבע קטנה במים קרים. זה לא רק אמון שהתשלום ישולם אלא אמון ביכולת להוביל מהלך. זו בקשת הקפאה במסווה, גם לבעלות השליטה".
"נדרשת הזרמת בעלים"
נציגי חברות ביטוחי האשראי בסס"ח וחברת כלל ביטוח הביעו בדיון התנגדות להגדלת החשיפה שלהן למגה. החשיפה של כלל ביטוח למגה עומדת על כ-120 מיליון שקל.
בנוסף לגורמים השונים, גם התאחדות התעשיינים דורשת מבית המשפט למנות נאמן למגה. בכך משקפת ההתאחדות את עמדתם של מרבית הספקים שלהם מגה חייבת כ-700 מיליון שקל.
נציג התאחדות התעשיינים טען בדיון כי נדרשת הזרמת בעלים שתכסה את כל ההתחייבויות השוטפות כדי למנוע מצב של הגדלת החוב לספקים. עוד הוא ביקש למנות בעל תפקיד לשמירת האינטרסים של הנושים.
נציגי חברת דנשר הגישו בקשה לבית המשפט שמשמעותה שהספקים צריכים להגדיל חשיפות וסיכונים, ולדברי החברה, זה לא יקרה בלי גיבוי מוחלט ומוצק לתקופת הביניים.
"מגה מפלה בין ספקים"
נציגת קבוצת עזריאלי אמרה בדיון כי היא מתנגדת להסדר הנושים ולהפחתת דמי השכירות. לדבריה, זה לא בסמכות אסיפת הנושים. הקבוצה גם תתנגד לבקשת מגה להשתחרר מחוזים ב"נכס מכביד". הנכסים הושכרו למגה כמקשה כוללת.
נציג אמות אמר בדיון כי אמות משכירה למגה 22 סניפים המשתרעים על פני כ-30 אלף מ"ר. אמות היא המשכירה השנייה בגודלה למגה.
נציג מליסרון אמר בדיון: "זו בקשה להקפאת הליכים שלא קוראת לעצמה כך. צריך לקרוא לילד בשמו".
נציג מאפיות אנג'ל, עו"ד יריב שי-ישינובסקי מאפשטיין קנולר טננבויים ושות', אמר כי לא ניתן יהיה להמשיך לספק סחורה בלי להבטיח שהתשלומים ישולמו במלואם. לדבריו, מגה מפלה בין ספקים שהחוב אליהם עד 800 אלף שקל - ובין ספקי מזון טרי של ירקות, פירות וביצים, שיזכו לפירעון החוב במלואו. "אנחנו מתנגדים לכל אפליה. גם ספקי הלחם צריכים להיות בין ספקי המזון הטרי", אמר.
נציג בסס"ח אמר כי "בעלי מגה צריכים לקחת על עצמם כל גידול בחשיפה. ביטחון זה תשלום במזומן או ביטוח אשראי בלי השתתפות עצמית".
השופט: "ובהקפאת הליכים?"
נציג בסס"ח: "אין את הרציפות, ויש כלל בסיסי שההפעלה לא יכולה להיות גירעונית.
בקשה לספק ניתן רק במסגרת הבקשה להקפאת הליכים ובתנאי שיש בטוחה הולמת".
נציגי אסם הוסיפו ואמרו כי אסם חולקת על סכום החוב שציינה מגה, שגבוה בפועל לפחות ב-17 מיליון שקל, ולכן לא ייתכן שגובה החוב ייקבע לפי מה שכתוב בספרי החברה.
לדברי נציג קבוצת אסם, "סכום החוב לאסם גבוה יותר ממה שצוין בבקשה. אנו מתנגדים בכל תוקף להגדיל את החשיפה בשקל אחד. בלי כיסוי על כל האספקות מכאן ואילך, אם לא נקבל ביטחון מוחלט לגבי אספקות עתידיות - לא נמשיך לספק".
"הרשת רוצה הקפאת הליכים דה-לוקס"
ליאור לוי, בעל חברת ביסקול ויו"ר האגף למפעלים קטנים ובינוניים בהתאחדות התעשיינים, אומר ל"גלובס": "אנחנו נבקש למנות נאמן שיפקח מטעם בית המשפט על התהליך. כל המתווה שמגה מציעה הוא ללא נאמן של בית המשפט. הם רוצים הקפאת הליכים דה-לוקס, ואנחנו אומרים שאנחנו רוצים פיקוח של בית המשפט, בצורה כזאת או אחרת".
לדבריו, "המנהלי הנוכחיים של של מגה הם שלוחים של בעלי המניות, שרוצים להזרים בסך-הכול כ-200 מיליון שקל ולהמשיך לנהל את החברה אחרי שהפסידו 760 מיליון שקל, כאילו לא קרה דבר, ואנחנו רוצים פיקוח".
ליאורה בירנהק-מרקוס, בעלת חברת מנעמים ונציגת מפעלי המזון הקטנים באיגוד המזון, אומרת ל"גלובס": "הבעלים מנסים בכל הכוח לארגן לחץ על כל הצדדים להסכים למתווה שיסיר מהם כל אחריות למה שהולך לקרות ומארגנים את העובדים להפגנה. הם לוקחים את העובדים שילחיצו את כל העולם ואשתו. זו שערורייה.
"הם לא רוצים להכניס את היד לכיס. רוצים שלא יחקרו אותם על מה הם עשו שם, שכולם יהיו עסוקים בבנקים ובספקים ולא באשמה שלהם בנפילת מגה. צריך לחשוב על עשרות אלפי העובדים של המפעלים הקטנים, שחלקם הגדול גם יפוטר".
לדבריה, "בוודאי שהמפעלים הקטנים רוצים בהצלת מגה, ואנחנו מוכנים לתרום את חלקנו, אבל לא תיתכן הצלת מגה בלי לקיחת אחריות של הבעלים ובעיקר הכנסת ידם לכיס. צריך הרבה יותר כסף מהצד שלהם כדי להציל את החברה. אנחנו ניתן אמון בחברה אם בעלי הבית יתנו אמון בחברה, ונתינת אמון משמעותה הזרמה של מאות מיליונים למגה מצדם".
בירנהק-מרקוס אומרת כי המשקל של מגה בעסקים הקטנים הוא קריטי. לדבריה, "אם מגה תקרוס, המפעלי הקטנים יפסידו נתח שוק שיהיה להם מאוד קשה להשיג מנקודות מכירה אחרות, כיוון שנוסף לכל המכשולים, לקטנים יש בעיית הפצה, והם לא מגיעים לנקודות מכירה קטנות. במגה הם עבדו לרוב דרך המחסן המרכזי. ההסדר המוצע נותן אולי אוויר לעוד חודש-חודשיים - אבל שום תקווה אמיתית לספקים".
ניסנקורן: "חייבים להציל את מגה"
לקראת תחילתו של הדיון בבית המשפט התייחס יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, למשבר ברשת מגה. לדבריו, "חייבים להציל את מגה. כולם חייבים להירתם. אני קורא לכל הספקים והנושים של מגה לגלות אחריות, אנושיות וסולידריות ולהתגייס למען הצלת החברה שמעסיקה כ-6,000 עובדים.
"מדובר פה בכבודם ובקיומם של אלפי משפחות, ועל הספקים והנושים לקחת דוגמה מהעובדים, שבמהלך תוכנית ההבראה פעלו תוך ויתורים כואבים. על כל הצדדים להירתם להבראת החברה. חברה זו חשובה לענף הקמעונאות ולמשק הישראלי. בסופו של דבר ולאורך זמן, מהלך זה ישתלם כלכלית לספקים ולחברות".