קרנות מחקות החלו להופיע בשוק המקומי בשנת 2008, כמענה של החברות המנהלות קרנות נאמנות למכשירים הפסיביים - תעודות הסל (ETN) עוקבות המדדים. הרציונל של המכשירים עוקבי המדדים היה שרק מעטים מהמנהלים מצליחים בניהול אקטיבי להשיג את תשואת המדד ואם כך עדיפה ההשקעה במדד עצמו. תעודות הסל הבטיחו את תשואת המדד (בניכוי עלויות ודמי ניהול); הן נסחרות על פני כל היום (מסחר תוך יומי), להבדיל מהקרנות נאמנות שנסחרות פעם אחת ביום, ודמי הניהול עליהן נמוכים מאוד.
על רקע זה נקלטו בארץ תעודות הסל באהדה רבה (בעולם אגב, המכשיר עוקב המדדים הפופולרי הוא קרנות הסל - ETF) - זה התחיל בתאלי 25 של פסגות (אז פסגות אופק) ונמשך בתעודות הסל של קסם מקבוצת אקסלנס שהושקו בצורה מוגברת משנת 2004, כשבמקביל הקימו בתי ההשקעות הגדולים האחרים (או שרכשו) חברות ופעילויות בתחום (תכלית, אינדקס, מבט ועוד).
הבעיה הגדולה של תעודות הסל היא שקיים סיכון שנובע ממצבו הפיננסי של מנפיק התעודה. הנפקת תעודה שקולה להנפקת אגרות חוב. מנפיק התעודה מנפיק אותה למחזיק והוא חייב לו את המדד עצמו. זה כמו אגרת חוב, ואם המנפיק נקלע לבעיות פיננסיות וקושי להחזיר חובות, הבעיה הזו מתגלגלת למחזיקי החוב, מחזיקי התעודות. קרנות הסל פועלים אחרת - יש חשבון נאמנות של המחזיקים שבו מנוהל הכסף, והקרן רק מנהלת את חשבון הנאמנות הזה. אם מנהל הקרן בבעיה פיננסית, לא ניתן לגעת בחשבון הנאמנות.
על כל פנים, הכניסה של תעודות הסל לשוק המקומי, במיוחד עם הסיסמא שלא ניתן להכות את השוק ועדיף להשקיע במדדים, הצריכה מהקרנות נאמנות מוצרים מסוג אחר, ועל רקע זה הן הרחיבו את סל הקרנות גם לקרנות המחקות. קרנות מחקות עוקבות אחרי מדדים, הן לא מבטיחות את תשואת המדד, הן שואפות להיצמד למדד (בתעודות יש התחייבות, בקרנות המחקות יש שאיפה לביצועים הקרובים ביותר). הקרנות המחקות יכולות להיות על כל סוגי המדדים - מדדי מניות, מדדי אג"ח ומדדים אחרים. היקפם הכספי של הקרנות האלו גדל בשנים האחרונות והם מהוות מעל ל-10% מהיקף תעשיית קרנות הנאמנות.
החיסרון הגדול, כך נראה, של קרנות מחקות הוא שהן אינן נסחרות במשך כל היום (מסחר תוך יומי), אלא נסחרות פעם אחת ביום לפי שער הסגירה. זה מגביל את המשקיעים בקרנות, הם לא יכולים לפעול אם יש אירועים מסוימים, הם מוגבלים להעברת הוראות עד שעה מסוימת. מעבר לכך, ברכישה ומכירה של קרנות מחקות יש עמלת ניירות ערך שיש לשלם לבנק.
בתעודות סל כאמור יש מסחר שוטף. עם זאת, רשות ניירות ערך מנסה להפוך את תעשיית הקרנות המחקות ואת תעשיית תעודות הסל לתעשייה של קרנות סל - כך הן יוכלו להיסחר במהלך כל היום; וכך לא תהיה בתעודות סיכון המנפיק. אלא שאז יהיו בעת רכישת קרנות המחקות עמלות קניה ומכירה כמו בעת עסקה בכל נייר ערך.
דמי ניהול נמוכים
דמי הניהול על קרנות מחקות נמוכים ביחס לקרנות האקטיביות, הם בסביבה של תעודות הסל, כאשר במקביל להורדת הריבית והתשואה הנמוכה הצפויה באפיק האג"חי, מנהלי הקרנות המחקות כמעט ואיפסו את דמי הניהול על קרנות מחקות אג"חיות. עם זאת, בתחילת 2016 החל שינוי בדמי הניהול כאשר מגדל המובילה את התחום (עם היקף כספים מנוהל של כ-13 מיליארד שקל מתוך כ-30 מיליארד שקל), החליטה על העלאה קרובה של דמי ניהול בשורה של קרנות מחקות מאפס ל-0.15% עד 0.25%. בעקבותיה גם הראל העלתה את דמי הניהול בקרנות המחקות. עם זאת, אקסלנס שהיא גם משמעותית בתעשיית הקרנות המחקות (עם 27 קרנות בהיקף של 3.5 מיליארד שקל) דיווחה כי לא תעלה דמי ניהול בכל שנת 2016.
קרנות מחקות - יתרונות נוספים
מעבר ליתרון המתבטא בעלויות דמי ניהול נמוכים, הקרנות המחקות נזילות (בקניית המניות ישירות לא בטוח שתהיה נזילות וסחירות).
יתרון נוסף של הקרנות המחקות ביחס לתעודות הסל הוא במחיר בשוק - מחיר קניה ומכירה ביחס למחיר ההוגן. בתעודות סל לא בהכרח מקבלים את המחיר ההוגן, המחיר בשוק נקבע בין רוכש ומוכר כאשר גם מנפיק התעודה מספק ציטוטים (למכירה וקנייה) בפועל מי שרוצה לקנות קונה לרוב במחיר מעט גבוה ממחירה ההוגן של התעודה וההפך - מי שמעוניין למכור מוכר במחיר מעט נמוך מהמחיר ההוגן - מי שמרוויח מההפרש בין המחיר בפועל למחיר ההוגן הוא לרוב עושה השוק (וזה הרווח הגדול של מנפיקי התעודות). בקרנות המחקות מקבלים תמיד את הערך הנכסי הנקי, את המחיר ההוגן של התעודה.
יתרונות נוספים של השקעה בקרנות מחקות - אין עמלת הפצה לבנקים; הדיבידנדים מושקעים בחזרה ולכן אין מס על המשקיע (יש דחיית מס), בעוד שבתעודות ,הדיבידנדים לרוב מחולקים ואז נוצרת חבות מס למחזיק.
אלא שלקרנות יש גם חיסרון בולט - משלמים עליהם עמלת קנייה ומכירה - זה סוג של "באג" שכן בקרנות הנאמנות לא משלמים עמלת קנייה ומכירה, אבל איכשהו, הקרנות המחקות נחשבות לעניין זה כניירות ערך רגילים ולכן יש לשלם עליהם עמלת קנייה ומכירה, וזה כשלעצמו יכול להיות משמעותי, ולכן חשוב לבדוק מול הבנק את העמלות במקרים אלו.
מדריכים נוספים:
עמלות ניירות ערך - ככה תדעו אם העמלות שלכם סבירות?
קרנות נאמנות או תעודות סל?
ככה תנהלו את הכסף שלכם
* המאמר נכתב על ידי , הון, מדריכים פיננסים. המידע והנתונים במאמר אינם מהווים המלצה לרכוש או למכור מניות, קרנות נאמנות וניירות ערך אחרים; וכן אינם תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.