הבנקים אישרו את הסדר החוב במגה; תזרים 320 מ' ש'

(עדכון) - 160 מיליון שקל יוזרמו כהון לרשת, בנוסף להעמדת ערבות ומסגרת אשראי בסך 160 מיליון שקל שיינתנו כהלוואה ויוחזרו לבעלת השליטה החל מ-2020 ■ בנוסף, הבנקים יחלטו ערבות של אלון רבוע כחול בהיקף 200 מיליון שקל

שרגא בירן / צילום: תמר מצפי
שרגא בירן / צילום: תמר מצפי

סופית: הבנקים אישרו הערב (ג') את הסדר החוב ברשת מגה. סוכם כי בעלי השליטה במגה יגדילו את ההזרמה לרשת ל-320 מיליון שקל.

מתוך סכום זה, 160 מיליון שקל יוזרמו כהון לרשת, בנוסף להעמדת ערבות ומסגרת אשראי בסך 160 מיליון שקל שיינתנו כהלוואה ויוחזרו לבעלת השליטה החל משנת 2020.

בנוסף, אלון רבוע כחול ערבה לבנקים בסכום של 200 מיליון שקל. הבנקים יחלטו ערבות זו באופן מיידי, ובכך יקטן החוב של מגה לבנקים מ-500 מיליון שקל ל-300 מיליון שקל. הצעד הזה גם עתיד לחסוך למגה תשלום ריבית של כ-7 מיליון שקל.

עוד סוכם כי ספקי מגה יוכלו להמיר חלק מחובם במניות של אלון רבוע כחול.

דיון של 12 שעות

הדיון בבית המשפט המחוזי בלוד, בראשות השופט אילן שילה, נמשך היום 12 שעות ארוכות, מתוך רצון להגיע עוד היום להסדר ולקבל את הסכמת כל הצדדים אליו.

בדיון השתתפו מחד בעלי השליטה באלון רבוע כחול וראשי הקבוצה, ומאידך נציגי הבנקים ומספר מועט של נציגי ספקים. בדיון ביקש השופט כי אלון רבוע כחול תגדיל את ההזרמה לרשת מגה.

באולם נמתחה ביקורת קשה על אלון רבוע כחול, כאשר בנק הפועלים טען כי אלון רבוע כחול יכולה ומסוגלת להזרים סכומים גדולים יותר, אך הוא אינו רשאי לחשוף את מקורות הונה של הקבוצה.

לשאלת השופט האם אלון רבוע כחול מוכנה שהבנק יחשוף את אותם מקורות, הודיע מנכ"ל קבוצת אלון, אביגדור קפלן, כי הקבוצה אינה מוכנה לכך.

עו"ד ניצה פוזנר, המייצגת את החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה ישראל בע"מ), הקשתה ושאלה מדוע שאלון רבוע כחול לא תזרים 240 מיליון שקל לרשת כהון, ולא כהלוואה.

הביקורת נמתחה גם על הפרדת הנדל"ן של הרשת לחברה-האחות רבוע נדל"ן. נטען כי 80% ממחזור ההכנסות של רבוע נדל"ן מקורו ברשת מגה או באלון רבוע כחול. החברה הרוויחה אשתקד 261 מיליון שקל לפני מס על הכנסות של 338 מיליון שקל, קרי רווחיות של 77%.

אלון רבוע כחול מחזיקה 61% ממניותיה של רבוע נדל"ן, ונטען כי כיוון שהמניות אינן משועבדות, הרי שרבוע נדל"ן יכולה בהחלט לשמש מקור להזרמת כספים לרשת מגה.

שרגא בירן מתייצב

לדיון התייצב היום לראשונה שרגא בירן, מבעלי השליטה בקבוצת אלון רבוע כחול, החברה-האם של מגה.

מלבד שרגא בירן, לדיון הגיע גם יושב-ראש משקי גרנות המשמש כנציג הקיבוצים, עמית בן-יצחק.

עם זאת, לדיון לא התייצב דודי ויסמן, למרות שהוא אחד מבלי השליטה של קבוצת אלון.

ההסדר
 ההסדר

הוארכה הקפאת ההליכים בעדן טבע מרקט

תחילה התקיים היום הדיון על תת-רשת המזון האורגני עדן טבע מרקט, בה מועסקים כ-660 עובדים, אשר נכנסה להקפאת הליכים. נאמנת הרשת, דורית לוי-טילר, ביקשה מבית המשפט לקבל ארכה להליך הקפאת ההליכים, על מנת לנסות ולהציל את הרשת מקריסה ולמצוא לה קונה."לא יכול להיות ש-640 עובדים יתאדו. יש מתעניינים ברשת", מסרה.

עוד ביקשה לוי-טילר כי כאשר מגה תגיע להסכם עם הנושים, היא תזרים כסף לסניפים של עדן טבע מרקט. העובדים, בנק לאומי והתאחדות התעשיינים תמכו בבקשה. בכל אותה שעה ישב שרגא בירן באולם מבלי שנטל חלק בדיון ובעודו ממתין לתחילת הדיון על מגה.

בסופו של דבר השופט שילה החליט לתת לעדן טבע מרקט הזדמנות והאריך ב-30 יום את הקפאת ההליכים שלה כדי לתת לה צ'אנס לנסות ולמכור את הרשת. בתקופה זו תתנהל הרשת רק על בסיס הכספים שיש בידי נאמנת הרשת.

השופט שילה ציין כי לא הייתה התנגדות אמיתית לבקשה שהגישה מגה להקפאת ההליכים לעדן טבע מרקט, וכי הוא שמע שבחים על פעילות הנאמנת בתקופה קצרה זו.

לגבי התנגדותו של גיא פרוביזור, מייסד עדן טבע מרקט ומנכ"לה לשעבר, להמשך ההקפאה ודרישתו כי השופט ייאלץ את מגה להזרים לה כספים, ציין שילה כי יש להצטער שפרוביזור לא הביא את דבריו בפני הנאמנת, וכי אין זה המקום לדון בטענותיו.

שילה החליט כי הבנקים יאריכו את תוקף הערבויות לעדן טבע מרקט שזמן פירעונן פג ב-45 הימים הקרובים.

הכירו את הבעלים של מגה שחמקו מאור הזרקורים

אלון עיכבה כספים

בתוך כך, מתברר כי אלון רבוע כחול עיכבה כספים שהייתה חייבת לרשת מגה. נכון לסוף 2014 הייתה חייבת החברה-האם לרשת סכום של 165 מיליון שקל, שתפח ל-194 מיליון שקל עד למארס 2015. אלון רבוע כחול טוענת כי החזירה למגה את החוב בסוף מאי 2015. ברור כי התמהמהותה של החברה בהשבת הכספים לרשת פגעה בתזרים המזומנים שלה.

יצוין כי החוב של מגה לבנק הפועלים עומד על 311 מיליון שקל ומהווה כ-60% מכלל החוב למערכת הבנקאית. 80 מיליון שקל בלבד מתוך החוב מבוטחים בערבות של החברה-האם אלון רבוע כחול.

הסדר החוב שהציעה מגה לבנקים כולל דחיית החוב לתקופה של 11 שנים, מתוכן 3 שנות גרייס, 60% נוספים בפריסה של 7 שנים, ופירעון יתרת 40% מהחוב רק בשעה ה-11.

לטענת בנק הפועלים, לא הוצג כל מקור לפרעון יתרת 40% מהחוב. בנק המזרחי הודיע כבר בדיון הקודם בבית המשפט כי יתנגד להסדר החוב. עם זאת, ייתכן שהוא הגיע לפשרה עם אלון רבוע כחול לגבי חלק מהחוב - 75 מיליון שקל מתוך 145 מיליון שקל שתפרע אלון רבוע כחול, כיוון שמדובר בחשבון המשותף לה ולרשת מגה.

אלון רבוע כחול דרשה הסדר חוב גם לסכום זה, בטענה כי הכספים בחשבון שימשו את מגה.